Parchetul General, precizări după acuzaţiile aduse lui Augustin Lazăr, în cererea de revocare, pentru încheierea de protocoale cu SRI

La baza protocoalelor cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) a stat Hotărârea de Guvern din 2005 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei strategii, precizează vineri Parchetul General (PG).

Urmărește
1512 afișări
Imaginea articolului Parchetul General, precizări după acuzaţiile aduse lui Augustin Lazăr, în cererea de revocare, pentru încheierea de protocoale cu SRI

Parchetul General, precizări după acuzaţiile aduse lui Augustin Lazăr, în cererea de revocare, pentru încheierea de protocoale cu SRI

"Prin H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind „aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007 şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2005 - 2007”, în cadrul domeniului prioritar II „Combaterea Corupţiei” din Strategia Naţională Anticorupţie (S.N.A.) s-a prevăzut ca „în vederea creşterii operativităţii şi eficienţei în activitatea de urmărire penală va fi consolidat controlul efectiv şi nemijlocit al procurorului asupra activităţilor de investigare şi cercetare penală efectuate de poliţia judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată.”, arată Parchetul General, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanţii instituţiei conduse de Augustin Lazăr precizează că planul de acţiune pentru implementarea S.N.A. stabileşte, "fără echivoc", în sarcina Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie (fost Parchetul Naţional Anticorupţie), Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne încheierea de protocoale pentru stabilirea procedurilor de comunicare cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi alte structuri de informaţii.

"A se vedea măsura 4.5 – Sesizarea de îndată a procurorului care instrumentează cazuri de corupţie sau crimă organizată de către structurile informative şi de investigaţie prin transmiterea oricăror informaţii şi suport probator referitoare la săvârşirea unor acte sau fapte de corupţie sau crimă organizată", potrivit sursei citate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat miercuri procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, printre cele 20 de puncte ale raportului de evaluare numărându-se şi critici la adresa protocoalelor încheiat de Parchet cu SRI şi la ascunderea adevărului legat de aceste acte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici