- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.05.2011, 16:38)
- Elvira Gheorghita , Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Părinţii şi societatea civilă pot propune, începând cu acest an, observatori la bacalaureat
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a solicitat, joi, asociaţiilor de părinţi şi reprezentanţilor societăţii civile să desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat sesiunea 2011.
Urmărește
508 afișări
Părinţii şi societatea civilă pot propune, începând cu acest an, observatori la bacalaureat (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a făcut invitaţia întrucât obiectivul instituţiei este acela de a asigura o desfăşurarea corectă şi echitabilă a examenului naţional de
bacalaureat.
"Consecvent obiectivului de a asigura o desfăşurare corectă şi echitabilă a examenului naţional de bacalaureat şi şi adept al principiului transparenţei, invită asociaţiile de părinţi şi societatea civilă să desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea acestui examen", arată un comunicat de joi al MECTS, remis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2011, observatorii pot monitoriza pregătirea examenului de bacalaureat, respectiv stabilirea, prin tragere la sorţi a componenţei comisiilor, realizarea instruirii generale a membrilor acestora, instruirea asistenţilor din centrele de examen, verificarea sălilor de examen.
Totodată, ei pot urmări desfăşurarea examenului, fiind prezenţi în săli ca asistenţi în timpul desfăşurării probelor şi pot monitoriza situaţiile de susţinere a examenului în condiţii speciale, având posibilitatea de a sesiza eventualele încălcări ale prevederilor metodologiei. În activitatea de monitorizare, observatorii vor fi în permanenţă însoţiţi de un membru al comisiei, mai precizează MECTS.
Pentru a putea participa cu observatori la examenul de bacalaureat, asociaţiile de părinţi constituite conform legii şi organizaţiile nonguvernamentale care au activitate relevantă în domeniul educaţiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti o solicitare scrisă, oficială, până la data de 1 iunie 2011.
Solicitarea va include şi asumarea faptului că persoanele nominalizate sunt eligibile, îndeplinind condiţia de a nu avea soţul/soţia, o rudă sau un afin de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidaţii care participă la examenul de bacalaureat în respectiva sesiune şi care se angajează să respecte prevederile legislaţiei în vigoare şi ale metodologiei de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului.
Observatorii acreditaţi de Comisia de bacalaureat judeţeană/a Municipiului Bucureşti vor primi informaţii, din partea reprezentantului comisiei judeţene/a Municipiului Bucureşti, legate de prevederile relevante în vigoare pentru examenul de bacalaureat (lege, metodologii, proceduri, note etc).
De asemenea, în cadrul instruirii, observatorii vor semna declaraţii-tip, prin care îşi asumă cunoaşterea şi respectarea întocmai a prevederilor metodologiei şi procedurile stabilite de Comisia de bacalaureat judeţeană sau a Municipiului Bucureşti pentru accesul observatorilor în spaţiile în care se desfăşoară examenul de bacalaureat, inclusiv acceptarea faptului că, în centrele de bacalaureat, nu vor avea asupra lor materiale nepermise, de tipul: telefoane mobile, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, precum şi dicţionare, manuale şcolare, culegeri, ziare, reviste, cărţi etc.
Comisia de bacalaureat judeţeană sau a Municipiului Bucureşti va elabora lista nominală a observatorilor acceptaţi, pe care o va transmite fiecărui centru de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi fiecărui centru de examen şi va elibera, până la data de 5 iunie 2011, adeverinţe nominale pentru fiecare observator.
Observatorii vor avea acces în centrele de examen numai însoţiţi de un membru al comisiei delegat de preşedintele acesteia şi doar în baza adeverinţei şi a unui act de identitate.
Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2011, vor fi acceptaţi cel mult doi observatori/centru de bacalaureat/probă de examen.
În cadrul activităţii din centrele de bacalaureat, observatorilor le este interzis să vadă subiectele înainte de afişarea acestora, să citească lucrările candidaţilor sau să discute cu aceştia în timpul probelor, să discute cu profesorii asistenţi în timpul probelor, să intervină în orice fel în activităţile din sălile în care candidaţii susţin probe de examen, să perturbe activitatea specifică pe care o desfăşoară comisiile sau să părăsească centrele de examen în care se desfăşoară probele scrise, înainte de ieşirea primului candidat din centru.
La încheierea activităţii, observatorul va redacta un raport scris, datat şi semnat, care va fi predat secretarului Comisiei de bacalaureat judeţeană sau a Municipiului Bucureşti.
Actul mai prevede că orice sesizare vizând eventualele nereguli identificate de observatori va fi comunicată de către aceştia preşedintelui comisiei din centrul de bacalaureat şi persoanei de contact.
Persoana de contact va transmite imediat informaţia preşedintelui Comisiei de bacalaureat judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care va lua măsuri de verificare şi remediere a eventualelor disfuncţionalităţi semnalate.
Preşedintele comisiei de bacalaureat judeţene sau a Municipiului Bucureşti va decide asupra oportunităţii informării Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Sesizările şi propunerile observatorilor vor fi consemnate de preşedintele din fiecare centru în raportul cu privire la organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, transmis Comisiei de bacalaureat judeţene sau a Municipiului Bucureşti.
Înscrierea la examenul de bacalaureat are loc în perioada 23 - 27 mai. Examenul se desfăşoară în perioada 6 iunie - 1 iulie. Rezultatele finale sunt afişate în 8 iulie.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe