Parlamentarii din comisiile de muncă au avizat marţi bugetul de stat şi bugetul de asigurări sociale

Parlamentarii din comisiile de muncă au avizat, marţi, bugetul de stat şi bugetul de asigurări sociale, cu toate că Opoziţia a reclamat faptul că cele două bugete sunt "cârpite şi de subzistenţă".

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii din comisiile de muncă au avizat marţi bugetul de stat şi bugetul de asigurări sociale

Ministrul Muncii, Rovana Plumb (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Comisiile reunite de muncă şi de sănătate au adoptat cu 25 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă" bugetul de stat, iar comisiile de muncă au votat bugetul de asigurări sociale cu 17 "pentru" şi 7 "împotrivă"

Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat că cele două bugete au în vedere atingerea tuturor obiectivelor asumate de Guvern, pentru a fi îndeplinite până în 2016.

Astfel, în fundamentarea celor două bugete este prevăzută majorarea în 2015 cu 5 puncte procentuale a tuturor pensiilor, creşterea pensiei minime sociale de 350 la 400 de lei pentru 616 mii de persoane, susţinerea tuturor măsurilor adoptate de Guvern în domeniul protecţiei sociale şi susţinerea finalizării proiectelor europene.

Ministrul Rovana Plumb a precizat că fondurile repartizate Ministerului Muncii, Familiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2015 sunt mai mari cu 22,89% faţă de anul anterior, respectiv de la 29.877.847 mii lei în 2014, la 36.715.924 mii lei în 2015, ceea ce reprezintă 5% din PIB.

Aceste fonduri sunt structurate pe pensiile agricultorilor, indemnizaţiile şi drepturile reparatorii, 7.200.000 mii lei, drepturile acordate în cadrul sistemului asistenţei sociale, 8.986.712 mii lei subvenţia acordată de bugetul de stat în 2015 în sumă de 19.900.195 mii lei, finanţarea cheltuielilor de administrare pentru care e prevăzută suma de 361.800 mii lei, proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile 255.921 mii lei şi proiecte cu finanţare ramburabilă de la Banca Mondială, în valoare de 30.000 mii lei.

Ministrul Muncii a mai spus că veniturile totale a bugetului asigurărilor sociale de stat sunt cu 5,08% mai mari faţă de 2014, adică 55.044.730 mii lei, această majorare rezultând din creşterea cu 5,10% a veniturilor sistemului public de pensii şi 2,70% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente şi boli profersionale.

"Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielor finanţate din acest buget pe anul 2015 se alocă o subvenţie de 19.755.892 mii lei de la bugetul de stat. Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 sunt diminuate cu suma de 4.714.930 mii lei, aferentă pilonului II de pensii", a precizat Rovana Plumb.

Deputatul Cristina Pocora a replicat că bugetele prezentate de ministrul Rovana Plumb indică o abordare "de gestionare a sărăciei şi a traiului de subzistenţă". Pocora a precizat că din cauza acestor bugete, anul 2015 va fi un an pierdut din punct de vedere al schimbării paradicmei de gestionare a acestui domeniu.

Din punctul său de vedere aceste bugete nu fac decât să cârpească şi să dea "câţiva lei în plus" categoriilor cele mai sărace de cetăţeni.

Cristina Pocora i-a spus ministrului Muncii că titulatura ministerului pe care-l conduce nu are nicio legătură cu ceea ce ea face în calitate de ministru, pentru că măsurile privind piaţa muncii, reducerea şomajului la tineri şi la vârstnici, în opinia sa lipsesc cu desăvârşire din bugetele prezentate.

"Pentru acest buget ar trebui să vă daţi demisia" i-a transmis Cristina Pocora ministrului Muncii.

Fostul ministru al Muncii, Claudiau Boghicevici, deputat în comisia de muncă, a catalogat cele două bugete ca fiind ”pseudo-bugete”. Din punctul său de vedere, dezechilibrele apărute deja în sistem nu vor fi remediate nici măcar pe termen mediu.

"Nu am văzut nicio soluţie pentru crearea de locuri de muncă sau pentru a încuraja tinerii să rămână în ţară", a spus Boghicevici.

Reprezentanţii Opoziţiei i-au mai reproşat ministrului Rovana Plumba că vorbeşte de majorarea punctului de pensie, în condiţiile în care este vorba despre indexarea acestora aşa cum prevede legea.

În acest context, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost avizat după adoptarea a şase amendamente care vizau reducerea şomajului prin stimularea încadrării în muncă a unor categorii sociale vulnerabile.

Astfel, prin cele şase amendamente s-a prevăzut suplimentarea bugetului de şomaj şi acordarea unor subvenţii pentru încadrarea în muncă în anumite condiţii a şomerilor tineri, a celor care mai au un an până la ieşirea la pensie sau a acelor care au peste 45 de ani şi sunt unici întreţinători de familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici