Parchetul Capitalei: 44 de persoane acuzate în dosarul permiselor auto, trimise în judecată

Procurorii bucureşteni au trimis în judecată 44 de persoane acuzate în dosarul obţinerii frauduloase de permise auto în Capitală, printre care patru subofiţeri de poliţie, instructori auto şi candidaţi.

Urmărește
13 afișări

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată 44 de inculpaţi, respectiv patru subofiţeri de poliţie din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), 18 instructori auto, elevi, candidaţi, pentru obţinerea permisului de conducere auto şi alte persoane, se arată într-un comunicat de marţi al instituţiei.

Dintre cele 44 de persoane, 12 sunt arestate preventiv

Inculpaţii sunt acuzaţi de trafic şi cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită, dar şi mărturie mincinoasă, fapte comise în perioada iunie - decembrie 2010.

Potrivit anchetatorilor, mai multe persoane - instructori auto şi lucrători de poliţie - ajutau candidaţii la proba practică, în schimbul unor sume de bani, astfel încât să obţină fraudulos permise de conducere.

Instructorul auto făcea oferta candidaţilor pentru a le înlesni promovarea examenului de conducător auto, proba practică, în schimbul unei sume de bani şi primea banii de la aceştia, între 200 şi 300 de euro, fie înainte de examen, fie după aceea. Înainte de examen, instructorul auto înmâna, fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor, lucrătorului de poliţie bilete conţinând datele de identitate ale candidaţilor sau copii de pe cărţile de identitate ale acestora, pentru ca lucrătorii de poliţie să cunoască identitatea persoanelor pentru care era realizat traficul de influenţă.

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care se trafica influenţa, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliţie banii, mai notează anchetatorii

Instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru înmânarea sumelor de bani sau a biletelor conţinând datele de identitate ale candidaţilor la locuinţele celor din urmă sau în locuri prestabilite.

Între ei, instructorii şi lucrătorii de poliţie vorbeau codificat, folosind termeni specifici pentru noţiuni ca examen, examinator, elev sau sume de bani sau pentru a se avertiza în legătură cu anumite schimbări de plan.

"Faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunoşteau foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se puteau realiza chiar şi fără a discuta în prealabil, respectiv în urma unui simplu «bip» telefonic, sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie", spun procurorii Parchetului Capitalei.

Anchetatorii au instituit un sechestru asigurător asupra unor sume de bani ridicate de la lucrătorii de poliţie inculpaţi în cauză, cu ocazia percheziţiilor domiciliare.

La instrumentarea acestei cauze, procurorii au colaborat cu Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici