Parc balnear în Transilvania, finanţat de UE

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest au semnat, marţi, acordul cadru pentru proiectul cu finanţare europeană "Parcul balnear în Regiunea Nord-Vest, locaţiile Tăşnad, Beltiug, Marghita", în valoare de patru milioane de euro.

Urmărește
1465 afișări
Imaginea articolului Parc balnear în Transilvania, finanţat de UE

Parc balnear în Transilvania, finanţat de UE (Imagine: www.primariatasnad.ro)

Potrivit unui comunicat de presă remis de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), acest parc este al doilea finanţat din fonduri europene, după cel care cuprinde locaţiile Dej, Cojocna şi Figa, finanţat în cadrul Phare 2005.

Beneficiarii proiectului sunt Consiliul Judeţean Satu Mare, Consiliul Judeţean Bihor şi consiliile locale ale celor trei localităţi implicate.

"Prin semnarea acestui contract, regiunea noastră mai face un pas important în consacrarea ei ca şi destinaţie de interes naţional pentru turismul balnear, prin dezvoltarea turismului termal în Tăşnad, Beltiug, Marghita - judeţele Satu Mare şi Bihor. Tot în cadrul programelor de preaderare, în Regiunea Nord-Vest se află în implementare un alt proiect care dezvoltă locaţii pe turism balnear în Dej, Cojocna şi Figa - judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud", a declarat directorul general al ADR Nord-Vest, Claudiu Coşier.

El a adăugat că faza investiţională este doar primul pas în atingerea obiectivului care priveşte consacrarea Regiunii Nord-Vest ca şi destinaţie turistică balneară la nivel naţional.

Lucrările de infrastructură din cadrul acestui proiect vor putea începe în acest an.

Potrivit unui comunicat remis, marţi, de Consiliului Judeţean Satu Mare, autorităţile judeţene din Satu Mare estimează că numărul turiştilor, din ţară şi străinătate, care vor vizita parcul balnear regional de la Tăşnad, Beltiug, Marghita se va ridica la 300.000 pe an, după finalizarea proiectului finanţat de UE.

"Cu siguranţă, va creşte numărul turiştilor care vor vizita judeţul, dar se vor crea şi noi locuri de muncă, iar cele două localităţi (Tăşnad şi Beltiug, din judeţ -n.r.) vor avea venituri mai mari la bugetele locale. Vom continua să promovăm proiecte de mare anvengură, în colaborare cu judeţele învecinate", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, iniţial, valoarea proiectului a fost de 2,8 milioane de euro, dar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a cerut suplimentarea contribuţiei consiliilor locale beneficiare. Astfel, bugetul total eligibil al proiectului pentru cele trei locaţii este de peste 3,85 milioane de euro fără TVA, din care 2,44 milioane de euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 812.500 euro reprezintă contribuţia Guvernului României, iar 603.447 de euro contibuţia consiliilor locale beneficiare.

Contractul de finanţare care priveşte proiectul "Dezvoltarea potenţialului balnear al lacurilor sărate din Regiunea Nord-Vest - Dej" cu un buget total de aproape 5,5 milioane euro şi ai cărui beneficiari sunt Consiliul Local Dej, Consiliul Local Cojocna, Consiliul Local Beclean, Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a fost semnat în 2007, iar lucrările au început în ianuarie 2008.

La Dej lucrările vizează construirea unui centru de terapie, terasă, terenuri de sport, amenajări exterioare şi interioare, drumul de acces, plajă de nisip, amenajări peisagistice şi replantări. La Cojocna, lucrările vizează clădirea centrală, centru de terapie, lucrări exterioare, pontoane la lac, terenuri sportive, plaje, drum de acces, parcări. La Figa se vor realiza un bazin cu apă sărată, plajă de nisip, replantări, drum de acces, parcare, terasă, clădire de duşuri şi cabinet medical, centru terapeutic.

Data de finalizare estimată pentru aceste lucrări este iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici