- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.11.2016, 08:00)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat arie protejată, fără administrator. Cele peste 180 de hectare, păzite de doi oameni
Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat în luna mai a acestui an arie protejată, nu are încă un administrator care să se ocupe de protecţia ecosistemului şi de paza celor aproape două milioane de metri pătraţi, singurii paznici fiind doi angajaţi ai Apelor Române.
Urmărește
2407 afișări
Parcul Natural Delta Văcăreşti, declarat arie protejată, fără administrator. Cele peste 180 de hectare, păzite de doi oameni
În data de 11 mai Guvernul României a emis hotărârea prin care Delta Văcăreşti a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcăreşti”, şi a fost instituit regimul de arie naturală protejată. Ulterior, Ministerul Mediului ar fi trebuit să demareze o procedură de selecţie a unui administrator al Parcului, care să păzească zona, să aibă un plan de management pe cinci ani, să desfăşoare activităţi de cercetare ştiinţifică a păsărilor, peştilor şi animalelor care populează delta şi să deţină capitalul financiar necesar unor investiţii pentru dezvoltarea ecoturismului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ambulanţă implicată într-un accident grav pe DN 2, în Vrancea: o persoană a murit, mai multe sunt rănite/ Încă o persoană a murit
-
Incendiu într-o parcare din Sectorul 2 al Capitalei: Două maşini, afectate
-
România la limită: Deficit bugetar uriaş, pensii şi salarii îngheţate, taxe ridicate – Ce urmează?
Dar procedurile de desemnare a administratorului nu au mai fost demarate, deoarece Executivul a decis, tot în luna mai, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Ceea ce înseamnă că responsabilitatea găsirii unui manager al Deltei Văcăreşti revine noii instituţii înfiinţate. Agenţia Ariilor Protejate nu funcţionează deocamdată din cauză că Ministerul Mediului nu a completat încă schema de personal.
Astfel, cele peste 180 de hectare ale Parcului Natural Văcăreşti sunt păzite doar de doi angajaţi ai Apelor Române. Organizaţiile de mediu sunt nemulţumite şi susţin că biosfera Deltei Văcăreşti nu este deloc protejată.
,,În continuare se braconează, în continuare se aruncă gunoaie, în continuare fiecare intră pe unde vrea şi face ce vrea în Delta Văcăreşti. Parcul Natural Văcăreşti este locul în care natura şi biodiversitatea au revenit într-un mediu urban construit, iar procesul este poate unic în lume, prin eficienţă şi amploare. Biodiversitatea va supravieţui numai dacă omul deschide uşa naturii şi o acceptă în casa sa, în spaţiul său urban şi nu o sufocă prin indiferenţă, sau interese egoiste”, spune Dan Bărbulescu, director executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, cea care a iniţiat în 2012 demersurile pentru declararea Deltei din Bucureşti arie protejată, cere Ministerului Mediului să urgenteze procesul de desemnare a unui administrator care să păzească zona şi, totodată să facă investiţii în ecoturism.
,,În ultimii 25 de ani, natura s-a apropiat atât de mult de noi, creând un ecosistem inedit, aproape unic în lume. Planul pe care noi îl avem se axează pe conservarea şi reconstrucţia naturii, cercetare ştiinţifică, educaţie ecologică şi turism sustenabil. Trebuie să oferim acest loc comunităţii, oraşului. Dacă lucrurile merg bine, aici se poate dezvolta un loc unic în Europa şi în lume, pentru că are o formă inedită, are o valoare deosebită din punct de vedere natural”, a mai spus Dan Bărbulescu.
Directorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti estimează că e nevoie de o investiţie de 10-15 milioane de euro pentru a amenaja Delta Văcăreşti astfel încât cei care vor să admire plantele şi vieţuitoarele să aibă la dispoziţie pasaje şi puncte de observare, iar pe digul care împrejmuieşte delta să fie construită o pistă pentru biciclete şi o zonă de promenadă.
„Proiectul APNV urmăreşte conservarea şi sporirea semnificativă a biodiversităţii zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice şi pe baza studiilor ştiinţifice, a monitorizării zonei şi a soluţiilor ecologice de reconstrucţie. De exemplu, vor fi inventariate, cartate şi monitorizate speciile şi habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii şi măsurători detaliate. Vor fi reintroduse specii dispărute şi se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a precizat Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti,
Parcul Natural Văcăreşti este una dintre cele mai largi şi biodiverse zone umede urbane din Europa, având o suprafaţă de 1.840.000 de metri pătraţi de spaţiu verde. Se află la patru kilometri de centrul Bucureştiului, fiind primul parc natural urban din România, iar organizaţiile de mediu estimează că poate primi, anual, până la un milion vizitatori anual.
Delta Văcăreşti s-a format după ce lucrările de amenajare a celui mai mare lac de acumulare, din Sectorul 4 al Capitalei, începute în anul 1986 de regimul comunist, au fost abandonate după Revoluţia din 1989. De atunci, natura a cucerit puţin câte puţin zona, iar izvoarele subterane au permis crearea mai multor pâlcuri cu apă ce au dus la creşterea unei vegetaţii diversificate. Cercetătorii au descoperit că ozna începe să se populeze cu egrete, cormorani, pescăruşi, lebede, lişiţe, raţe sălbatice, vidre, vulpi, iepuri şi multe alte zeci de vieţuitoare, care trăiesc într-un ecosistem stabil. Deoarece o parte dintre aceste păsări şi animale sunt protejate de lege, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a început în 2012 demersurile pentru declararea acestei zone arie protejată, ceea ce s-a întâmplat în această primăvară, prin Hotărârea de Guvern numărul 349/2016.
Citeşte şi: Proprietarii terenurilor din Parcul Văcăreşti vor avea anumite obligaţii, dar vor fi recompensaţi - VIDEO
Citeşte şi: Lacul Văcăreşti din Bucureşti. Delta dintre blocuri, vizitată de englezi: "Animale şi plante uluitoare" - GALERIE FOTO
Citeşte şi: INCENDIU în Delta Văcăreşti din Capitală - ISU: Focul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:13
-
astăzi, 15:11
Marcel Ciolacu: Guvernul României este solidar cu poporul azer