- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Părinţii adoptivi vor putea schimba prenumele copilului la încuviinţarea adopţiei
Familiile adoptive pot cere instanţei, la încuviinţarea adopţiei, schimbarea prenumelui copilului adoptat, "pentru motive temeinice", fiind necesar şi consimţământul minorului dacă acesta a împlinit 12 ani, potrivit proiectului de act normativ privind modificarea Legii adopţiilor.
Părinţii adoptivi vor putea schimba prenumele copilului la încuviinţarea adopţiei (Imagine: Mediafax Foto)
Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.
Proiectul de act normativ prevede că dacă, după încuviinţarea adopţiei, prenumele copilului adoptat a fost schimbat pe cale administrativă, la încheierea perioadei de monitorizare postadopţie direcţiile trebuie să ataşeze la raportul final de închidere a cazului, pe care au obligaţia să îl transmită Oficiului Român pentru Adopţii, copia actului care a stat la baza schimbării prenumelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În cazul declarării nulităţii adopţiei, părinţii naturali ai copilului redobândesc drepturile şi îndatoririle părinteşti, cu excepţia cazului când instanţa hotărăşte că este în interesul superior al copilului să instituie tutela sau o altă măsură de protecţie a copilului, în condiţiile legii.
De asemenea, minorul adoptat redobândeşte, în această situaţie, numele de familie şi, după caz, prenumele avut înainte de încuviinţarea adopţiei.
Instanţa va putea încuviinţa, pentru motive temeinice, ca minorul să păstreze numele dobândit prin adopţie, se mai arată în proiectul de lege.
Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că elaborarea proiectului a început în urmă cu opt luni, iar modificările propuse au fost formulate de specialişti din sistem, dar şi de familii adoptatoare.
Panait a precizat că proiectul de lege va fi în dezbatere publică timp de trei luni, astfel încât toate instituţiile abilitate şi toate persoanele interesate să-şi poată spune punctul de vedere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu a depăşit 2,1 milioane de voturi. Diferenţă de 4500 de voturi între Ciolacu şi Lasconi cu 99,79% dintre secţii numărate
-
astăzi, 07:33
Tomac: Am tras un semnal de alarmă. Rusia va folosi toate mijloacele pentru a manipula alegerile