Papa Francisc a făcut comentariile într-un interviu înregistrat luna trecută cu radiodifuzorul elveţian RSI, cu mult înainte de ultima ofertă de vineri a preşedintelui turc Tayyip Erdogan de a găzdui un summit între Ucraina şi Rusia pentru a pune capăt războiului.
În interviu, lui Francisc i s-a cerut poziţia cu privire la o dezbatere între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe şi cei care vor ca ucrainenii să lupte în continuare. Persoana care a pus întrebarea a folosit termenul „steagul alb”.
„Cred că cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază”, a spus Francisc, adăugând că discuţiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.
„Cuvântul a negocia este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a mai spus Francisc.
Se pare că este prima dată când Francisc a folosit termeni precum „steagul alb” sau „învins” în discuţiile despre războiul din Ucraina. În trecut el a mai vorbit despre necesitatea negocierilor. În altă parte a interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, Francisc a spus: „Negociarea nu este niciodată o capitulare”.
Declaraţiile au fost preluate din transcrierea interviului şi dintr-un videoclip parţial pus la dispoziţia Reuters sâmbătă. Acesta urmează să fie difuzat pe 20 martie, ca parte a unui nou program cultural.
Autorităţile din Ucraina nu au comentat declaraţiile. Cu alte ocazii, Zelenski şi ai lui au precizat că pacea este posibilă doar când Rusia îşi va retrage armata din Ucraina şi va renunţa la toate pretenţiile teritoriale, inclusiv la Crimeea, anexată în 2014.
Au venit precizările Vaticanului. „Papa foloseşte termenul steag alb, şi răspunde reluând imaginea propusă de intervievator, pentru a indica cu ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul ajuns cu curajul negocierii. În altă parte a interviului, vorbind de o altă situaţie de conflict, dar referindu-se la fiecare situaţie de război, Papa a spus clar că „negocierea nu este niciodată o capitulare””.
Aşa a afirmat directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, precizând termenii interviului acordat de Francis la Swiss Radio TV.