- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2024, 15:09)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pandemia a lăsat urme adânci în comportamentele copiilor: tristeţe profundă, retragere şi bullying
Izolarea socială, tranziţia către învăţarea online şi timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, iar efectele încă le influenţează comportamentele, spun specialiştii.
Urmărește
155 afișări
Deşi pentru mulţi a rămas în urmă cu mult, pandemia COVID-19 a lăsat urme adânci în comportamentul şi sănătatea emoţională a copiilor şi adolescenţilor. Izolarea socială, tranziţia către învăţarea online şi timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a celor mici, iar efectele încă le influenţează comportamentele, spun specialiştii.
Efectele pandemiei sunt de durată, iar copiii şi adolescenţii sunt printre cei mai vulnerabili.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Tulburările de comportament, izolarea socială şi utilizarea excesivă a tehnologiei sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă.
„Pandemia a afectat foarte tare starea copiilor. Faptul că stau foarte mult în mediul online şi pe diverse reţele îi face să fie destul de izolaţi şi să aibă probleme în a dezvolta relaţii sociale sănătoase”, explică Mariana Demeter, psiholog clinician şi fondator al Clinicii Alegria.
Astfel, părinţii trebuie să fie atenţi la anumite semnale de alarmă precum dificultăţi de vorbire şi limbaj, retragerea socială sau refuzul interacţiunii cu alţi copii, comportamente repetitive precum mersul pe vârfuri sau lipsa de răspuns la chemările părinţilor. Mariana Demeter atrage atenţia asupra importanţei de a interveni la timp: „Este esenţial să punem limite sănătoase în utilizarea tehnologiei şi să fim atenţi la orice semnal care ar putea indica o problemă. Pandemia a adus noi provocări în viaţa copiilor, iar părinţii trebuie să fie vigilenţi şi să acţioneze la timp”.
În cazul adolescenţilor, lucrurile devin şi mai complexe. Pe lângă efectele izolării, aceştia se confruntă cu bullying, stigmatizare şi o presiune constantă de a se conforma unor standarde impuse de mediul online. „Observăm la adolescenţi o tristeţe profundă, retragere şi o creştere a bullying-ului în mediul online. Aceste comportamente sunt un strigăt de ajutor şi nu trebuie ignorate”, explică Demeter.
Părinţii joacă un rol crucial în sprijinirea copiilor şi este important ca aceştia să pună limite sănătoase în utilizarea tehnologiei, promovând un echilibru între activităţile online şi cele offline. De asemenea, sănătatea emoţională a copiilor trebuie cultivată prin discuţii deschise despre sentimente şi emoţii, oferindu-le suport constant şi încurajând dezvoltarea abilităţilor sociale.
Adolescenţii, fiind mai expuşi la influenţele externe şi presiunea grupului, au nevoie de un sprijin emoţional special. „Este important să creştem copii sănătoşi emoţional, care să aibă încredere în ei şi să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în mediul online şi offline”, subliniază psihologul. Crearea unui mediu sigur şi empatic în familie şi în şcoli este cheia pentru a preveni agravarea problemelor emoţionale şi comportamentale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Manifestări de Ziua Armatei vor fi în principalele garnizoane din ţară, dar şi în bazele militare. Programul activităţilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe