Parchetul cere la ICCJ pedeapsă cu executare pentru Cioacă, în dosarul infracţiunilor informatice
Parchetul Curţii de Apel Braşov cere instanţei supreme majorarea pedepsei de trei ani de închisoare primită de poliţiştul Cristian Cioacă în dosarul în care este judecat pentru violarea corespondenţei prin email a soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu şi, totodată, executarea sentinţei.
Parchetul cere la ICCJ pedeapsă cu executare pentru Cioacă, în dosarul infracţiunilor informatice (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)
Instanţa supremă a dezbătut, luni, recursurile făcute de Parchetul Curţii de Apel Braşov, partea vătămată Robert Constantin Ghinescu şi de cei doi inculpaţi din dosar, poliţistul Cristian Cioacă şi Marian Adrian Niţu, ambii condamnaţi la pedepse cu suspendare.
Procurorul Parchetului Curţii de Apel Braşov care a fost prezent la şedinţa de luni le-a cerut judecătorilor instanţei supreme majorarea pedepselor aplicate lui Cioacă şi Niţu şi dispunerea executării acestora de către inculpaţi.
El a arătat că instanţa Curţii de Apel Braşov nu a avut în vedere, atunci când a dispus suspendarea executării pedepsei de trei ani de închisoare dată în cazul lui Cioacă pericolul social "deosebit" al faptelor poliţistului, prin care acesta "a distras atenţia opiniei publice şi pe cea a procurorilor care cercetau dispariţia Elodiei Ghinescu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Aplicaţi pedepse privative de libertate", a cerut procurorul, care a conchis că "ordinea publică trebuie asigurată şi astfel va fi asigurată".
Avocatul lui Robert Constantin Ghinescu a cerut respingerea recursurilor lui Cioacă şi Niţă şi admiterea recursului Parchetului şi a contestaţiei sale, prin care, pe latură civilă a cerut majoratea pretenţiilor la 200.000 de lei.
Apărătorul lui Ghinescu a arătat că instanţa braşoveană a reţinut doar că poliţistul Cioacă "a avut un comportament bun înainte, dar nu a avut în vedere şi faptul că acesta este cercetat în continuare pentru omor şi trimis deja în judecată, la Judecătoria Braşov, pentru furtul între soţi". Avocatul a arătat că, potrivit motivării instanţei braşovene, conduita bună a lui Cioacă a constat în "lipsa de colaborare cu organele de anchetă, context în care acesta nu a dat nicio declaraţie".
În final, avocatul lui Cristian Cioacă, Maria Vasi, le-a cerut judecătorilor instanţei supreme să constate că acesta nu a săvârşit nicio faptă, că nu se poate reţine acuzaţia de accesare fără drept a email-ului Elodiei Ghinescu, atâta vreme cât numele de utilizator şi parola de Yahoo Messenger erau setate să rămână memorate în programul respectiv şi că intenţiile clientului ei au fost unele cinstite, acesta încercând să obţină indicii sau informaţii despre stare soţiei sale după dispariţie.
Ea a cerut achitarea clientului său, arătând că procurorii l-ar fi încadrat pe Cioacă la o altă faptă decât cea dovedită de probele şi actele din dosar.
Maria Vasi a mai arătat că Cioacă nu ar fi trebuit judecat la Curtea de Apel Braşov, deoarece acesta a fost suspendat din funcţie. Ea a cerut desfiinţarea deciziei Curţii de Apel Braşov şi trimiterea dosarului pentru rejudecare la Tribunalul Braşov, instanţa competentă, în opinia sa, să judece această cauză.
Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest dosar, urmând să ia o decizie definitivă.
În 27 septembrie 2010, poliţistul Cristian Cioacă a fost condamnat de Curtea de Apel Braşov la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este judecat pentru violarea corespondenţei prin email a avocatei Elodia Ghinescu, dispărută în august 2007.
Hackerul Marian Niţu, judecat în acelaşi dosar, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Decizia a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO