Parcul din faţa Ateneului Român va purta denumirea „Grădina Mariana Nicolesco”

Comisia de atribuire de denumiri a Municipiului Bucureşti a avizat favorabil vineri propunerea ca spaţiul din faţa Ateneului Român să poarte denumirea „Grădina Mariana Nicolesco”.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Parcul din faţa Ateneului Român va purta denumirea „Grădina Mariana Nicolesco”

Parcul din faţa Ateneului Român va purta denumirea „Grădina Mariana Nicolesco”

Comisia de atribuire de denumiri a Municipiului Bucureşti a avizat favorabil vineri, 20.01.2023, propunerea ca spaţiul din faţa Ateneului Român să poarte denumirea “Grădina Mariana Nicolesco”, anunţă Prefectura Capitalei.

„Demersurile în acest sens au fost demarate de prefectul Toni Greblă, având în vedere faptul că istoricul de artă şi criticul Radu Varia, soţul regretatei soprane Mariana Nicolesco, una dintre marile voci ale lumii, s-a adresat Instituţiei Prefectului – Municipiul Bucureşti şi a solicitat sprijin în vederea atribuirii numelui celebrei artiste unui spaţiu din Capitală. Totodată, propunerea a fost susţinută de academicianul Ioan – Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. În exercitarea atribuţiilor ce revin Prefectului în conformitate cu actele normative în vigoare, Prefectura Municipiului Bucureşti a solicitat Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi Primarului General să sprijine aceste acţiuni întrerprinse în memoria regretatei artiste şi să analizeze oportunitatea adoptării unei Hotărâri a CGMB prin care să fie atribuit numele sopranei Mariana Nicolesco parcului din faţa Ateneului Român”, conform comunicatului de presă.

Avizul favorabil al Comisiei pentru proiectul de hotărâre al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, având ca obiect atribuirea denumirii „Grădina Mariana Nicolesco spaţiului public situat la intersecţia dintre Piaţa George Enescu, strada Episcopiei şi strada Benjamin Franklin, sector 1”, urmează să intre în dezbaterea CGMB. Comisia de atribuire de denumiri este formată din 5 membri, specialişti din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei, potrivit Ordonanţei nr. 63/2002.

„Având în vedere cariera internaţională deosebită a Marianei Nicolesco, impresia puternică pe care a stârnit-o la nivelul scenei publice, culturale şi sociale trecerea la cele veşnice a celebrei soprane, am considerat oportun să fac toate demersurile necesare în amintirea acestei stele a lumii lirice internaţionale, fiind convins că asemenea artişti sunt de nepreţuit şi de neînlocuit. Atribuirea numelui său parcului din faţa Ateneului Român va aminti pentru eternitate legătura specială a ‘Divei Divine’ cu acest edificiu-simbol al culturii române”, a afirmat prefectul Toni Greblă.

Ateneul Român a fost gazda primului concert pe care soprana Mariana Nicolesco, supranumită Regina della Scala, Regina del Belcanto şi Diva Divină, l-a susţinut după revenirea în România, în 1991, după succese pe marile scene ale lumii. În acelaşi an, distinsa artistă a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Bucureştiului, fiind prima personalitate recompensată cu această distincţie, după Revoluţia din 1989.

Membră de Onoare a Academiei Române din 1993, soprana Mariana Nicolesco a fost decorată şi cu Ordinul “Steaua României” în grad de Mare Cruce, pentru întreaga sa carieră.

De asemenea, de-a lungul anilor, pe scena Ateneului Român, Mariana Nicolesco a susţinut numeroase Recitaluri şi Concerte, promovând şi tinerele talente lirice formate la Cursurile sale de măiestrie artistică din cadrul Manifestărilor Darclée, pe care le-a creat şi la care au participat peste 3.000 de artişti din 50 de ţări.

Mariana Nicolesco a susţinut şi activitatea artistică a Filarmonicii “George Enescu”. În acest sens, a donat un pian de concert Steinway şi a comandat, în Germania, fabricantului original al orgii Ateneului piesele necesare pentru restaurarea acesteia.

Ateneul Român este, totodată, edificiul în care Mariana Nicolesco a putut fi elogiată de public pentru ultima oară, după trecerea sa în eternitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici