- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.12.2017, 05:00)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PARADA DE 1 DECEMBRIE| Iohannis şi Tudose, la tribuna oficială/ 3.500 de militari, cu 350 de mijloace tehnice, au participat la defilarea de Ziua Naţională a României | GALERIE FOTO, VIDEO
Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, dintre care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere au participat de 1 decembrie, la parada militară de Ziua Naţională a României, conform Ministerului Apărării. Defilarea de 1 decembrie a avut loc, vineri dimineaţă, la Arcul de Triumf, la tribuna oficială aflându-se preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, dar în absenţa preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.
Urmărește
12006 afișări
PARADA DE 1 DECEMBRIE| Iohannis şi Tudose, la tribuna oficială/ 3.500 de militari, cu 350 de mijloace tehnice, au participat la defilarea de Ziua Naţională a României | FOTO, VIDEO
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
Parada militară din Capitală de Ziua Naţională a României s-a încheiat, la ceremonii neluând parte preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
La finalul paradei de 1 Decembrie, preşedintele Klaus Iohannis s-a dus către mulţime, a salutat câţiva participanţi la paradă şi a vorbit cu ei. El a discutat timp de câteva clipe şi cu premierul Mihai Tudose şi cu miniştrii prezenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Peste 30.000 de oameni au participat, vineri, la parada de Ziua Naţională a României, potrivit unor estimări.
Defilarea de 1 Decembrie a început la Arcul de Triumf, cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose la tribuna oficială, dar în absenţa preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.
Parada militară a fost condusă de către generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major.
Alături de preşedinte şi de premier, la tribuna oficială au fost foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ş.a.
UPDATE 14:07
Dan Barna: Am vrut să rămân la câţiva metri de paradă, alături de România reală cu toate ale ei
Preşedintele USR, Dan Barna, a transmis vineri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale, precizând că în timp ce se îndrepta spre tribuna oficială, a ales să rămână aproape de paradă, lângă Arcul de Triumf, „alături de România reală”.
„La mulţi ani România. Mă îndreptam spre tribuna oficială când am simţit că vreau să rămân pe şosea chiar la piciorul Arcului de Triumf, la câţiva metri de paradă. Cumva, mai alături, de România reală cu toate ale ei, şi soldaţi, şi cojoace şi elicoptere şi tancuri, şi cetăţeni cu gânduri şi valori şi comune şi diferite şi mai ales şi copii entuziaşti de magia paradei... Toate pe care le avem, împreună, azi la 99 de ani de la Unire. La mulţi ani România oriunde te afli.”, a scris Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 11:51
Tăriceanu se află în sediul ALDE, dar nu asistă la paradă; Dragnea nu a fost văzut
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, nu asistă la parada militară, Tăriceanu aflându-se în sediul ALDE din vecinătatea imediată a Arcului de Triumf, în timp ce Liviu Dragnea nu a fost văzut în zona în care are loc defilarea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a fost zărit în zona Arcului de Triumf, unde se desfăşoară parada de 1 Decembrie, iar Călin Popescu-Tăriceanu nu a luat loc la tribuna oficială.
Iniţial, potrivit unor informaţii neoficiale, preşedintele Liviu Dragnea, însoţit de ceilalţi lideri ai PSD, urma să meargă pe jos de la sediul central al partidului, aflat pe bulevardul Kiseleff, până la sediul ALDE, aflat în apropierea Arcului de Triumf, unde urmau să se întâlnească cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi să asiste la paradă din faţa sediului.
Însă Liviu Dragnea nu a mai venit la sediul ALDE, iar Călin Popescu-Tăriceanu nu a ieşit din clădire.
Preşedinţii Camerelor au fost invitaţi să participe la paradă de către preşedintele Iohannis, însă au decis să nu dea curs invitaţiei făcute de şeful statului.
UPDATE 11:50
11.50 La parada din acest an mai participă:
-detaşamentul format din militarii Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, comandat de colonelul Cristian Dan, comandantul brigăzii, absolvent al Colegiului de Război al Armatei SUA
-Armata Poloniei. Detaşamentul polonez este format din militari ai Brigăzii 17 Mecanizată a Voievodatului Wielkopolskie şi din Brigada 10 Logistică.
- Militarii bulgari. Detaşamentul este constituit din militari din cadrul Batalionului 38 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 2 Mecanizată din Stara Zagora şi
este comandat de locotenentul Dimov Vladimir Statev.
-militarii din detaşamentul canadian, comandat de maiorul Christian ROSCIUS, fac parte din forţele canadiene dislocate la Baza aeriană “Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa participante la misiunea de Poliţie Aeriană.
- Detaşamentul francez participant la parada militară naţională reprezintă Academia Militară din Franţa şi este comandat de locotenent-colonelul Edouard LE JARIEL DES CHATELETS.
- Detaşamentul Armatei Republicii Federale Germania, alcătuit din militari ai Diviziei Forţelor de Reacţie Rapidă, este comandat de căpitanul Christian JOHN.
- Republica Elenă participă la parada militară naţională cu un detaşament reprezentativ compus din ofiţeri ai Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre, comandat de locotenentul Georgios VAITSIS.
- detaşamentul italian de gardă, comandat de căpitanul Luigi IENCO. Militarii italieni provin din Regimentul 1 “Granatieri di Sardegna”, descendent al “Reggimento delle Guardie”, înfiinţat la 18 aprilie 1659
- detaşament al Forţelor Armate Portugheze, comandat de căpitanul João Petro Santos MARTINS.
- Garda de Onoare a Republicii Moldova. În fruntea formaţiei se află Comandantul Gărzii de Onoare, locotenentul-major Vitalie JOSAN.
- reprezentanţii armatei Slovaciei. Aceştia sunt comandaţi de maiorul Ján POLÁK şi aparţin Gărzii de Onoare,
- detaşamentul militar ucrainean, condus de locotenent-colonelul Ivan CHAYKIN. Drapelul de stat al Ucrainei este purtat de cei mai buni cadeţi din cadrul Academiei Militare Odessa
- detaşament al armatei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, comandat de plutonierul Jonathan Andrew LEE.
- armata Statelor Unite ale Americii participă la parada militară naţională cu două detaşamente.
- Blocul de paradă al Forţelor Terestre Române este comandat de generalul de brigadă Dorin BLAIU, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.
- Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”, condus de locotenent-colonelul Costel PĂSTAE, veteran al teatrelor de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan.
- Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigăzii Multinationale de Sud-Est, comandat de locotenent-colonelul Mitel JILAVU, veteran al teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.
- detaşamentul de cercetaşi militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, comandat de locotenent-colonelul Cezar CUCOŞ, ofiţer paraşutist, cu 4 misiuni executate în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.
- detaşamentul de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth".
- detaşamentul Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA” comandat de locotenent-colonelul Antonio-Daniel ALEXE.
- poliţiştii militari, comandaţi de locotenent-colonelul Cornel VĂDUVA, comandantul Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, veteran al teatrului de operaţii Afganistan.
- detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, comandat de
colonelul Constantin GRIGORAŞ, prorector şi locţiitor al comandantului.
- detaşamentul de elevi al Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri ai Forţelor Terestre “Basarab I”
- detaşamentul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, liceu de elită la nivel naţional, care, în luna iunie, a împlinit 105 ani de existenţă şi a primit, pentru a doua oară consecutiv, titlul de Şcoală Europeană.
- Blocul de paradă al Forţelor Aeriene Române este condus de generalul de flotilă aeriană Constantin DOBRE,
- Garda de onoare a Drapelului de Luptă al Forţelor Aeriene este formată din militari din cadrul Detaşamentului de căutare-salvare prin luptă - structură de operaţii speciale cu capabilităţi unice.
- detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, condus de comandorul Gabriel RĂDUCANU.
- detaşamentul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene “Traian Vuia”,
- Forţele Navale, care este alcătuit din patru detaşamente, comandate de contraamiralul de flotilă Daniel CĂPĂŢÂNĂ
- Comandamentul Logistic Întrunit, comandat de colonelul Ionel CRISTEA
- două detaşamente ale Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii
-detaşament al Academiei Tehnice Militare,
- detaşamentul de studenţi ai Institutului Medico-Militar, comandat de colonelul
Mihail-Silviu TUDOSIE
UPDATE 11:35
Defilarea structurilor din compunerea Statului Major al Apărării a fost deschisă de generalul de flotilă aeriană Vasile TOADER, locţiitor al şefului Statului Major al Apărării pentru operaţii şi instrucţie, veteran al teatrului de operaţii Afganistan.
Pe sub Arcul de Triumf au mai trecut:
* steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele
de operaţii.
* Forţele pentru operaţii speciale, componenta armatei destinată să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale.
* Drapelul de Luptă al Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”.
* Şi în acest an, defilează un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.
- detaşamentul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, format din militari români şi străini. Comandament NATO pentru care România şi-a asumat rolul de stat-gazdă şi naţiune-cadru.
- Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est participă cu reprezentanţi ai naţiunilor aliate: Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale
Americii.
UPDATE 11:30
Date despre paradă:
Efectivele Ministerului Apărării Naţionale participante la paradă poartă noua ţinută combat, care, din acest an, a intrat în dotarea Armatei României.
Comandantul paradei este generalul-locotenent Adrian TONEA, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării. În urmă cu 100 de ani, bunicul său îşi făcea datoria faţă de Ţară pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, iar tatăl său, în cel de-Al Doilea Război Mondial, a parcurs prin luptă drumul de jertfă şi glorie al Armatei Române.
Defilarea terestră debutează cu trei detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român.
Drapelele de epocă. Purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, sub comanda locotenentului Daniel Pîslariu.
Detaşamentului drapelelor de epocă îi urmează detaşamentul militarilor care poartă uniformele Primului Război Mondial.
Sub comanda locotenentului Răzvan Cătană, 18 militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, defilează în uniforma specifică Armatei României din Primul Război Mondial.
UPDATE 11:23
Date despre paradă :
Defilează în continuare detaşamentul italian de gardă, comandat de căpitanul Luigi IENCO. Militarii italieni provin din Regimentul 1 “Granatieri di Sardegna”, descendent al “Reggimento delle Guardie”, înfiinţat la 18 aprilie 1659. În ultimii ani, regimentul a participat la operaţii de menţinere a păcii în Somalia, Bosnia Herţegovina, Albania, în Liban şi Kosovo.
Participă în premieră la parada militară naţională un detaşament al Forţelor Armate Portugheze, comandat de căpitanul João Petro Santos MARTINS. Purtătorului Drapelului Naţional al Portugaliei îi urmează trei militari reprezentând cele trei categorii de forte armate: Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale.
Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze alături de militarii români de Ziua Naţională a României. În fruntea formaţiei se află Comandantul Gărzii de Onoare, locotenentul-major Vitalie JOSAN. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de plutonierul Valeriu BĂŢ, iar Drapelul Armatei Naţionale, de sergentul Nicolae MORARI.
Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficiali străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale.
Pentru a doua oară, participă la parada militară naţională reprezentanţii armatei Slovaciei. Aceştia sunt comandaţi de maiorul Ján POLÁK şi aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.
Garda de onoare executa misiuni la solicitările guvernului slovac şi ale administraţiei locale, cu ocazia ceremoniilor aniversare şi evenimentelor importante de natură socială, politică sau religioasă. Această structură asigură gărzi de onoare pe timpul vizitelor oficiale ale reprezentanţilor guvernelor altor state, pentru membrii de rang înalt ai Parlamentului Republicii Slovacia, pentru reprezentanţii Uniunii Europene, ai NATO şi ai Forţelor Armate din Republica Slovacă.
Defilarea detaşamentelor reprezentând armatele străine continuă cu militarii Republicii Turcia comandaţi de locotenentul Burak YILMAZ. Militarii turci fac parte din Corpul 3, element de bază al Corpului NATO de Reacţie Rapidă Turcia, înfiinţat în anul 1911 şi dislocat în Istanbul din anul 1973.
Misiunea Corpului de Reacţie Rapidă este similară celorlalte comandamente cu grad gradual de operativitate din cadrul Structurii de Forţe a NATO, fiind la dispoziţia NATO pentru a se disloca în zone de operaţii desemnate de Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa.
Defilează în continuare detaşamentul militar ucrainean, condus de locotenent-colonelul Ivan CHAYKIN. Drapelul de stat al Ucrainei este purtat de cei mai buni cadeţi din cadrul Academiei Militare Odessa, cu experienţă de luptă în cadrul operaţiilor de protecţie a integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Academia Militară Odessa este unica instituţie de învătăţământ superior militar ce asigură pregătirea şi instruirea viitorilor ofiţeri din trupele aeropurtate, infanterie navală, cercetare militară şi forţe speciale, specialişti în logistică şi armament rachete şi artilerie.
Şi în acest an participă la parada militară naţională un detaşament al armatei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, comandat de plutonierul Jonathan Andrew LEE.
Vă prezintă onorul militari din cadrul Corpului de tobe al Orchestrei Marinei Regale, înfiinţat la 1664, unitate specializată, de asemenea, în acordarea asistenţei medicale, în executarea de transporturi şi în acţiuni de decontaminare chimică, biologică, radiologică şi nucleară.
Reprezentanţii Armatei Statelor Unite ale Americii participă la parada militară naţională cu două detaşamente.
Primul detaşament, comandat de căpitanul John SHELSON, este format din militari ai Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie, “Vanguards”, batalion de infanterie mecanizată, înfiinţat la 1861. În România sunt dislocaţi peste 250 de militari din cadrul batalionului “Vanguards” care se instruiesc în comun cu militarii români pentru sporirea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.
Batalionul este parte a rotaţiei a doua a brigăzii blindate, dislocată în Europa în cadrul Operaţiei NATO “Atlantic Resolve”. Rotaţiile asigură prezenţa americană continuă în Europa care are ca scop împiedicarea oricărei agresiuni împotriva aliaţilor NATO.
Al doilea detaşament al Armatei Statelor Unite ale Americii, comandat de plutonierul Benjamin ZEIGLER, este compus din militari ai Batalionului 2 Puşcaşi Marini, batalion de infanterie al Corpului de Marină al Statelor Unite cu sediul în Baza Lejeune, Carolina de Nord.
Din 1990 până în prezent, Batalionul 2 Puşcaşi Marini a executat misiuni în cadrul operaţiilor terestre şi navale din întreaga lume, inclusiv în Golful Persic, Haiti, Kosovo, Yemen, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, batalionul a cooperat cu naţiuni partenere din întreaga lume, cu Japonia, Korea, Filipine, Thailanda, Malaezia, Georgia, Grecia, Spania, Italia, Norvegia, Suedia şi România.
Blocul de paradă al Forţelor Terestre Române este comandat de generalul de brigadă Dorin BLAIU, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.
După anul 1990, Forţele Terestre Române au executat misiuni pe trei continenete, angajând aproximativ 40.000 de militari.
În anul 2017, Forţele Terestre Române au participat la peste 350 de exerciţii naţionale, multinaţionale în ţară şi în străinătate, exerciţiul cel mai important fiind „SABER GUARDIAN-17”, la care peste 8.000 de militari români s-au instruit alături de militari din 22 ţări aliate şi partenere.
Primul detaşament al forţelor Terestre Române este format din militari ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, în frunte cu colonelul Marian BOTEA, comandantul Brigăzii, veteran al teatrului de operaţii Afganistan.
Structurile brigăzii au participat la toate operaţiile militare desfăşurate de Armata României după cel de-Al Doilea Război Mondial în diferite zone de conflict (Angola, Albania, Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan).
Defilează prin faţa dumneavoastră militarii Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, condus de locotenent-colonelul Costel PĂSTAE, veteran al teatrelor de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan.
Unitatea a îndeplinit, până în prezent, misiuni în 6 teatre de operaţii, pe 3 continente, cu participarea a peste 3000 de militari. Ultima misiune a fost în anul 2016, RESOLUTE SUPPORT, din teatrul de operaţii Afganistan.
Defilează prin faţa dumneavoastră detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigăzii Multinationale de Sud-Est, comandat de locotenent-colonelul Mitel JILAVU, veteran al teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.
“Scorpionii Roşii”, aşa cum sunt cunoscuţi militarii Batalionului 26, au deschis, în 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan.
Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul de cercetaşi militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, comandat de locotenent-colonelul Cezar CUCOŞ, ofiţer paraşutist, cu 4 misiuni executate în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.
Drapelul de Luptă al Batalionului 32 poartă decoraţiile ce răsplătesc meritele acestei structuri dobândite de-a lungul istoriei sale, inclusiv prin angajarea sa în recentele teatrele de operaţii din Irak, Kosovo şi Afganistan.
Următorul bloc de paradă este al detaşamentului de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth". Detaşamentul este comandat de locotenent-colonelul Cornel TONEA -BĂLAN, ofiţer participant la trei misiuni internaţionale în Kosovo, Irak si Afganistan.
Militarii batalionului au executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi au participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.
Parada continuă cu defilarea militarilor din detaşamentul Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA” comandat de locotenent-colonelul Antonio-Daniel ALEXE.
Cu o istorie de 48 de ani, Batalionul 33 Vânători de Munte a participat, începând cu anul 2005, la 5 misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.
Defilează, în continuare, poliţiştii militari, comandaţi de locotenent-colonelul Cornel VĂDUVA, comandantul Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, veteran al teatrului de operaţii Afganistan.
Structurile de Poliţie Militară sprijină manevra şi mobilitatea unităţilor şi marilor unităţi şi asigură securitatea unor zone importante. În decursul celor aproape 28 de ani de existenţă, Batalionul 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu” a participat cu subunităţi de nivel pluton sau companie şi cu personal de stat major la toate misiunile externe majore în care a fost angrenată Armata României: Angola, Somalia, Kuweit, Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Irak şi Afganistan.
UPDATE 11:22
Republica Elenă participă la parada militară naţională cu un detaşament reprezentativ compus din ofiţeri ai Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre, comandat de locotenentul Georgios VAITSIS.
Ofiţerii sunt absolvenţi ai Academiilor Militare Navale, Aeriene şi Terestre din Grecia şi provin de la unităţi de luptă ale Forţelor Militare Elene.
UPDATE 11:21
Militarii din detaşamentul canadian, comandat de maiorul Christian ROSCIUS, fac parte din forţele canadiene dislocate la Baza aeriană “Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa participante la misiunea de Poliţie Aeriană. În prezent, 135 de militari canadieni şi 4 avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviaţiei Regale Canadiene execută în ţara noastră misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO, în cadrul operaţiunii REASSURANCE.
UPDATE 11:20
Parada militară a început cu preşedintele Iohannis şi premierul Tudose la tribuna oficială
Defilarea de 1 Decembrie a început la Arcul de Triumf, la tribuna oficială aflându-se preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose, dar în absenţa preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.
Parada militară este condusă de către generalul-locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major.
Alătiri de preşedinte şi de premier, la tribuna oficială se află foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ş.a.
Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu se află în faţa sediului central al ALDE, aflat în imediata vecinătate a Arcului de Triumf.
UPDATE 11.09
1 Decembrie: 21 de salve de tun au fost trase în momentul intonării imnului
21 de salve de tun au fost trase în momentul intonării imnului României, tradiţia reprezentând o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi.
Salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.
Bateria «Salve» a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Constantin Adrian Vezure, absolvent al Academiei Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu ”, promoţia 2012 – ,,Basarab 500”, a executat salvele cu tunurile din dotare.
Tunurile de calibrul 76 mm, model 1942, folosesc muniţie de manevră, câte o lovitură la fiecare 10 secunde.
Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României a început la ora 11.00 şi se desfăşoară în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, dintre care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa de 1 decembrie, la parada militară de Ziua Naţională a României, conform Ministerului Apărării.
Cei peste 300 de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina, anunţă Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Tot în Bucureşti va avea loc vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.
Totodată, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.
Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.
Citeşte şi: NINSOARE la munte în minivacanţa de 1 Decembrie. La mare altitudine stratul de zăpadă are deja 30 cm LIVE VIDEO
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe