Parlamentarii din Cluj şi Timiş explică ”necesitatea” pensiilor speciale: Înseamnă europenizare

Parlamentarii PSD, UDMR şi PMP din Cluj susţin că introducerea pensiilor speciale pentru aleşi înseamnă ”normalitate şi europenizare", în timp ce aleşii clujeni liberali se declară împotriva proiectului. Parlamentarii din Timiş, inclusiv de la PNL, susţin că astfel şi-ar asigura bătrâneţea.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii din Cluj şi Timiş explică ”necesitatea” pensiilor speciale: Înseamnă europenizare

Parlamentarii din Cluj şi Timiş explică ”necesitatea” pensiilor speciale: Înseamnă europenizare (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Deputatul Cornel Itu, preşedinte executiv al PSD Cluj, unul dintre semnatarii proiectului privind introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari, susţine că iniţiativa legislativă vizează, printre altele, o similitudine între Parlamentul European şi Parlamentul României.

"Am semnat proiectul care se va discuta în grupurile parlamentare şi apoi în plenul Parlamentului. Prin această iniţiativă s-a dorit, pe de-o parte, o similitudine între Parlamentul European, unde euroaparlamentarii beneficiază de pensii la final de mandat, şi Parlamentul României, şi introducerea unei normalităţi în ceea ce priveşte parlamentarii români care ar trebui să beneficieze de pensii decente. Avem colegi care sunt în Parlament din anii ’90 şi care nu au spor de vechime, ei cum ies la pensie?”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Cornel Itu, care se află la al doilea mandat de deputat.

Şi deputatul UDMR Mate Andras, liderul UDMR Cluj, susţine proiectul, argumentând că nu este în regulă ca un parlamentar să iasă la pensie cu 1.000 de lei.

"Nu am semnat încă proiectul, dar este posibil să îl semnez. Nu cred că este în regulă ca un parlamentar, care nu beneficiază de vechime pe durata mandatelor, să iasă la pensie cu 1.000 de lei, câtă vreme contribuţia sa la bugetul asigurărilor sociale a fost ridicată şi nu i se calculează vechimea la pensie”, a spus Mate Andras, care este deputat din 2004.

Deputatul PMP Adrian Gurzău, preşedinte al filialei Cluj a partidului, spune şi el că astfel de pensii speciale ar însemna ”introducerea normalităţii şi pentru Parlament, care nu mai trebuie demonizat”.

"Prevederile privind pensiile parlamentarilor sunt prevederi europene. În orice ţară civilizată un parlamentar nu are o pensie ca a unui pensionar obişnuit, s-a mers într-o demagogie extraordinară. Consider că a venit momentul ca instituţia Parlamentului să se credibilizeze, inclusiv în ceea ce priveşte salarizarea. Nu se mai poate blama o întreagă categorie, cum sunt parlamentarii, şi să nu le dai ceea ce poate societatea să îşi permită să plătească, nu mi se pare ceva aberant. Un europarlamentar primeşte 5.000 de euro pensie pentru un mandat”, a spus Gurzău.

Deputatul PMP susţine că nu îşi mai aminteşte dacă a semnat acest proiect, în condiţiile în care a semnat alte iniţiative similare, care urmăreau "o recorecţie a salarizării”.

"Cred că am ajuns suficient de maturi, ca societate, să nu mai arătăm că parlamentarii sunt de vină pentru orice, aceasta fiind una dintre cele mai hulite categorii”, a adăugat Gurzău, al cărui nume apare pe lista celor 255 de deputaţi şi senatori care semnează propunerea legislativă privind introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari.

În schimb, senatorul PNL de Cluj Alin Tişe, vicepreşedinte al partidului, respinge iniţiativa privind pensiile speciale şi spune că liberalii nu susţin acest proiect, iar parlamentarii PNL care l-au semnat ”trebuie să iasă din proiect şi să nu îl mai susţină”.

"Decizia PNL este că nu susţinem acest proiect. Dacă a fost semnat de parlamentari PNL, aceştia trebuie să iasă din proiect şi să nu îl mai susţină. Noi vrem dublarea alocaţiei pentru copii, nu pensii speciale pentru parlamentari”, a susţinut Tişe.

Şi colegul său de partid, senatorul Marius Nicoară, preşedinte al PNL Cluj, se declară împotriva proiectului pensiilor speciale, pe care nu l-a semnat, deşi ”salariile parlamentarilor sunt destul de mici”.

"Salariile parlamentarilor şi ale altor categorii de demnitari sunt destul de mici, dar nu cred că este cel mai optim moment să faci aşa ceva atunci când Parlamentul are o cotă scăzută de încredere, când şi din rândul parlamentarilor au existat mulţi corupţi. Eu am fost întotdeauna pentru ca toată lumea să aibă salarii şi pensii mai mari, dar nu trebuie făcute privilegii din poziţiile parlamentarilor. Nu susţin acest proiect, acum când economia nu poate suporta aşa ceva”, a spus Nicoară.

Un alt parlamentar liberal, însă, Cornel Sămărtinean, deputat ales în judeţul Timiş, se declară ”de acord” cu proiectul privind indemnizaţiile speciale pentru parlamentari, pe care l-a şi semnat, de altfel. El susţine că, deşi a semnat proiectul, se va supune deciziei partidului din care face parte.

”Am semnat aceste proiect şi eu, personal, sunt de acord cu el. Cu toate acestea, mă voi supune la un moment dat deciziei partidului. Nu îl voi susţine în Parlament pentru că este vorba de o decizie politică. Personal, mi se pare corect să beneficiem de aceste pensii, pentru că fiecare dintre noi muncim şi mergem la lucru. Şi pentru meseria de ziarist este nevoie de pensie specială şi chiar s-a depus un proiect de lege în Parlament în acest sens. Îl voi susţine şi pe acela, la fel cum voi susţine ideea ca şi militarii să beneficieze de pensii suplimentare. Dar de data aceasta decizia luată la nivel de partid trebuie susţinută”, a declarat Sămărtinean pentru corespondentul MEDIAFAX.

Un alt deputat PNL de Timiş, Alin Popoviciu, spune că nu a semnat proiectul şi că în general parlamentarii mai în vârstă au semnat, pentru a-şi asigura bătrâneţea.

”Nu am semnat şi nu o să semnez niciodată aşa ceva, am fost întrebat şi rugat să semnez. Nu sunt de acord cu acest proiect pentru că nu mi se pare normal. Viaţa de parlamentar nu e o viaţă periculoasă şi la locul de muncă nu rişti nimic, care să te facă să ceri o pensie suplimentară pentru că ce faci e în interesul oamenilor. Te-ai dus acolo, în Parlament în interesul oamenilor, a României. Nu văd de ce un parlamentar ar trebui să aibă pensii speciale. Cred că cei care au semnat sunt mai în vârstă şi vor să îşi asigure bătrâneţea. Cei tineri nu au semnat”, a declarat Popoviciu.

Deputatul PSD Gheorghe Ciobanu, ales tot într-un colegiu din Timiş, susţine, la rândul său, că acest proiect, pe care l-a semnat, nu trebuie să devină ”o ocazie pentru a lovi din nou în Parlament”.

”L-am semnat. Acest proiect este un proiect care se impune a fi supus dezbaterii publice, nu e o lege în sine. Nu trebuie să ne supărăm că cineva propune un proiect. Până la a ajunge lege, va fi întors pe toate feţele. Poate fi o indemnizaţie formală pentru activitatea unor oameni care au făcut legi în ţara asta. Nu trebuie să dăm ocazia să lovim din nou în Parlament, în instituţiile statului. Societatea e decredibilizată, de aceea astfel de iniţiative trebuie suspuse dezbaterii publice. Până la urmă e o propunere ca oricare alta”, a declarat Gheorghe Ciobanu.

Deputatul PNL de Arad Mihăiţă Calimente se numără şi el printre semnatarii proiectului, dar spune că nu îl va vota, dacă aşa a decis partidului.

”Am semnat pentru că eu susţin ideea. Mi se pare normal să se acorde pensie specială, iar cei care susţin altceva o fac din populism sau din interese care îmi scapă. Sigur, colegii mai tineri sunt departe de pensie, au timp să aştepte, dar eu nu găsesc normal ca 16 ani munciţi în Parlament să nu îmi fie luaţi în calcul la stabilirea pensiei”, a declarat Calimente.

El a precizat că a semnat pentru proiectul aflat în dezbatere în condiţiile în care a crezut că ”este vechiul proiect, care se afla în vigoare, dar a fost modificat de Guvernul Boc”.

”Se pare că PSD a venit cu altă variantă, dar eu susţin ideea. Totuşi, pentru că la nivelul conducerii PNL s-a decis să nu se voteze pentru acest proiect, mă voi supune partidului şi nu voi vota nici eu”, a declarat Calimente.

Un alt parlamentar PNL de Arad, senatorul Ioan Cristina, copreşedinte al filialei judeţene PNL, şi-a exprimat o poziţie nuanţată pe acest subiect.

Cristina a declarat corespondentului MEDIAFAX că susţine ideea ca parlamentarii să beneficieze de o pensie care să ţină cont de mandatele pe care le-au avut, dar că nu susţine iniţiativa acordării a două pensii, una specială pe lângă cea de la stat.

”Nu am semnat pentru acest proiect, dar susţin ideea ca pensia parlamentarului să ţină cont de mandatele pe care le-a avut, de anii lucraţi în Parlament. Poate fi vorba de 80 la sută din valoarea indemnizaţiei, sau un alt procent. Nu sunt de acord însă cu două pensii, respectiv una în plus faţă de cea de la stat. Asta mi se pare incorect”, a spus liberalul.

Senatorul Traian Igaş (PNL) spune că nu a semnat proiectul şi nici nu susţine o astfel de iniţiativă: ”Nu am fost niciodată un susţinător al pensiilor pentru parlamentari. Au mai fost iniţiative şi mereu am avut aceeaşi poziţie publică. Eu sunt împotriva privilegiilor pentru parlamentari”.

Nici deputatul PNL de Arad Eusebiu Pistru nu a semnat pentru proiect şi spune că parlamentarii ar trebui ”să aibă o pensie după anii de vechime pe care îi au, nu pensii speciale”.

Cei doi parlamentari PSD de Arad, deputaţii Dorel Căprar (preşedinte PSD Arad) şi Flavius Măduţa, nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima poziţia faţă de proiect, ei fiind plecaţi din ţară.

La rândul său, vicepreşedintele PMP deputatul de Alba Clement Negruţ a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că parlamentarii partidului Mişcarea Populară au discutat despre noua legea privind pensiile parlamentarilor şi au decis că nu vor susţine acestă iniţiativă legislativă.

Negruţ a spus că în Parlament a fost contactat pentru susţinerea acestei iniţiative legislative de către iniţiatorii ei însă i-a refuzat pe motiv că nu consideră că este nevoie de o astfel de lege.

”Sincer să vă spun nu am cunoştinţă de ceea ce prevede în profunzime această iniţiativă legislativă dar vă spun că nu mă interesează. Ca să fiu foarte succint. Mai mult decât atât după discuţiile pe care le-am avut cu colegii parlamentari PMP nu susţinem această iniţiativă legislativă”, a spus Negruţ.

Parlamentarul a adăugat că, din punctul său de vedere, iniţiativă legislativă nu face altceva decât să deterioreze şi mai mult imaginea Parlamentului.

”În momentul de faţă, fără a fi catalogat populist, vă spun că ne mai trebuia şi chestiunea asta cu legea pe cap ca să avem scufiţa întreagă. Din punct de vedere a imaginii cred că Parlamentul României se află într-o situaţie destul de delicată şi pentru acest lucru nu sunt de vină decât parlamentarii” a mai spus Negruţ.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.

Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că liberalii nu susţin pensiile speciale pentru parlamentari şi că partidul va face efortul de a-şi convinge proprii parlamentari care au semnat această iniţiativă, adăugând că speră să nu fie puşi în situaţia unor sancţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici