Prima pagină » Social » Papa Francisc în România. Imagini de la vizita Suveranului Pontif din 2019 în „Grădina Maicii Domnului”

Papa Francisc în România. Imagini de la vizita Suveranului Pontif din 2019 în „Grădina Maicii Domnului”

Papa Francisc a efectuat o vizită istorică în România între 31 mai și 2 iunie 2019, marcând o etapă semnificativă în relațiile ecumenice și în promovarea unității creștine. Sub genericul „Să mergem împreună!”, Suveranul Pontif a călătorit în patru mari centre spirituale ale țării: București, Iași, Blaj și Șumuleu Ciuc.
Iulian Moşneagu
21 apr. 2025, 12:16, Social

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunţat luni Vaticanul.

Papa Francisc avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei crize grave de pneumonie.

Acesta a vizitat România în anul 2019.

Vizita Papei Francisc în România

Călătoria apostolică a papei Francisc în România a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999.

La sosirea pe Aeroportul „Henri Coandă” din București, Papa Francisc a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis.

Într-un moment emoționant, Suveranul Pontif a sărutat crucea ÎPS Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, și a salutat un copil în scaun cu rotile, gesturi care au subliniat apropierea sa față de poporul român.

În cadrul vizitei, Papa Francisc a subliniat importanța unității între confesiuni și a condamnat orice formă de discriminare.

La Iași, în fața a peste 150.000 de credincioși, el a afirmat că „România este Grădina Maicii Domnului”, o metaforă  folosită și de Papa Ioan Paul al II-lea în 1999.

La Blaj, Papa Francisc a participat la ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici români, fiind un moment de recunoaștere a suferinței și martiriului acestora.​

În discursul său la Vatican, Suveranul Pontif a exprimat recunoștința față de primirea călduroasă din partea Patriarhului Daniel și a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, subliniind angajamentul Bisericii Catolice de a merge împreună spre o unitate deplin.

Vizita a fost întâmpinată cu entuziasm de majoritatea credincioșilor, dar și cu unele proteste ortodoxiste.

Această vizită a reprezentat un moment deosebit în istoria relațiilor dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Română, subliniind angajamentul comun pentru unitate, respect și iubire frățească.