Parchet: Vîntu nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor. Ce alte acuzaţii i se aduc omului de afaceri

Procurorii parchetului instanţei supreme susţin, în propunerea de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, că acesta nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor, deşi în cazul său era luată o măsură preventivă de către instanţă, anchetatorii indicând periculozitatea sporită a faptelor sale.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Parchet: Vîntu nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor. Ce alte acuzaţii i se aduc omului de afaceri

Parchet: Vîntu nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Propunerea de arestare preventivă a inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu este întemeiată pe existenţa indiciilor rezonabile din care rezultă că a comis faptele reţinute în sarcina sa, pe periculozitatea sporită a acestor infracţiuni care lezează dreptul de dispoziţie şi libertatea de acţiune a părţii vătămate, precum şi pe existenţa pericolului concret pentru ordinea publică, ce rezultă din faptul că, deşi se afla în cursul măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara dispusă de către instanţa de judecată, în cauza aflată în faza de cercetare judecătorească, ce are ca obiect favorizarea infractorului, nu s-a abţinut de la repetarea infracţiunilor", precizează, joi, într-un comunicat Biroul de presă al Ministerului Public.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înaintat, joi, Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă a inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar, pentru şantaj.

"Din cercetările efectuate, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada martie - aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu a pretins părţii vătămate Sebastian Ghiţă suma de 150.000 euro. În acelaşi scop, al obţinerii foloaselor materiale injuste, inculpaţii au constrâns-o prin ameninţare pe partea vătămată să accepte modificarea unor clauze contractuale, în scopul obţinerii de către aceştia a unui folos material injust", se arată în comunicat.

În opinia acuzării, actele repetate de constrângere prin ameninţarea părţii vătămate au fost întreprinse de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust.

"Probele administrate în cauză raportat la inculpatul Ion Ilie Cezar au conturat existenţa indiciilor rezonabile din care rezultă că acesta a comis faptele reţinute în sarcina sa şi care prezintă un un pericol concret pentru ordinea publică, fiind îndreptate împotriva libertăţii de dispoziţie a părţii vătămate", spune sursa citată.

Sorin Ovidiu Vîntu, alături de Ion Ilie Cezar, a fost reţinut miercuri seara, pentru şantaj de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro, acţiunea survenind unei plângeri din 4 aprilie a managerului Realitatea Media.

În 3 aprilie, membrii Consiliului de Administraţie al Asesoft susţineau că, în urma "ameninţărilor" care le-au fost adresate, vor depune plângeri penale împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a asociaţilor săi, cerându-i totodată patronului Realitatea TV să înceteze presiunile.

"În cadrul unor discuţii extrem de tensionate, legate de managementul şi activitatea editorială a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au insistat să schimbăm condiţiile contractului de management şi să semnăm un act adiţional care să le permită exercitarea de ingerinţe în activitatea editorială. A fost realmente surprinzător pentru noi să constatăm că, în absenţa unor rezultate în cadrul discuţiilor, domnul Sorin Ovidiu Vîntu şi asociaţii săi au decis să utilizeze metode profund imorale şi total în faţa legii, precum: şantajul şi ameninţarea", se arăta într-un comunicatul al Asesoft International SA din 3 aprilie.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea TV, a făcut publică înregistrarea unei discuţii din 2 aprilie avută cu Sorin Ovidiu Vântu, în maşina acestuia şi în care acesta îl ameninţă şi declară că a făcut "eforturi disperate să nu se dea în fapt de unde vine şi cine e".

"Eu vin dintr-o mahala ţigănească, de prin pârnăi, din prin contrabandă cu de-aştia. Eu am făcut efoturi disperate să nu mă dau în fapt de unde vin şi cine sunt", îi spune Vîntu lui Ghiţă, într-o discuţie "pe şleau, pe şleau", motiv pentru care spune că a venit la întâlnire cu o maşină "care nu e monitorizată de SRI".

Vântu îi precizează lui Ghiţă că nu îl înregistrează.

"Discutăm ca între doi băieţi: un golan bătrân şi unul tânăr", spune Vîntu, iar Ghiţă întreabă: "Eu?", apoi chicoteşte.

"Ţi-am dat două lecţii. Te-ai bazat pe forţă, ţi-am arătat că mă p.. pe tine cu forţa ta", continuă Vîntu.

Sebastian Ghiţă, despre care Vântu spune, potrivit înregistrării, că vine "dintr-o lume, totuşi cinstitită, ordonată, civilizată", este atenţionat de Sorin Ovidiu Vîntu: "Eu vin dintr-o mahala ţigănească, din pârnăi, din contrabandă cu de-aştia. Eu am făcut eforturi disperate să nu mă dau în fapt de unde vin şi cine sunt. Prietenul tău Măgureanu poate confirma că mi-a dat ok-ul să împuşc rakeţii".

Sebastian Ghiţă, reprezentantul Asesoft la Realitatea, a declarat pentru MEDIAFAX, referindu-se la noile înregistrări postate joi dimineaţă pe Youtube, că Sorin Ovidiu Vîntu a fost cel care a înregistrat discuţiile, înregistrările fiind modificate.

Întrebat dacă ştie cine a înregistrat discuţiile, Sebastian Ghiţă a spus: "Vîntu a înregistrat. Înregistrările sunt modificate". El a precizat încă că aceste înregistrări făcute publice joi "nu-l avantajează pe Vîntu".

"Mereu a încercat să mă convingă să spun că lucrez împreună cu el", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici