Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini

Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini dintr-un adăpost al primăriei, persoanele vizate fiind viceprimarul municipiului şi medicul veterinar care a eutanasiat patrupezii.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini

Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini (Imagine: Ana Poenariu/Arhiva Mediafax Foto)

Joi, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor reglementate de Legea privind protecţia animalelor, respectiv acte de cruzime faţă de animale, în varianta prevăzută de art. 6 alin. 2 lit. a - omorârea animalelor cu intenţie, a informat Biroul de presă al Ministerului Public.

"Din sesizarea ce stă la baza constituirii dosarului a rezultat că angajaţi ai Padocului din Botoşani, din ordinul viceprimarului Municipiului Botoşani şi la recomandarea medicului veterinar, au procedat la suprimarea vieţii unui număr de aproximativ 200 de câini, motivat de presupusa infectare a acestora cu virusul Carre (jigodie)", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor de la Bucureşti ajunşi, joi dimineaţă, la Botoşani au depus plângere penală împotriva medicului veterinar care a recomandat eutanasierea celor peste 230 de câini aflaţi în padocurile amenajate de primărie pe motiv că ar fi fost bolnavi.

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor îl acuză pe medicul veterinar de omorâre cu intenţie şi susţin că în ancheta penală deschisă în acest caz mai sunt cercetate alte 15 persoane pentru cruzime şi rele tratamente faţă de animale.

"Pe lângă plângerea penală făcută împotriva medicului veterinar, vom cere Colegiului Medicilor Veterinari suspendarea dreptului de liberă practică a doctorului Cristian Pancu", a spus Alexandra Floareş inspector în cadrul Inspectoratului General de Poliţie a Animalelor.

Ea a afirmat că, potrivit legii, animalele nu puteau fi eutanasiate pentru că erau bolnave de jigodie, întrucât aceasta nu este o boală incurabilă, precizând că această boală se manifestă la câini sub un an, iar la padocurile amenajate de Primăria Botoşani majoritatea câinilor erau adulţi.

"Este practic imposibilă eutanasierea unui câini în mai puţin de un minut în condiţiile în care în mod normal această procedură durează cel puţin zece minute", a mai spus Floareş.

Astfel, reprezentanţii Poliţiei Animalelor susţin că pentru omorârea animalelor s-ar fi putut folosi chiar şi furadan.

Alexandra Floareş a menţionat că ceea ce s-a întâmplat la Botoşani ar putea fi catalogat drept "genocid".

"Ştiu că e un termen care se aplică la oameni, dar, dacă ar fi un termen care s-ar aplica la animale, asta este ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. - miercuri) la padocurile din Botoşani", a adăugat Floareş.

Ea a mai spus că este un caz fără precedent, nemaiîntâlnind până acum un număr atât de mare de câini omorâţi.

Potrivit sursei citate, motivul care ar fi determinat uciderea fără cadru legal a celor peste 230 de patrupede este lipsa de fonduri a municipalităţii Botoşani de a caza, hrăni şi eventual trata aceste animale.

De asemenea, ea a afirmat că o parte din cadavrele câinilor au fost duse la Direcţia Sanitar Veterinară Botoşani pentru necropsie, rezultatele analizelor urmând să fie făcute publice vineri.

Trei reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor de la Bucureşti au venit la padocurile amenajate de Primăria Botoşani şi fac verificări pentru a stabili condiţiile în care au trăit patrupedepele. De asemenea, aceştia vor verifica documentele care au stat la baza deciziei de eutanasiere.

Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor au reclamat, miercuri dimineaţă, că toţi câinii comunitari aflaţi în padocurile amenajate de Primăria Botoşani au fost ucişi de angajaţi ai Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici