La Repubblica şi Corriere della Sera, cotidienele italiene cu cel mai mare tiraj, l-au citat pe Papa spunând că seminariile, sau colegiile preoţeşti, sunt deja prea pline de „frociaggine”, un termen vulgar italian care se traduce aproximativ prin „poponari”.
Vaticanul nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
La Repubblica a atribuit relatarea smai multor surse anonime, în timp ce Corriere a spus că afirmaţia a fost susţinută de câţiva episcopi anonimi, care au sugerat că Papa, ca argentinian, ar fi putut să nu-şi dea seama că termenul italian pe care l-a folosit este ofensator.
Site-ul de bârfe politice Dagospia a fost primul care a relatat despre presupusul incident, despre care se spune că ar fi avut loc pe 20 mai, când Conferinţa episcopală italiană a deschis o adunare de patru zile cu o întâlnire nepublică cu Suveranul Pontif.
Francisc, în vârstă de 87 de ani, a fost creditat până în prezent ca fiind cel care a determinat Biserica Romano-Catolică să adopte o abordare mai primitoare faţă de comunitatea LGBT.
În 2013, la începutul papalităţii sale, el a declarat: „Dacă o persoană este homosexual şi îl caută pe Dumnezeu şi are bunăvoinţă, cine sunt eu să judec?”, în timp ce anul trecut a permis preoţilor să binecuvânteze membrii cuplurilor de acelaşi sex, declanşând o reacţie conservatoare substanţială.
Cu toate acestea, el a transmis un mesaj similar cu privire la seminariştii homosexuali – mai puţin termenul vulgar raportat acum – atunci când s-a întâlnit cu episcopii italieni în 2018, spunându-le să verifice cu atenţie candidaţii la preoţie şi să respingă orice persoană suspectată de homosexualitate.