Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, la fel ca în urmă cu zece ani, şi la acest recensământ se încearcă ascunderea numărului real al credincioşilor greco-catolici.
„Eu am mai spus-o şi la celălalt recensământ şi o spun şi acum. Se urmăreşte ocultarea a trei lucruri: numărul ţiganilor, numărul maghiarilor şi numărul greco-catolicilor. Au reuşit data trecută şi sunt convins că vor reuşi şi acum”, a spus PS Virgil Bercea.
Episcopul greco-catolic de Oradea a afirmat că a primit sesizări verbale sau pe e-mail de la mai mulţi credincioşi cu privire la unele nereguli făcute de recenzori.
„Mi s-a transmis că au fost cazuri în care codul religiei a fost trecut greşit, iar în altele nu s-a trecut şi codul pe loc, pe motiv că le vor completa mai târziu. Noi dorim doar onestitatea”, a spus PS Virgil Bercea.
El a adăugat că la recensământul din 2001 a existat chiar un caz în care nici măcar parohul greco-catolic al unei localităţi nu a fost trecut ca aparţinând acestei religii.
Pe de altă parte, Prefectura Bihor a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că, în urma unei sesizări scrise, prefectul Gavrilă Ghilea a cerut Comisiei Judeţene de Recensământ să analizeze cazul unui recenzor care a trecut greşit religia unui orădean.
„Prefectul a decis să ceară Comisiei Judeţene de Recensământ să analizeze cazul şi să aplice sancţiunile prevăzute de lege. Acţiunea recenzorului va fi suspusă analizei după ce acesta a fost reclamat de un cetăţean care a susţinut că i-a fost completat greşit codul privind apartenenţa religioasă. Cetăţeanul a susţinut că, deşi îi ceruse recenzorului să fie înregistrat ca aparţinând religiei greco-catolice, recenzorul a trecut greşit codul pentru acest cult, greşeală care a fost confirmată de Comisia Judeţeană de Recensământ„, se arată în comunicat.
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.