Pandemia nu se va termina în acest an. Directorul regional OMS pentru Europa explică de ce

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, explică de ce pandemia nu se va termina în acest an: „e prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică, chiar şi cu Omicron".

Urmărește
1983 afișări
Imaginea articolului Pandemia nu se va termina în acest an. Directorul regional OMS pentru Europa explică de ce

Pandemia nu se va termina în acest an. Directorul regional OMS pentru Europa explică de ce

Hans Kluge a declarat, într-un interviu pentru Fanpage.it: „din păcate, pandemia nu se va încheia în 2022. Dar, pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an, sper să se încheie faza acută. Este prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică, chiar şi cu Omicron".

„Dintr-o perspectivă pur evolutivă, agenţii patogeni au tendinţa de a evolua spre o mai mare replicabilitate şi o virulenţă mai redusă în gazdele lor, adică oamenii. Şi Omicron pare să se încadreze în această logică şi se speră că va lăsa un grad ridicat de imunitate în rândul populaţiei, care ar putea ajuta la stabilizarea pandemiei. Toţi viruşii evoluează şi suferă mutaţii, aşa că este foarte posibil să vedem o altă variantă undeva în lume, care s-ar putea răspândi rapid în alte locuri, aşa cum s-a întâmplat cu Delta şi Omicron”, a spus Hans Kluge.

Directorul regional OMS pentru Europa a adăugat că vaccinarea rămâne una dintre cele mai bune modalităţi de prevenire a formelor grave ale bolii şi a deceselor, dar trebuie să continuăm să aplicăm toate celelalte măsuri despre care ştim că sunt eficiente împotriva virusului, cum ar fi purtarea măştilor, aerisirea corespunzătoare a spaţiilor închise, respectarea distanţării fizice şi spălarea frecventă a mâinilor.

„Suntem încă în mijlocul acestei pandemii, în special din cauza inechităţii uriaşe în vaccinare, aşa că, din păcate, această pandemie nu se va încheia în 2022. Dar, pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an, sper să se încheie cel puţin faza acută. Este prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică. Endemicitatea presupune o circulaţie stabilă a virusului la niveluri previzibile de transmitere. Avem încă o mulţime de incertitudini”, a mai spus Kluge.

Întrebat dacă, odată cu varianta Omicron, ne îndreptăm spre o vaccinare sezonieră, precum cea împotriva gripei, Hans Kluge a răspuns că semnele sunt „promiţătoare”, dar nu trebuie să comparăm Omicron cu gripa, fiind foarte infecţioasă şi poate fi încă, totuşi, mortală, mai mult decât gripa: „spunând că e ca o gripă nu va face decât să îi facă pe oameni să coboare garda, ceea ce este ultimul lucru pe care ar trebui să îl facă acum. Gripa şi SARS-CoV-2 sunt două familii de virusuri foarte diferite, care generează reacţii foarte diferite. Amintiţi-vă că gripa ucide aproximativ 15.000 de persoane pe an într-o ţară precum Marea Britanie sau Spania, într-un an obişnuit. Dar o persoană complet vaccinată este de zece ori mai protejată împotriva bolilor grave sau a decesului decât o persoană nevaccinată sau doar parţial vaccinată. Prin urmare, vaccinarea rămâne crucială, atât pentru gripă, cât şi pentru COVID-19".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici