Parchetul General, soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare: Transferul unor unităţi de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei

Parchetul General propune ca soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Ministerul Justiţiei şi transformarea lor în închisori. Propunerea, urmare a ordonanţelor privind Justiţia.

Urmărește
2249 afișări
Imaginea articolului Parchetul General, soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare: Transferul unor unităţi de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei

Parchetul General, soluţie pentru supraaglomerarea din penitenciare: Transferul unor unităţi de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei (Imagine: Adrian Stoicoviciu / Mediafax Arhiva Foto)

"Ministerul Public avertizează asupra consecinţelor adoptării proiectelor de ordonanţă privind modificarea Codului penal, Codului de precedură penală şi graţierea unor pedepse. Propune, ca soluţie la problema supra-aglomerării penitenciarelor, transferul unor unităţi militare dezafectate de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) la Ministerul Justiţiei, în vederea amenajării ca locuri de detenţie", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Parchetul General a precizat, după publicarea proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, că nu se justifică urgenţa promovării acestor acte normative printr-o ordonanţă a Guvernului, mai ales că nu au fost în prealabil consultate într-o manieră transparentă entităţile implicate în aplicarea lor.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici