VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Deşi temperaturile au fost extrem de scăzute, peste 15.000 de persoane de toate vârstele au mers pe B-dul Take Ionescu din Timişoara pentru a urmări parada militară. Oamenii au ţinut în mâini steaguri tricolore şi au cântat imnul naţional, înainte de începerea ceremoniei, pe muzica fanfarei militare.
Înainte de paradă, a avut loc o slujbă religioasă, iar apoi au luat cuvântul reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Prefectul judeţului Timiş, Eva Andreas, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă cu ocazia zilei de 1 Decembrie, iar mai mulţi timişoreni prezenţi la eveniment au început să huiduie. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în momentul în care a fost citit mesajul ministrului de Interne, Carmen Dan.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a luat cuvântul pentru a preciza că “trăim clipe speciale, aniversăm 100 de ani de la momentul de graţie al istoriei, Marea noastră Unire, înfăptuită la 1 Decembrie 1918. Din păcate, Banatul a putut fi administrat în cadrul României Mari abia începând cu 3 august 1919. Deci, noi vom avea de sărbătorit şi un Centenar al nostru la anul”.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a afirmat că “Marea Unire a fost şi rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei româneşti. Lansez astăzi, la ceas aniversar, un apel general la solidaritate, reconciliere şi colaborare. Atât în sfera politică, dar şi între cetăţeni, Centenarul înseamnă unire, şi nu dezbinare, haideţi să fim din nou uniţi în interesul României. Aceasta este cred eu cel mai potrivit mod prin care să cinstim istoria, ţara, trecutul şi viitorul. Sunt mândru că sunt român şi îmi doresc pentru ţara mea unitate şi prosperitate”.
Apoi a urmat parada militară, pe muzică de fanfară. Astfel, pe B-dul Take Ionescu din Timişoara a avut loc defilarea detaşamentelor şi a tehnicii Ministerului Apărării Naţionale , Ministerului Afacerilor Interne , Serviciului Român de Informaţii , Penitenciarului Timişoara şi a Direcţiei Poliţiei Locale a Municipiului Timişoara. Spre bucuria celor prezenţi, pe lângă TAB-uri, echipaje ale poliţiei, câini sau maşini de intervenţie ale pompierilor, timişorenii prezenţi la paradă au putut urmări şi două elicoptere, care au survolat locul în care a avut loc evenimentul.
De asemenea, pentru a marca Centenarul Marii Uniri de la 1918, Societatea de Transport Public Timişoara a organizat o paradă a tramvaielor de epocă, aflate în patrimoniul instituţiei. În centrul atenţiei s-au aflat un tramvai tras de cai, un tramvai istoric şi unul turistic.