Parada de 1 Decembrie. Cea mai mare paradă militară din ultimii ani. Ce noutăţi a adus Armata Română

  • România împlineşte 105 ani de la Mare Unire, iar parada militară de la Arcul de Triumf va fi cea mai mare din ultimii ani.
  • Anul acesta, la parada din Bucureşti participă aproximativ 2400 de militari şi specialişti. În blocul de paradă vor fi aproximativ 250 de militari străin
  • După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.
  • Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”
Urmărește
4347 afișări
Imaginea articolului Parada de 1 Decembrie. Cea mai mare paradă militară din ultimii ani. Ce noutăţi a adus Armata Română

Defilare s-a încheiat, iar publicul, aproximativ 100.000 de persoane, poate vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

Parada a început la ora 11:00 şi poate fi urmărită pe Mediafax.

Anul acesta, la parada din Bucureşti participă aproximativ 2400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi peste 150 de mijloace tehnice.

În blocul de paradă vor fi aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Ţările de Jos, Turcia şi Germania. 

Potrivit Ministerului Apărării, după încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” din Bucureşti va fi vernisată vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00,  Expoziţia „Tricolorul - simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular”. Organizarea expoziţiei se circumscrie celebrării a două evenimente importante -  Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Naţional de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii. 

Noutăţi la Parada de 1 decembrie

JLTV 

Un element de noutate al Paradei Militare Naţionale îl reprezintă vehiculele de luptă JLTV (Joint Light Tactical Vehicle). Au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, în anul 2023. Datorită blindajului extrem de rezistent, vehiculele pot duce acţiuni de luptă în cele mai ostile condiţii. Asigură protecţie împotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie şi loviturilor aruncătoarelor de grenade.

Produsă în Statele Unite ale Americii, maşina de luptă este interoperabilă cu tehnica de luptă a Forţelor pentru Operaţii Speciale din NATO, din punctul de vedere al comunicaţiilor, sistemelor de armament, tipurilor de muniţie şi al sprijinului logistic.

BLACKHAWK 

Va trece pe deasupra Arcului de Triumf o formaţie de elicoptere SIKORSKY BLACKHAWK S-70M, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, destinate gestionării situaţiilor de urgenţă. Acestea sunt echipate pentru operaţiuni maritime sau de uscat şi participă în premieră la Parada de Ziua Naţională a României. Aeronavele fac parte dintr-un lot de 7 elicoptere BlackHawk care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne până la finalul acestui an.

LEARJET BOMBARDIER 75

În premieră, participă la Parada de Ziua Naţională, unul dintre cele două avioane LEARJET BOMBARDIER 75, intrate în acest an în dotarea Inspectoratul General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne.
Avionul este echipat pentru misiuni de evacuare medicală, existând posibilitatea să fie configurat pentru transportul pacienţilor care necesită suport medical de specialitate, inclusiv pentru nou-născuţi.

 Sistemului Radar de Supraveghere Terestră GSR

Pentru prima dată la Parada Militară Naţională vor fi prezente două complete ale Sistemului Radar de Supraveghere Terestră GSR (Ground Surveillance Radar), din dotarea Companiei 365 Cercetare a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistriţa. Este un sistem intrat în dotarea Forţelor Terestre în acest an şi este compus din patru radare de supraveghere terestră montate pe autovehicule tactice blindate VAMTAC şi o unitate de comandă şi control a acestora.

Sistemul are rolul de a asigura suportul informaţional al brigăzii mecanizate, prin detectarea prezenţei şi monitorizarea mişcărilor şi deplasărilor persoanelor şi vehiculelor până la o distanţă de 40 km. Sistemul detectează şi aeronavele care zboară la joasă înălţime. Acesta poate opera în toate mediile, ziua şi noaptea, şi poate disemina informaţia la utilizatori în cel mai scurt timp, sigur şi într-o manieră robustă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici