- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2024, 15:09)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pandemia a lăsat urme adânci în comportamentele copiilor: tristeţe profundă, retragere şi bullying
Izolarea socială, tranziţia către învăţarea online şi timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, iar efectele încă le influenţează comportamentele, spun specialiştii.
Urmărește
152 afișări
Deşi pentru mulţi a rămas în urmă cu mult, pandemia COVID-19 a lăsat urme adânci în comportamentul şi sănătatea emoţională a copiilor şi adolescenţilor. Izolarea socială, tranziţia către învăţarea online şi timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a celor mici, iar efectele încă le influenţează comportamentele, spun specialiştii.
Efectele pandemiei sunt de durată, iar copiii şi adolescenţii sunt printre cei mai vulnerabili.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Tulburările de comportament, izolarea socială şi utilizarea excesivă a tehnologiei sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă.
„Pandemia a afectat foarte tare starea copiilor. Faptul că stau foarte mult în mediul online şi pe diverse reţele îi face să fie destul de izolaţi şi să aibă probleme în a dezvolta relaţii sociale sănătoase”, explică Mariana Demeter, psiholog clinician şi fondator al Clinicii Alegria.
Astfel, părinţii trebuie să fie atenţi la anumite semnale de alarmă precum dificultăţi de vorbire şi limbaj, retragerea socială sau refuzul interacţiunii cu alţi copii, comportamente repetitive precum mersul pe vârfuri sau lipsa de răspuns la chemările părinţilor. Mariana Demeter atrage atenţia asupra importanţei de a interveni la timp: „Este esenţial să punem limite sănătoase în utilizarea tehnologiei şi să fim atenţi la orice semnal care ar putea indica o problemă. Pandemia a adus noi provocări în viaţa copiilor, iar părinţii trebuie să fie vigilenţi şi să acţioneze la timp”.
În cazul adolescenţilor, lucrurile devin şi mai complexe. Pe lângă efectele izolării, aceştia se confruntă cu bullying, stigmatizare şi o presiune constantă de a se conforma unor standarde impuse de mediul online. „Observăm la adolescenţi o tristeţe profundă, retragere şi o creştere a bullying-ului în mediul online. Aceste comportamente sunt un strigăt de ajutor şi nu trebuie ignorate”, explică Demeter.
Părinţii joacă un rol crucial în sprijinirea copiilor şi este important ca aceştia să pună limite sănătoase în utilizarea tehnologiei, promovând un echilibru între activităţile online şi cele offline. De asemenea, sănătatea emoţională a copiilor trebuie cultivată prin discuţii deschise despre sentimente şi emoţii, oferindu-le suport constant şi încurajând dezvoltarea abilităţilor sociale.
Adolescenţii, fiind mai expuşi la influenţele externe şi presiunea grupului, au nevoie de un sprijin emoţional special. „Este important să creştem copii sănătoşi emoţional, care să aibă încredere în ei şi să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în mediul online şi offline”, subliniază psihologul. Crearea unui mediu sigur şi empatic în familie şi în şcoli este cheia pentru a preveni agravarea problemelor emoţionale şi comportamentale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Manifestări de Ziua Armatei vor fi în principalele garnizoane din ţară, dar şi în bazele militare. Programul activităţilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe