Parade cavalereşti şi spectacole la redeschiderea Cetăţii Deva, după trei ani de lucrări - FOTO

Circa trei mii de persoane au participat, duminică, la redeschiderea Cetăţii Deva, sărbătorită cu parade ale mai multor ordine cavalereşti, lupte între cavaleri şi spectacole, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2543 afișări
Imaginea articolului Parade cavalereşti şi spectacole la redeschiderea Cetăţii Deva, după trei ani de lucrări - FOTO

Parade cavalereşti şi spectacole la redeschiderea Cetăţii Deva, după trei ani de lucrări - FOTO

Turiştii au asistat la spectacole oferite de cavalerii de la mai multe asociaţii medievale din ţară - însoţite de salve de tun - care au constat în parade, lupte ca în Evul Mediu şi momente de reconstruire istorică.

Zeci de cavaleri, domniţe, menestreli şi soldaţi îmbrăcaţi în costume medievale au defilat printre zidurile fortăreţei în cadrul paradei şi s-au oprit la final pe platforma de artilerie, unde turiştii au văzut cum se luptau în trecut războinicii.

Autorităţile devene i-au invitat la deschidere pe reprezentaţii organizaţiilor Ordinul Cavalerilor Ţării Bârsei din Braşov, Târgu-Mureş, Mediaş, Hunedoara, Ordinul Cavalerilor de Muhlbach din Sebeş, precum şi Toboşarul Cetăţii Sighişoara.

La manifestare au fost prezenţi şi războinicii de la "Terra Dacica Aeterna”, trupa "Arhaica” şi membrii Ansamblului "Rennaissance” Deva.

Potrivit jandarmilor, la manifestările de duminică au asistat circa trei mii de persoane.

Cei care vor să viziteze monumentul istoric din municipiul Deva o pot face în orice zi a săptămânii. Accesul se face pe jos sau cu telecabina, care este funcţională de la ora 10.00 până în jurul orelor 21.00 - 22.00.

Recepţia lucrărilor a fost făcută în 17 martie, când au fost deschise două incinte, care au fost reabilitate mai bine de trei ani.

Din 2007 până în 2012, cetatea a fost închisă, iar lucrările au fost oprite complet, unitatea fiind scoasă din circuitul turistic. Din 2013 s-au reluat lucrările şi au fost reabilitate incintele doi şi trei. Aceste lucrări de reabilitare sunt primele lucrări făcute la Cetatea Devei din 1849, când au explodat depozitele de muniţii, dărâmând toată latura de est a monumentului.

Cetatea Devei a fost reabilitată printr-un program de dezvoltare pe fonduri europene începând cu data de 13 martie 2013. Valoarea proiectului de finanţare este de 38.428.182,03 lei. Din aceşti bani, 21,96 milioane lei au fost asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar contribuţia beneficiarului, Primăria Deva, a fost de 516.844 lei. Timp de trei ani, în cele două incinte s-au derulat lucrări finanţate din fonduri europene, menite să refuncţionalizeze obiectivul şi să atragă tot mai mulţi turişti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici