- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.01.2014, 16:45)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Până la şapte cazuri de abuz asupra copilului, înregistrate zilnic la Telefonul Copilului în 2013
Aproape jumătate dintre cazurile semnalate anul trecut la Telefonul Copilului, care au necesitat intervenţia autorităţilor, au vizat abuzul asupra copilului, în fiecare zi fiind înregistrate până la şapte astfel de cazuri, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul asociaţiei, Cătălina Florea.
Urmărește
746 afișări
Până la şapte cazuri de abuz asupra copilului, înregistrate zilnic la Telefonul Copilului în 2013 (Imagine: Shutterstock)
La Telefonul Copilului - 116111, în anul 2013 au fost înregistrate 106.885 de apeluri, iar 5.039 dintre cazuri au necesitat, pe lângă consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor asociaţiei, şi intervenţia instituţiilor abilitate, acest număr fiind cu 18,56 la sută mai mare decât în 2012.
De asemenea, 48,28 la sută din numărul total al cazurilor înregistrate, în care a fost nevoie de intervenţia autorităţilor, adică 2.433 de cazuri, au fost de abuz asupra copilului şi violenţă în familie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică (35,80 la sută), neglijarea (33,61 la sută) şi abuzul emoţional (12,39 la sută).
"În anul 2013, la 116111 au fost înregistrate până la şapte cazuri de abuz asupra copilului pe zi", a declarat directorul executiv de la Asociaţia Telefonul Copilului, Cătălina Florea.
Din statisticile asociaţiei mai rezultă că 73,68 la sută dintre cazurile de abuz au loc în familia naturală sau în familia extinsă, iar dintre abuzatori, pe primele locuri sunt mama (27,09 la sută), ambii părinţi (22,40 la sută) şi tata (19,41 la sută).
Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat şi o creştere a numărului de abuzuri sexuale semnalate. Numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin muncă, cerşetorie şi trafic de minori a fost anul trecut cu 12,85 la sută mai mare faţă de 2012, fiind înregistrate 325 de astfel de situaţii.
"79 la sută dintre cazurile de abuz sexual au fost raportate de fete sau femei, iar în majoritatea cazurilor, agresorii erau persoane cunoscute copiilor victime. În 65,05 la sută dintre cazuri, victime au fost fete cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani (17,95 la sută), 13-15 ani (27,00 la sută), 16-17 ani (11,96 la sută)", a mai spus Cătălina Florea.
Principalele probleme semnalate în 2013 de copii la numărul 116111 sunt de ordin psihologic: nevoia de comunicare, neînţelegerile cu părinţii sau relaţia deficitară copil - părinţi (76,12 la sută din numărul total al apelurilor).
"Depresia, tulburările de comportament, gândurile suicidale, automutilarea reprezintă 23,88 la sută din numărul apelurilor copiilor. Principalele cauze identificate pe parcursul consilierii au fost: lipsa părinţilor (plecaţi în străinătate), neînţelegeri cu părinţii, abuzul fizic şi neglijarea în familie, decesul părinţilor, probleme sentimentale şi, nu în ultimul rând «bullying-ul», fenomen existent atât în mediul şcolar, cât şi în mediul online", a explicat Cătălina Florea
Din datele centralizate de Asociaţia Telefonul Copilului, dependenţa digitală este, de asemenea, un fenomen în creştere în rândul copiilor, reprezentând 9,51 la sută din numărul total al apelurilor copiilor, tulburările de comportament având drept cauză şi dependenţa de dispozitive digitale (smartphone, iPad, jocuri virtuale).
Specialiştii Asociaţiei Telefonul Copilului au stabilit, la începutul apelului, starea emoţională a copiilor care i-au contactat. Dintre aceştia, 25,05 la sută erau trişti sau se simţeau singuri, 14, 85 la sută reclamau frică sau anxietate, 13,42 la sută apăsare, 8,63 la sută surprindere şi speranţă, 6,57 la sută frustrare şi depresie.
"Tristeţea şi singurătatea au fost identificate la copiii care au apelat 116111 din nevoia de comunicare, în timp ce frustrarea şi depresia s-au manifestat la copiii care nu aveau o relaţie bună cu părinţii, iar frica s-a manifestat în cazurile de abuz şi violenţă domestică. Surprinderea şi speranţa au fost identificate la copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi care au găsit la celălalt capăt al firului confortul emoţional", a explicat directorul executiv al asociaţiei care gestionează numărul 116111.
În 15,90 la sută dintre cazurile semnalate, părinţii au solicitat consiliere juridică pentru încredinţarea copilului, alocaţii şi indemnizaţii, pensia alimentară, menţinerea legăturilor personale, dreptul la vizită al părintelui care nu a obţinut încredinţarea copilului, ordonanţa preşedinţială, părăsirea ţării cu un minor, înregistrarea tardivă a naşterii, precum şi drepturile copilului.
Cele mai multe situaţii semnalate sunt din mediul rural, majoritatea din Muntenia (23,26 la sută), urmată de Moldova (16,95 la sută), Bucureşti (15,26 la sută), Transilvania (11,27 la sută), Oltenia (10,50 la sută), Dobrogea (5,16 la sută) şi Banat (3,73 la sută). În 13,87 la sută dintre situaţiile semnalate, cei care au sunat la Telefonul Copilului nu au dorit să spună în ce regiune locuiesc.
În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cele mai multe cazuri au fost înregistrate din Constanţa, Buzău, Iaşi, Teleorman, Olt, Neamţ, Ilfov, Prahova, precum şi din Bucureşti - Sectorul 5, iar cele mai puţine, din Sălaj, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa-Năsăud.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe