- Home
- Social
- BISTRIŢA, (06.09.2014, 18:15)
- Departamentul Corespondenţi
Pană: "Radarul pădurii" deranjează multe persoane. Softul este mai bun decât speram
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, spune că agenţii economici credeau că se va ajunge la concluzia că sistemul de urmărire a materialului lemnos nu va fi implementat şi au cerut termene de prelungire, dar că "radarul" merge foarte bine şi softul e mai bun decât spera.
Urmărește
652 afișări
Pană: "Radarul pădurii" deranjează multe persoane. Softul este mai bun decât speram (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)
"Am avut o întâlnire un pic mai grea cu reprezentanţii agenţilor economici, am finalizat prin a ne face înţeleşi că, de fapt, tot ce au bănuit că e rău nu e rău, ci e bine. Ei au crezut aşa: se pilotează, se ajunge la concluzia că nu se poate şi se renunţă. Şi acum au constat, cu o lună înainte, deşi aveau 120 de zile la dispoziţie, de când am ieşit cu HG, că se poate, se va implementa şi cereau termene de prelungire, eventual până la 1 ianuarie 2015. Bineînţeles că nu am fost de acord cu acest lucru, va intra în vigoare în 8 octombrie. În plus, am modificat şi ordinul de ministru, pentru că nu vreau ca în 8 octombrie să fie nimeni pus în faţa smartphone-ului şi să nu ştie, chipurile, ce are de făcut cu el", a declarat Doina Pană, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul a adăugat că Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) ”merge foarte bine”.
"Din 21 septembrie, pilotăm în toată ţara, nu numai în cele nouă judeţe. Când intră în judeţe noi ne deplasăm local, chiar dacă au avut loc instruiri anterioare. Din experienţa anterioară, e nevoie de câteva zile pentru armonizare, dar să ştiţi că merge foarte bine şi softul e mai bun decât am sperat, în ideea că putem face verificarea şi la modul: vezi un camion cu lemne pe traseu, introduci numărul camionului respectiv şi sistemul îţi spune dacă are sau nu are codul, transportă legal sau ilegal. Ne oferă mai multe portiţe decât ne-am imaginat. Nu trebuie neapărat să opresc camionul şi să-l trag pe dreapta, verific şi dacă nu are codul comunic colegului pe traseul pe care merge", a spus ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
Doina Pană a menţionat că "există foarte multe persoane deranjate" de noul sistem, dar că acesta "nu dăunează deloc persoanelor fizice".
"Există foarte multe persoane deranjate, că nu e simplu să renunţi la obiceiuri proaste care ţi-au adus foarte mulţi bani, mă refer la cei care au făcut tăieri ilegale. S-a declanşat o adevărată campanie că dăunează inclusiv persoanelor fizice. Nu dăunează deloc. Pentru acei trei metri cubi de lemn pentru foc sau chiar nu pentru lemn de foc, dacă e dreptul omului, din pădurea lui, dacă îi transportă cu un atelaj, deci nu cu un mijloc auto, poate să nu folosească SUMAL-ul. Dacă transportă cu mijloc auto, că mi-au cerut ca până la 3 meri cubi să-i las cu ARO, dar nu, pentru că am ajuns la concluzia că s-a fraudat foarte mult şi cu acest mijloc de transport, atunci va trebui să folosească SUMAL, dar nu omul, ca persoană fizică, ci reprezentantul silvic sau al firmei care vinde lemnul respectiv", a mai spus Doina Pană.
Ea a precizat că intenţionează ca, până intră în vigoare "radarul pădurii", să fie şi Codul Silvic votat.
"Sunt doi piloni care se completează. Ca termen, depinde cât de greu vor înţelege comisiile, dar eu intenţionez ca până în 8 octombrie, când intră în vigoare «radarul pădurii», să iasă şi Codul Silvic, dar nu pot garanta cum va vota Parlamentul. Deci, cam până în 2 octombrie, că atunci se intră în activităţi de campanie", a spus ministrul.
Guvernul a adoptat, în 4 iunie, HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
Ministrul Doina Pană declara, în luna iulie, că implementarea acestei HG va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.
Ea spunea că există, încă din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe