Pană: Să scadă drastic furtul din păduri. Pregătim o soluţie tehnică, ceva în sensul radarului Poliţiei

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, la o dezbatere privind Codul silvic, că intenţionează să apeleze la o soluţie tehnică prin care să combată tăierile ilegale din păduri, "ceva în sensul" radarului Poliţiei.

Urmărește
1201 afișări
Imaginea articolului Pană: Să scadă drastic furtul din păduri. Pregătim o soluţie tehnică, ceva în sensul radarului Poliţiei

Pană: Să scadă drastic furtul din păduri. Pregătim o soluţie tehnică, ceva în sensul radarului Poliţiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Va apărea o Hotărâre de Guvern în sensul acesta, dar vă previn că, indiferent dacă vă place sau nu, am să o scot. Şi oricine are bune intenţii va fi de acord cu ea. Pe termen mediu, asta intenţionez: să scadă drastic furtul din păduri. Din statisticile pe care le am, nu se fură fără acte decât sub 5 la sută. Restul se fură cu acte şi aici vor fi măsurile care să reglementeze acest lucru. Vreau să privim pădurea nu doar ca o sursă economică foarte importantă, ci ca pe o valoare inestimabilă care trebuie îngrijită, preţuită, apărată şi dezvoltată. Contaţi pe mine", a spus Doina Pană, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a făcut referiri şi la "o soluţie tehnică" pe care o pregăteşte pentru stoparea tăierilor ilegale de lemn.

"Legat de proiectele mele, s-ar putea ca până la sfârşit (al mandatului - n.r.) să nu mă iubiţi foarte tare. Nu e suficient să declarăm că există tăieri ilegale şi să ne doară sufletul, trebuie să facem ceva. Ideea pe care eu vreau să merg nu are legătură cu factorul uman. Oricâţi jandarmi şi poliţişti ai trimite, başca că nu îi ai, aceste tăieri ilegale se pot întâmpla. Eu mă gândesc la ceva tehnic, dar nu vreau să vă dau acum amănunte fiindcă vreau să discut mai întâi cu premierul. Vedeţi, înainte, când nu era radarul, puteai mitui poliţistul, dar de când e nu mai poţi pentru că rămâne înregistrat. Ceva în sensul acesta vreau", a spus Doina Pană.

Întrebată în ce constă soluţia tehnică, ea a spus: "Va fi ceva care să-i împiedice pe poliţişti, jandarmi să nu vadă. Nu-mi cereţi detalii suplimentare deocamdată".

Doina Pană a mai afirmat că Romsilva va avea şi un rol suplimentar în viitor, având în plan să regândească "tot sistemul".

"Legat de Romsilva, eu cred că va trebui să aibă un rol suplimentar. Cred că e suficient să vă spun că circa 500.000 de hectare din fondul forestier nu sunt incluse în ocoale silvice, sunt mici proprietăţi ale oamenilor care trebuie ajutaţi de cineva. Rolul Romsilva eu îl văd, în continuare, important. În ce priveşte angajaţii, eu am de gând să regândesc tot sistemul. Şi la Apele Române, şi la Romsilva şi la Inspectoratele de Regim Silvic şi de Vânătoare. La aceste foste ITRSV-uri am avea nevoie de foarte mult personal suplimentar, dar asta înseamnă impact la buget şi atunci mi-a venit ideea să aloc nişte bani pentru o chestie tehnică. Să nu mai angajez oameni care să fie şi subiectivi în momentul în care să fie controlat ceva", a adăugat Pană.

Întrebată de presă, pe de altă parte, care este poziţia sa legată de interzicerea construcţiei de microhidrocentrale pe râurile de munte, ministrul Doina Pană a răspuns că trebuie să existe un echilibru între preţul pe kilowat şi afectarea ecosistemului.

"Nu vreau să se creadă că am ceva împotriva microhidrocentralelor, Doamne fereşte. Chiar dacă noi vrem energie verde cât de multă şi ne-am asumat nişte cote, ca să produci această energie verde trebuie să judeci şi unde ajungi cu preţul pe kilowat, nu numai la nivelul populaţiei - deşi de asta ne pasă - ci la nivelul producătorilor energofagi la care să nu le dai în cap. În al doilea rând, trebuie să judeci în ce măsură e afectat ecosistemul. Trebuie să existe un echilibru. E ca pe sârmă: pe de-o parte vrem să avem energie cât mai puţin poluantă, iar pe de altă parte trebuie să avem grijă de ecosistem şi de efectele de care vă spuneam", a spus ea.

Ministrul a adăugat că intenţia sa este aceea de a promova construcţia de amenajări hidrotehnice mari.

"Eu, din ce concluzii am, merg pe ideea unor amenajări hidrotehnice mari care să însemne nu numai regularizări de râuri, nu numai preîntâmpinări de inundaţii, ci inclusiv să existe un transfer între anii bogaţi în precipitaţii şi anii săraci în precipitaţii, să putem ajuta la irigaţii. Asta numai prin nişte amenajamente complexe se poate întâmpla. O să am o strategie în acest sens care va ţine cont de toţi factorii interesaţi", a mai spus Doina Pană.

La dezbaterea pe noul Cod silvic de la Bistriţa au mai participat Cătălin Diaconescu, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Adam Crăciunescu, director general în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Gabriel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ioan Dârzu, Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneş, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primari, proprietari de păduri şi oameni de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici