Panait: România face adopţii internaţionale. 54 de copii au fost adoptaţi de cetăţeni străini

Legislaţia românească, deşi restrictivă, nu interzice adopţiile internaţionale, de la intrarea în vigoare a Legii 273/2005 fiind înfiaţi 54 de copii români de către cetăţeni străini, susţine secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.

Urmărește
989 afișări
Imaginea articolului Panait: România face adopţii internaţionale. 54 de copii au fost adoptaţi de cetăţeni străini

Panait: România face adopţii internaţionale. 54 de copii au fost adoptaţi de cetăţeni străini (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că deşi România a fost de multe ori apostrofată pentru faptul că nu redeschide adopţia internaţională, aceasta nu este restricţionată total.

"Vreau să fac câteva precizări, pentru că aici trebuie înţeles foarte bine: noi facem adopţii internaţionale. În momentul de faţă, ce înseamnă adopţia internaţională, înseamnă că unchiul, de exemplu, sau bunicul care stă în Franţa şi vrea să adopte nepotul de aici, care din diferite motive a intrat sub incidenţa adopţiei, poate s-o facă dar este adopţie internaţională. Se consideră astfel întrucât copilul schimbă statul, cererea este făcută în statul respectiv şi atunci sigur că, potrivit Convenţiei de la Haga, este o adopţie internaţională. (...) Cetăţenii străini pot să adopte copii dacă stau sau fac dovada că au locuit cinci ani pe teritoriul României. Este o altă lege care stabileşte criteriile pentru adopţia unui copil român de către cetăţeni străini (legea cetăţeniei - n.r.). Sunt 54 de cazuri din 2005 până în prezent", a explicat Bogdan Panait.

Pe de altă parte, secretarul de stat admite că România este cam singura ţară din această zonă a Europei care nu liberalizează adopţiile internaţionale, spre deosebire de alte ţări, cum ar fi spre exemplu Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia.

"Iarăşi un lucru care trebuie menţionat la noi este că s-a făcut, să zic, un mare abuz, pentru că în anii 2000 se făceau circa 1.000 - 1.100 de adopţii naţionale şi 3.200 de adopţii internaţionale, ceea ce era total aberant. Ţările acestea, care fac adopţii, fac de ordinul zecilor sau sutelor, deci foarte puţine pe an, pentru că există nişte etape care, sigur, impun faptul că acei copii trebuiau daţi la adopţia naţională şi numai atunci când nu s-a putut să fie daţi în adopţie internaţională", a precizat şeful ORA.

Secretarul de stat Bogdan Panait mai vorbeşte, în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, despre proiectul de modificare a Legii adopţiei şi despre problemele din sistem care duc la un număr de adopţii mult prea mic comparativ cu numărul de copii din sistemul de protecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici