- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.10.2013, 13:24)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentarii din Comisia pentru românii de pretutindeni vor să facă o deplasare în Valea Timocului
Membrii Comisiei pentru românii de pretutindeni intenţionează să se deplaseze în Valea Timocului pentru a ajuta românii de acolo, a declarat, miercuri, deputatul PNL Mircea Dolha, care a precizat că vizita va fi pregătită împreună cu MAE.
Urmărește
260 afișări
Deputatul PNL Mircea Dolha (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Dolha, vicepreşedinte al comisiei, a spus, la o conferinţă de presă, că membrii comisiei sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă cu românii din Valea Timocului şi că este necesară deplasarea comisiei în această zonă.
"Noi, comisia, suntem deosebit de nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Valea Timocului, unde românii sunt supuşi presiunilor. În următoarele zile, după consultări cu MAE şi cu ministrul Cristian David, vom iniţia o deplasare acolo pentru a ajuta românii din Valea Timocului", a spus Dolha.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a arătat că membrii comisiei doresc să pregătească prin consultări cu MAE această vizită, pentru că nu vor să "exacerbeze conflictul". "Acolo, în Valea Timocului, se petrec lucruri inadmisibile pentru o ţară europeană", a adăugat Dolha.
Mircea Dolha a mai spus, la conferinţa de presă, că membrii comisiei doresc să iniţieze o lege privind statutul românilor de pretutindeni, arătând că, în vizita pe care au făcut-o în Israel, în urmă cu câteva zile, au abordat această temă. Dolha a mai spus că Israelul are un statut al evreilor "foarte bine pus la punct" şi poate fi luat ca model pentru elaborarea unui statut al românilor de pretutindeni. El a arătat că mulţi israelieni de origine română doresc să primească şi cetăţenia română şi că membrii comisiei încearcă să găsească o soluţie pentru a-i ajuta.
Dolha a propus ca la titulatura de Comisie pentru românii de pretutindeni să se adauge şi "pentru originarii din România", astfel încât să fie reprezentaţi şi cei care "nu şi-au uitat a doua casă, România".
MAE a precizat marţi, într-un comunicat referitor la informaţia apărută în presă privind anchetarea de către autorităţile sârbe a unor români care au participat la sfinţirea unei troiţe în Valea Timocului, că este la curent cu situaţia şi că incidentul pune într-o lumină nefavorabilă relaţiile cu Serbia.
O televiziune de la Bucureşti a relatat, preluând surse online, că "securitatea sârbă" din Bolievaţ a întreprins o anchetă împotriva mai multor români care au participat, recent, la slujba de ianugurare a troiţei din Podgorac, în Valea Timocului.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marţi seară, că este "la curent cu situaţia creată în urma sfinţirii unei troiţe româneşti în localitatea Podgorac, în Valea Timocului, Serbia" iar Ambasada României la Belgrad a întreprins "demersuri imediate" pe lângă autorităţile sârbe vizând clarificarea situaţiei.
MAE are "în permanentă atenţie situaţia etnicilor români din Serbia şi promovează constant respectarea drepturilor comunităţii române din ţara vecină. În contactele bilaterale la toate nivelele precum şi în contextul discuţiilor cu privire la parcursul european al Serbiei, Ministerul Afacerilor Externe se pronunţă constant în favoarea asigurării cadrului legislativ necesar pentru exercitarea de către persoanele aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei a tuturor drepturilor, inclusiv al celui la practicarea religiei proprii", se arată într-un comunicat MAE.
Totodată, Ministerul de Externe reafirmă "necesitatea unor rezultate concrete" ale implementării prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Serbia privind minorităţile naţionale, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles), prin care se asigură respectarea drepturilor individuale ale etnicilor români de pe teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene.
În contextul evoluţiei Serbiei în direcţia deschiderii negocierilor de aderare la UE, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă "regretul faţă de situaţia creată, de natură să pună într-o lumină nefavorabilă bunele relaţii bilaterale dintre România şi Serbia". MAE îşi exprimă speranţa că autorităţile sârbe vor întreprinde "demersuri concrete" în sensul respectării angajamentelor asumate în plan european şi bilateral cu privire la respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe