Până acum niciun caz de infectare cu virusul West Nile în România

Institutul Cantacuzino a anunţat luni dimineaţa că probe recoltate de la două persoane diagnosticate cu meningită virală, suspecte că au contractat virusul West Nile, sunt negative, în România nefiind înregistrat până în 16 august niciun caz de infecţie cu acest virus transmis de ţânţari.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Până acum niciun caz de infectare cu virusul West Nile în România

Până acum niciun caz de infectare cu virusul West Nile în România (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Oana Grigore, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că a vorbit cu directorul Institutului Cantacuzino în legătură cu probele trimise de la Tulcea şi care au fost analizate la instituţia bucureşteană.

"Ambele probe sunt negative. În România, până în prezent, nu a fost înregistrat niciun caz de infecţie cu acest virus transmis prin înţepătura de ţânţar", a mai spus Oana Grigore, citându-l pe directorul Institutului Cantacuzino.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, explica sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că până în prezent în România nu a fost confirmat niciun caz de infecţie cu virusul West Nile şi că, potrivit unei proceduri deja stabilite, în toate cazurile de meningită se fac şi analize pentru a se verifica dacă este vorba şi de acest tip de infecţie cu West Nile.

"În România, în anul 1996 a evoluat cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa care a totalizat 393 de cazuri. Urmare a acestui fapt, începând din 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care funcţionează şi în prezent. În anul 2009, prin acest sistem, au fost confirmate două cazuri de îmbolnăvire", preciza, săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici