Papa Francisc, într-o vizită în centrul Italiei: Papii care demisionează sunt umili

Papa Francisc, care a spus deseori că ar putea demisiona în viitor dacă starea de sănătate precară îl va împiedica să conducă Biserica Catolică, a lăudat duminică umilinţa unuia dintre puţinii papi din istorie care a demisionat de bunăvoie în loc să conducă pe viaţă, relatează Reuters.

Urmărește
5530 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc, într-o vizită în centrul Italiei: Papii care demisionează sunt umili

L'Aquila, un oraş din centrul Italiei pe care Francisc l-a vizitat pentru scurt timp, este locul de înmormântare al lui Celestin al V-lea, care a demisionat din funcţia de papă în 1294 după numai cinci luni pentru a se întoarce la viaţa sa de pustnic, stabilind o prerogativă papală.

Papa Benedict al XVI-lea, care în 2013 a devenit primul suveran pontif din ultimii aproximativ 600 de ani care a demisionat de bunăvoie, a vizitat L'Aquila cu patru ani înainte de a se retrage.

În trecut, Francisc a lăudat, de asemenea, curajul lui Benedict.

Când Vaticanul a anunţat în iunie călătoria lui Francisc la L'Aquila, pentru a inaugura o „sărbătoare anuală a iertării”, au fost alimentate speculaţiile că o conjunctură de evenimente, inclusiv învestirea noilor cardinali sâmbătă şi întâlnirile care încep luni cu privire la noua constituţie a Vaticanului, ar putea prefigura un anunţ de demisie.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat luna trecută agenţiei Reuters, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a respins ideea, spunând că „nu mi-a trecut niciodată prin minte”, lăsând în acelaşi timp deschisă posibilitatea că ar putea demisiona din motive de sănătate într-un viitor îndepărtat.

În omilia unei slujbe pentru mii de oameni într-o piaţă centrală, Papa Francisc a remarcat că, în „Divina Comedie”, Dante Alighieri l-a condamnat pe Celestin pentru că a realizat ceea ce poetul medieval a numit „Marele Refuz”.

Dar Francisc, care s-a rugat în tăcere în faţa mormântului lui Celestin, a spus că, renunţând la putere, Celestin a arătat puterea care vine din umilinţă.

„În ochii oamenilor, cei umili sunt văzuţi ca fiind slabi şi învinşi, dar, în realitate, ei sunt adevăraţii învingători, pentru că sunt singurii care se încred în totalitate în Domnul şi îi cunosc voinţa”, a spus Francisc.

Papa, care a folosit un scaun cu rotile şi un baston în ultimele luni din cauza unei afecţiuni la genunchi, a stat în picioare în cea mai mare parte a slujbei, dar şi-a citit omilia cu o voce puternică şi a ieşit adesea din scenariu.

El a povestit mulţimii cum pilotul elicopterului care l-a adus de la Roma a fost nevoit să se învârtă în cerc o perioadă de timp din cauza ceţii groase din zona muntoasă înainte de a găsi o „portiţă” în ceaţă. El a comparat acest lucru cu a profita de o deschidere din partea lui Dumnezeu în viaţa cuiva.

Deşi Francisc a infirmat zvonurile potrivit cărora ar intenţiona să demisioneze în curând, vizita a subliniat nevoia Bisericii Catolice de a reglementa statutul pontifilor care demisionează.

L'Aquila a fost lovită de un cutremur devastator în 2009, care a ucis 309 persoane, a rănit câteva mii şi a distrus numeroase clădiri.

La începutul vizitei de duminică, Papa Francisc a purtat o cască gri de pompier şi a fost plimbat printre ruinele catedralei oraşului, care este în curs de reconstrucţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici