Potrivit medicului pneumolog Crenguţa Frâncu de la policlinica Spitalului Judeţean Buzău, cele trei cadre didactice sunt de la Liceul Agricol şi Liceul Sportiv din municipiul Buzău şi de la Şcoala Generală din Cândeşti.
Ea a spus că s-a ajuns la această situaţie în condiţiile în care cadrele didactice nu au mai fost obligate, ca la fiecare început de an, să facă o radiografie pulmonară, aşa cum se întâmpla până în anul 2006.
„S-a suspendat controlul la cadrele didactice, însă aceasta e o problemă care trebuie luată în discuţie în continuare. Trebuie rezolvată cumva, trebuie reglementată prin lege, prin măsuri luate la nivel local, printr-o atitudine mai cooperantă a profesorilor. Un calcul simplu arată că o radiografie la un profesor este mult mai ieftină decât riscurile care sunt într-o colectivitate în momentul în care avem un asemenea caz. Am avut astfel de cazuri şi în trecut”, a declarat Crenguţa Frânc, joi, într-o conferinţă de presă.
Medicul pneumolog a spus că, odată ajunşi în comunitate, bolnavii de TBC pot împrăştia cu foarte mare uşurinţă microbul responsabil de apariţia tuberculozei.
Ca urmare a depistării celor trei cadre didactice purtătoare de bacil Koch, aproximativ 800 de elevi din 29 de clase au fost testaţi pentru a vedea dacă au contractat microbul, rezultatul în cazul copiilor fiind negativ.
La rîndul său, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, profersorul Ion Dobre, admite că dascălii trebuie să fie controlaţi medical înainte de debutul anului şcolar, însă spune că banii trebuie să vină de la Guvern.
În judeţul Buzău, în prezent sunt aproape 350 de bolnavi de tuberculoză, cei mai mulţi provenind din mediul rural.
Potrivit medicilor specialişti, majoritatea bolnavilor de TBC sunt persoane sărace, fără educaţie medicală şi care odată diagnosticate nu acordă prea mare importanţă bolii.