Panait: Testul ADN în Legea adopţiei, necesar pentru a împiedica un anumit tip de trafic cu copii

Cea mai frecventă formă de încălcare a procedurii adopţiei este recunoaşterea unui copil care ar fi făcut de către soţ în afara căsătoriei, în aceste cazuri de adopţie fiind necesar testul ADN pentru a împiedica un anumit tip de trafic cu copii, a declarat secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait

Urmărește
67 afișări

Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că tot mai multe cupluri care doresc să evite procedura legală a adopţiei recurg la metode în afara legii, greu de dovedit, pentru a obţine un copil.

Soluţia adoptată de astfel de cupluri constă în faptul că găsesc copii abandonaţi în maternităţi sau femei dispuse să renunţe la copilul pe care urmează să-l nască iar soţul susţine că a conceput acel copil în afara căsătoriei, soţia dându-şi acordul pentru adopţie.

În condiţiile în care recunoaşterea unui copil conceput de către soţ în afara căsătoriei este cea mai frecventă metodă de a face adopţii prin ocolirea legislaţiei, în ultimii ani fiind aproximativ 250 de astfel de adopţii, introducerea testului ADN în Legea adopţiei este necesară pentru astfel de cazuri şi pentru împiedicarea traficului cu copii, a declarat Bogdan Panait.

"Ceea ce mi se pare inacceptabil este că sunt deja site-uri care promovează aşa ceva. N-aş putea să generalizez, însă pe unul dintre site-uri am citit că au fost la Direcţie (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - n.r.) şi cineva i-a îndrumat către o tânără care născuse în maternitate. Este absolut regretabil şi eu cred că asta deja este de zona penală şi ar trebui rezolvată într-un final pentru că ea intră sub incidenţa traficului cu copii. Tocmai de aceea am vrut să introducem testul ADN care se referă numai în momentul în care copilul este adoptat", a explicat secretarul de stat.

El a adăugat că acest lucru este important şi pentru copil care, de-a lungul vieţii, poate ajunge să aibă o boală care necesită şi antecedente de familie şi atunci constată de fapt că nu are nicio legătură cu familia.

"Se pot ivi foarte multe cazuri în care să intervină o ruptură în cadrul familiei şi atunci de suferit are copilul. De aceea, îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să facă acest lucru să respecte etapele, să meargă la Direcţia de asistenţă socială, să nu meargă pe căi ocolite pentru că sunt periculoase şi de foarte multe ori în dezavantajul copiilor. Avem destule cazuri în care vor să desfacă adopţia şi multe dintre cazuri sunt când s-au dus să-şi caute copiii prin maternitate. Ceea ce este păcat este că şi o parte dintre autorităţi sunt partenere la aceste lucruri", a mai spus Bogdan Panait.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, în 31 mai, un amendament prin care se propune ca adopţia să nu fie posibilă dacă soţul adoptatorului a fost condamnat pentru trafic de droguri sau trafic de persoane.

Membrii comisiei au aprobat acest amendament, propus de reprezentantul CSM care a participat la şedinţa comisiei, cu ocazia dezbaterii raportului suplimentar la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

Prin raport, a fost eliminată prevederea potrivit căreia copilul recunoscut din afara căsătoriei poate fi adoptat de către soţia celui care face recunoaşterea numai dacă paternitatea a fost stabilită sau confirmată prin expertiza filiaţiei realizată prin analiza serologică ADN.

Menţinerea raportului iniţial, cu un singur amendament, a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Proiectul de lege propus de Guvern vizează regimul juridic al adopţiei prin redefinirea noţiunilor de adopţie internă şi internaţională, precum şi stabilirea unor condiţii referitoare la adopţia şi măsuri referitoare la adopţia internaţională ratificate de România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici