Parchetul instanţei supreme s-a sesizat din oficiu în cazul evacuării sediului PRM

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat pentru MEDIAFAX că a solicitat, miercuri dimineaţă, rapoartele poliţiştilor privind evacuarea sediul PRM din strada Emile Zola, iar în urma studierii acestora instituţia s-a sesizat din oficiu, pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi ultraj.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Parchetul instanţei supreme s-a sesizat din oficiu în cazul evacuării sediului PRM

Parchetul instanţei supreme s-a sesizat din oficiu în cazul evacuării sediului PRM (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În urma studierii rapoartelor, ne-am sesizat din oficiu pentru infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi ultraj" a spus procurorul general, Codruţa Kovesi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), poliţiştii prezenţi la evacuarea sediului au scris, în cele 14 rapoarte întocmite, că "numitul Corneliu Vadim Tudor" a ameninţat "în mod direct" executorul judecătoresc, precum şi pe unii dintre poliţişti.

Mai mult, potrivit PICCJ, Corneliu Vadim Tudor "a exercitat asupra acestora acte de violenţă, a întrebuinţat în mod nemijlocit cuvinte insultătoare la adresa persoanelor sus-menţionate, împotrivindu-se în acest fel la executarea unei hotărâri judecătoreşti".

Evacuarea sediului în care funcţionează PRM a început marţi dimineaţă, în prezenţa executorului judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, şi s-a încheiat în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Executorul judecătoresc a venit însoţit de poliţişti la imobilul din strada Emile Zola 2, unde erau prezenţi aproximativ 20 de membri PRM, în frunte cu liderii partidului, Corneliu Vadim Tudor, Marius Marinescu şi Codrin Ştefănescu.

Şomăldoc le-a cerut celor prezenţi să părăsească sediul. În replică, Vadim Tudor i-a cerut acesteia să nu antreneze poliţia şi jandarmeria într-o "acţiune ilegală". El a ameninţat-o că o va da în judecată. Atât Vadim Tudor, cât şi avocatul PRM au susţinut că nu există o hotărâre judecătorească definitivă în baza căreia executorul să poată face evacuarea.

Liderul PRM le-a adresat injurii executorului judecătoresc şi poliţiştilor. De asemenea, el a aruncat apa dintr-un pahar spre executorul judecătoresc.

Pe tot parcursul zilei de marţi, Corneliu Vadim Tudor a subliniat în repetate rânduri, de la balconul clădirii, că refuză să părăsească sediul în care funcţionează formaţiunea, el acuzând lipsa de temei a acţiunii judecătoreşti.

Pe tot parcursul după amiezii, poarta sediului a fost încuiată, intrarea în sediu fiind păzită de către patru sau cinci poliţişti. Aceştia nu au permis accesul în sediu decât angajaţilor care scoteau actele sau diversele obiecte din sediu şi din incintă.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi ceilalţi membri ai partidului au plecat, marţi noaptea, din sediul din strada Emile Zola. Inventarierea bunurilor din clădire a continuat şi pe parcursul nopţii.

Corpul de control al ministrului Justiţiei a primit o sesizare a Partidului România Mare şi va începe o verificare a legalităţii procedurii de evacuare a sediului central al PRM, declanşată, marţi, de un executor judecătoresc. Sesizarea a fost transmisă de conducerea PRM secretarului de stat Lidia Barac.

Contactată de MEDIAFAX, Lidia Barac a confirmat primirea cererii şi a precizat că documentul a fost înaintat la cabinetul ministrului Justiţiei, pentru a fi apoi transmis Corpului de control al acestuia.

"Mai departe, vor urma procedurile legale, conform regulilor după care funcţionează Corpul de control, cu citarea părţilor, cu termene, aşa cum prevede regulamentul", a declarat Lidia Barac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici