Parchetul Curţii de Apel Alba deschide dosar în cazul incidentului aviatic

Parchetul Curţii de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic, deşi deocamdată nu se cunoaşte precis locul în care a aterizat avionul, urmând să se stabilească dacă procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenţa de anchetare.

Urmărește
819 afișări
Imaginea articolului Parchetul Curţii de Apel Alba deschide dosar în cazul incidentului aviatic

Parchetul Curţii de Apel Alba deschide dosar în cazul incidentului aviatic

Prim-procurorul de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, şi adjunctul său, Eugen Fulop, au plecat spre zona în care a avut loc accidentul. Totodată, spre locul incidentului se deplasează şi prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, Răzvan Filip, spun surse judiciare.

În funcţie de locul în care a aterizat aeronava, anchetatorii vor stabili cărei instituţii îi va reveni competenţa de anchetare - Parchetului Curţii de Apel Alba sau Parchetului Curţii de Apel Cluj.

Specialişti în aviaţie de la Bucureşti urmează să cerceteze amănunţit aeronava şi să stabilească primele ipoteze ale cazului, au mai spus sursele citate.

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la rândul său, că din informaţiile pe care le are de la şeful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la faţa locului, zona în care se află avionul este la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor.

El a precizat că avionul s-ar afla în zona Ursoaia, care este foarte accidentată şi se află la o altitudine de peste 1.400 de metri.

"Cea mai mare problemă este localizarea avionului", a spus Uioreanu.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, a declarat anterior că toate cele şapte persoane aflate în avionul medical sunt în viaţă, răniţii primind îngrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunţa accidentul aviatic.

El precizat că toate informaţiile pe care le are de la faţa locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 şi care le-a acordat îngrijiri medicale persoanelor din aeronavă.

Echipa medicală din avionul care a aterizat forţat urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Potrivit lui Zota, echipa medicală era condusă de medicul Radu Zamfir de la Fundeni şi formată din doctorii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a spus că avionul s-ar fi prăbuşit în zona Beliş-Scărişoara, iar la faţa locului au plecat echipaje de la ISU Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, precum şi un elicopter al SMURD Mureş.

Elicopterul de la SMURD Mureş trimis în zona unde ar fi aterizat avionul s-a retras, din cauza ceţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI)

Potrivit sursei citate, deocamdată nu se cunoaşte exact unde s-ar fi prăbuşit avionul, el fiind căutat în zona Beliş-Scărişoara.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

Aeronava, de tip BN2, plecase, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi avea la bord un echipaj medical, printre care şi purtătorul de cuvânt de Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, iar incidentul a avut loc în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană, mai multe ambulanţe îndreptându-se spre locul accidentului.

La bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor, iar avionul era pilotat de Adrian Iovan.

Ministerul Apărării Naţionale a fost solicitat să aprijine cu elicopetere şi tehnică specială operaţiunea de căutare a aeronavei prăbuşite în judeţul Cluj şi pentru salvarea persoanelor aflate în avion.

Ministrul Mircea Duşa a spus că este vorba despre o aeronavă a Şcolii de aviaţie, precizând că atribuţii în privinţa coordonării operaţiunii au Romatsa şi departamentul aviaţiei civile.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane - doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma - şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici