Până la 24 de salarii pentru cei disponibilizaţi prin concedieri colective iniţiate de Ministerul Sănătăţii

Dacă Ministerul Sănătăţii (MS) va iniţia acte normative de concediere colectivă, angajatorul va acorda salariaţilor daţi afară între cinci şi 24 salarii brute lunare, în funcţie de vechimea în muncă, arată un proiect al MS privind Contractul colectiv de muncă.

Urmărește
637 afișări
Imaginea articolului Până la 24 de salarii pentru cei disponibilizaţi prin concedieri colective iniţiate de Ministerul Sănătăţii

Până la 24 de salarii pentru cei disponibilizaţi prin concedieri colective iniţiate de Ministerul Sănătăţii (Imagine: Mediafax Foto)

Contractul prevede, printre altele, că în cazul în care Ministerul Sănătăţii va iniţia acte normative de concediere colectivă, angajatorul va acorda salariaţilor concediaţi compensaţii băneşti, după cum urmează: pentru vechime 0-5 ani, angajatorii vor plăti cinci salarii brute lunare; pentru vechime între 5 şi 10 ani, angajatorul va plăti 12 salarii brute lunare, iar pentru vechime peste 10 ani, angajatorii vor plăti 24 de salarii brute lunare.

Totodată, în situaţia în care unitatea îşi reia activitatea într-o perioadă de până la nouă luni de la data închiderii sau angajatorul este obligat de specificul activităţii să-şi extindă activitatea în aceeaşi perioadă de nouă luni de la data de la care s-a dispus concedierea, salariaţii concediaţi au dreptul de a fi reangajaţi pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, la cerere, fără examen sau concurs ori perioadă de probă, arată proiectul.

Acelaşi proiect prevede că, în domeniile de activitate unde sarcinile ce revin unor posturi ai căror titulari lipsesc temporar din unitate nu pot fi amânate şi nici nu pot fi redistribuite, pentru realizarea acestora se vor putea folosi alţi salariaţi din unitate care să realizeze sarcinile respective în afara programului lor normal de lucru.

În perioadele în care titularii de posturi lipsesc, se va utiliza angajarea prin cumul, în limita fondurilor care se disponibilizează prin absenţa persoanelor titulare.

Ministerul Sănătăţii a agreat conţinutul Contractului Colectiv de Muncă la nivelul unităţilor instituţiei şi al celor din subordine. Documentul a fost discutat în mai multe rânduri cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, care au fost de acord cu prevederile acestuia, arată MS într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Până la semnarea Contractului, Ministerul Sănătăţii a făcut public proiectul pe pagina sa de internet (www.ms.ro), cu scopul de a asigura transparenţa negocierilor, pe de o parte, şi de a furniza, pe de altă parte, o bază de plecare pentru toate negocierile colective la nivel de unitate, care vor avea loc în urma cerinţelor imperative ale legii.

Ministerul Sănătăţii îşi reafirmă disponibilitatea pentru semnarea documentului din dorinţa de a asigura stabilitate şi echilibru la nivelul sistemului sanitar, în folosul salariaţilor din sănătate, principalii beneficiari ai Contractului colectiv de muncă, s-a mai arătatn comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici