Părinţii din România pot detecta timpuriu tulburări din spectrul autismului - VIDEO, FOTO

Părinţii din România au la dispoziţie o platformă de screening pentru a identifica un potenţial risc de tulburare din spectrul autismului la copiii lor, informează Fundaţia Vodafone.

Urmărește
1214 afișări
Imaginea articolului Părinţii din România pot detecta timpuriu tulburări din spectrul autismului - VIDEO, FOTO

Părinţii din România pot detecta timpuriu tulburări din spectrul autismului - VIDEO, FOTO

Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Autism Baia Mare au lansat proiectul ''SEARCH TSA'', derulat în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist- FEDRA şi Societatea Naţională de Medicina Familiei, anunţă Fundaţia Vodafone într-un comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX. 

Proiectul are mai multe componente, printre care o platformă de screening utilizată de către părinţi şi medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu vârste între  2 şi 4 ani, care poate fi accesată la adresa http://www.searchtsa

De asemenea, a fost înfiinţat un call center naţional - HELPLINE AUTISM – 0800 500 288,  linie gratuită care vine în sprijinul familiilor ce se confruntă cu această problemă, dar şi al altor categorii de actori sociali care vin în contact cu copiii, precum şi o platformă cu teste de evaluare standardizate utlizată de către psihologi pentru evaluarea  copiilor cu vârste între 16 luni şi 18 ani. 

 

 

În cadrul acestei iniţiative există şi 50 de jocuri care oferă o interfaţă foarte utilă şi motivantă în intervenţiile terapeutice şi educaţionale destinate copiilor cu autism.

Perioada de implementare a proiectului este august 2015–august 2016.

Proiectul "SEARCH T.S.A. - Screening, Evaluare, Intervenţie Personalizată şi Informare pentru Tulburări din Spectrul Autist"  este finanţat de Fundaţia Vodafone România, prin programul „Mobile for Good”. Susţinerea financiară necesară derulării acestui proiect este de aproximativ 55.000 euro din care peste 45.000 euro reprezintă investiţia Fundaţiei Vodafone România.

"Estimarile care se bazează pe incidenţa la nivel european spun că în România există probabil 200.000 de persoane cu autism. Dintre acestea, numai 7.000 apar în statistici. Proiectul nostru, desfăşurat sub umbrela Mobile for Good, propune soluţii pentru implementarea unui set de măsuri inovatoare de screening, evaluare, intervenţie personalizată şi informare. Sunt elemente importante în special pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autismului şi pentru care diagnosticarea şi tratamentul începute cât mai devreme sunt esenţiale,” a declarat Angela Galeta, director Fundaţia Vodafone România.

 

Mobile for Good a fost lansat în România în 2012 şi este un program strategic al Fundaţiei Vodafone România prin care se derulează 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 860.000 de euro şi care se adresează unui număr total de 16.735 de beneficiari. Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezentă, proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi a genera schimbarea în societate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici