Parchetul General, despre amendamentele din comisie: Se conturează premisele eliminării independenţei procurorului

Ministerul Public a transmis, sâmbătă, un punct de vedere referitor la unele amendamente votate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, avertizând că "se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia".

Urmărește
564 afișări
Imaginea articolului Parchetul General, despre amendamentele din comisie: Se conturează premisele eliminării independenţei procurorului

Parchetul General, despre amendamentele din comisie: Se conturează premisele eliminării independenţei procurorului

"Ministerul Public atrage atenţia asupra faptului că, în cursul zilei de ieri, 24 noiembrie 2017, Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a votat modificarea unor articole de lege într-o formă prin care, în mod evident, se conturează premisele eliminării independenţei procurorului, ca primă etapă pentru anularea statutului de magistrat al acestuia, cu consecinţe negative asupra calităţii actului de justiţie. Astfel, articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei", se arată într-un punct de vedere postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Modificarea adusă, arată Ministerul Public, reprezintă astfel o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecătoreşti.

Totodată, procurorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de "tendinţa anacronică exprimată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei în ceea ce priveşte viziunea asupra procurorului şi sistemului de justiţie penală".

Ministerul Public reaminteşte două dintre aspectele din Carta de la Roma (2014) şi anume că "independenţa şi autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenţa justiţiei. Aşadar, ar trebui încurajată tendinţa generală de a întări independenţa şi autonomia efectivă a Ministerului Public", precum şi faptul că "procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor şi ar trebui să îşi îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerinţe şi presiuni externe, conform principiilor separaţiei puterilor şi responsabilităţii".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici