Pandemia a lăsat urme adânci în comportamentele copiilor: tristeţe profundă, retragere şi bullying

Izolarea socială, tranziţia către învăţarea online şi timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, iar efectele încă le influenţează comportamentele, spun specialiştii.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Pandemia a lăsat urme adânci în comportamentele copiilor: tristeţe profundă, retragere şi bullying

Deşi pentru mulţi a rămas în urmă cu mult, pandemia COVID-19 a lăsat urme adânci în comportamentul şi sănătatea emoţională a copiilor şi adolescenţilor. Izolarea socială, tranziţia către învăţarea online şi timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice au creat un context dificil pentru dezvoltarea sănătoasă a celor mici, iar efectele încă le influenţează comportamentele, spun specialiştii.

Efectele pandemiei sunt de durată, iar copiii şi adolescenţii sunt printre cei mai vulnerabili.

Tulburările de comportament, izolarea socială şi utilizarea excesivă a tehnologiei sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă.

„Pandemia a afectat foarte tare starea copiilor. Faptul că stau foarte mult în mediul online şi pe diverse reţele îi face să fie destul de izolaţi şi să aibă probleme în a dezvolta relaţii sociale sănătoase”, explică Mariana Demeter, psiholog clinician şi fondator al Clinicii Alegria.

Astfel, părinţii trebuie să fie atenţi la anumite semnale de alarmă precum dificultăţi de vorbire şi limbaj, retragerea socială sau refuzul interacţiunii cu alţi copii, comportamente repetitive precum mersul pe vârfuri sau lipsa de răspuns la chemările părinţilor. Mariana Demeter atrage atenţia asupra importanţei de a interveni la timp: „Este esenţial să punem limite sănătoase în utilizarea tehnologiei şi să fim atenţi la orice semnal care ar putea indica o problemă. Pandemia a adus noi provocări în viaţa copiilor, iar părinţii trebuie să fie vigilenţi şi să acţioneze la timp”.

În cazul adolescenţilor, lucrurile devin şi mai complexe. Pe lângă efectele izolării, aceştia se confruntă cu bullying, stigmatizare şi o presiune constantă de a se conforma unor standarde impuse de mediul online. „Observăm la adolescenţi o tristeţe profundă, retragere şi o creştere a bullying-ului în mediul online. Aceste comportamente sunt un strigăt de ajutor şi nu trebuie ignorate”, explică Demeter.

Părinţii joacă un rol crucial în sprijinirea copiilor şi este important ca aceştia să pună limite sănătoase în utilizarea tehnologiei, promovând un echilibru între activităţile online şi cele offline. De asemenea, sănătatea emoţională a copiilor trebuie cultivată prin discuţii deschise despre sentimente şi emoţii, oferindu-le suport constant şi încurajând dezvoltarea abilităţilor sociale.

Adolescenţii, fiind mai expuşi la influenţele externe şi presiunea grupului, au nevoie de un sprijin emoţional special. „Este important să creştem copii sănătoşi emoţional, care să aibă încredere în ei şi să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în mediul online şi offline”, subliniază psihologul. Crearea unui mediu sigur şi empatic în familie şi în şcoli este cheia pentru a preveni agravarea problemelor emoţionale şi comportamentale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici