- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Panait Sârbu": Consultaţiile pentru întocmirea dosarelor privind fertilizarea in vitro, luni şi joi
Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" din Capitală a stabilit două zile pe săptămână, luni şi joi, pentru consultaţii în vederea întocmirii dosarului medical necesar Ministrului Sănătăţii pentru includerea cuplurilor în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Consultaţiile vor fi realizate în zilele de luni, între orele 12.00 şi 14.00, de medicul Anca Moisa, şi joi, între 13.00 şi 15.00, de medicul Anca Velişu. Programările pentru aceste consultaţii se fac la numerele de telefon 021.316.12.73 şi 021.3161277, a spus profesor doctor Bogdan Marinescu.
Şase unităţi medicale au îndeplinit, până în prezent, criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer pe care Ministerul Sănătăţii (MS) l-a demarat în primăvara acestui an.
Două dintre acestea sunt unităţi sanitare publice, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu" din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, restul fiind unităţi private, respectiv Centrul Medical Vivamed Braşov, Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal SRL Timişoara, Centrul de Fertilizare in vitro SC Polisano SRL Sibiu şi Centrul Medical Internaţional Dacia Bucureşti.
Începând de miercuri, cuplurile care doresc să acceseze programul Ministerului Sănătăţii de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediul unităţilor sanitare care îl derulează.
Dosarul trebuie să cuprindă o cerere pentru includerea în subprogramul FIV/ET - document original, copii legalizate după actele de identitate ale membrilor cuplului, copie legalizată după certificatul de căsătorie, o adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, de cel puţin doi ani - document original, emis după data de 1 ianuarie 2011, declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că niciunul dintre membrii cuplului nu are copil în viaţă - document original, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte înălţimea, greutatea şi indexul de masă corporală al femeii - document original, emis după data de 1 ianuarie 2011, buletine de analize medicale din care să rezulte valoarea FSH şi AMH - documente originale, emise după data de 1 ianuarie 2011, documente medicale din care să rezulte diagnosticul de sterilitate al cuplului solicitant - documente originale emise după data de 1 ianuarie 2011.
De asemenea, mai este nevoie de un document medical din care să rezulte indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de FIV/ET - document original, emis după data de 1 ianuarie 2011, declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că solicitantul a depus un singur dosar la sediul unei singure unităţi sanitare care derulează subprogramul FIV/ET, document din care să rezulte angajamentul cuplului privind depunerea copiei certificatului de naştere a copilului, la sediul unităţii sanitare în cadrul căreia s-a realizat procedura FIV/ET, în termen de maximum zece zile de la emiterea acestui document, opis al documentelor dosarului cu precizarea numărului de pagini aferent fiecărui document în parte.
Toţi cei care pot depune dosare trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, respectiv să fie vorba de un cuplu steril, definit drept cuplul conjugal care nu a avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de doi ani de viaţă conjugală, cuplu căsătorit de cel puţin doi ani, cel puţin unul dintre membrii cuplului trebuie să aibă cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România, cel puţin unul dintre membrii cuplului să aibă calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate de cel puţin doi ani. De asemenea, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie să aibă un copil în viaţă, trebuie să fie vorba despre un cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat), vârsta femeii trebuie să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani, indexul de masă corporală al femeii să aibă valori cuprinse între 20 şi 30, rezerva ovariană să fie în limite normale probată de valoarea FSH şi AMH.
Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program, iar copia acestuia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod. Dosarele pentru solicitarea includerii cuplurilor în subprogramul FIV/ET transmise de unităţile sanitare care derulează subprogramul se înregistrează la Registratura Ministerului Sănătăţii, în ordinea cronologică a datei de intrare în instituţie, potrivit comunicatului.
La Ministerul Sănătăţii dosarul va fi analizat de către o comisie numită prin Ordin de ministru din care vor face parte cinci membri (un reprezentant Ministerul Sănătăţii, doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile). Comisia se va întruni în primele cinci zile ale fiecărei luni.
Programul este coordonat la nivel naţional de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu".
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a lansat, în premieră, programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar.
Bugetul programului este de patru milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o singură procedură de fertilizare in vitro, în două etape: prima de 4.920 de lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi a doua de 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.
În 2011, aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de programul Ministerului Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO