Parlamentarul vizat în dosarul primarului Constanţei este fratele acestuia, Alexandru Mazăre - surse

Parlamentarul vizat în dosarul primarului Constanţei este fratele acestuia, senatorul PSD Alexandru Mazăre, cercetat pentru luare de mită după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", susţin surse judiciare.

Urmărește
657 afișări
Imaginea articolului Parlamentarul vizat în dosarul primarului Constanţei este fratele acestuia, Alexandru Mazăre - surse

Alexandru Mazăre

Aceleaşi surse au precizat miercuri, pentru MEDIAFAX, că Alexandru Mazăre ar fi primit, într-un cont off-shore, 40.000 de euro.

Potrivit aceloraşi surse, senatorul ar fi avut cunoştinţă de activitatea infracţională a fratelui său şi i-a oferit acestuia ajutorul.

Alexandru Mazăre este parlamentar din 2004. Înaintea alegerii ca senator, el a fost deputat.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost adus miercuri după-amiază, încătuşat, la ICCJ, pentru judecarea propunerii de arestarea preventivă formulate de procurorii DNA, în dosarul în care edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro pentru a favoriza firma care a construit campusul "Henri Coandă".

Mazăre a fost adus din arest cu o dubă a Poliţiei care a ajuns la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în jurul orei 16.15.

În aceeaşi şedinţă a instanţei va fi judecată şi propunerea de arestare a celui care i-a dat lui Mazăre cei 175.000 de euro.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţie şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a informat că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societăţi comerciale", pentru dare de mită.

Cei doi au fost reţinuţi marţi seară, după audieri la sediul central al DNA.

În acelaşi dosar ar fi vizat şi un parlamentar, au declarat marţi seară, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele citate nu au menţionat numele parlamentarului, dar au explicat în schimb că, urmare a faptului că în dosar este vizat şi acesta, propunerile de arestare preventivă vor fi judecate de instanţa supremă.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, la începutul anului 2011, primarul Radu Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social "Henri Coandă", aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, susţin anchetatorii, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată.

"Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern - n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală", arată DNA.

În schimbul acestor sume de bani, mai susţin procurorii, Mazăre ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, cum ar fi iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern.

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constanţei, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de Mazăre.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, a mai precizat DNA.

După emiterea ordonanţei de reţinere, Mazăre a fost scos încătuşat din sediul DNA şi urcat într-o dubă, pentru a fi dus în arest.

"Am construit locuinţe sociale la cel mai mic preţ şi uitaţi ce mi se întâmplă", a spus primarul, la ieşirea din sediul DNA.

Întrebat dacă dosarul în care a fost reţinut este, în opinia lui, unul politic, el a răspuns afirmativ.

Radu Mazăre a fost adus la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de mascaţi, în jurul orei 15.00, el declarând că această acţiune face parte din "sârba procurorilor" şi că era conştient că este cercetat încă din 2005.

Întrebat dacă îi este frică de puşcărie, Radu Mazăre a spus: "Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu".

Edilul a fost ridicat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din parcul bucureştean Herăstrău, de unde a fost dus la DNA. Cei care au mers să îl ridice pe Mazăre i-au prezentat acestuia actele în baza cărora are loc acţiunea. După ce a citit documentele, la masă, pe terasa restaurantului, Mazăre a plecat însoţit de mascaţi.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat marţi că a fost începută urmărirea penală în dosarul în care au fost făcute mai multe percheziţii, între care şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, precizând că această cauză vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

"Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul dimineţii s-au efectuat aproximaiv 12 percheziţii domiciliare la anumite persoane fizice şi la o instituţie publică", a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA nu a vrut să precizeze care sunt acuzaţiile existente în acest dosar, spunând doar că obiectul dosarului vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

Procurorii DNA au făcut marţi, timp de aproape nouă ore, percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că procurorii fac percheziţii la 12 adrese din Constanţa, Bucureşti şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul unei instituţii publice, într-un dosar în care se fac cercetări privind fapte de corupţie care ar fi fost comise, în 2011-2013, de funcţionari cu funcţii de conducere.

Şi reprezentanţii Primăriei Constanţa au transmis, marţi dimineaţă, un comunicat de presă în care precizează că percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul instituţiei vizează construcţia cartierului de locuinţe sociale din oraş, anchetatorii solicitând documente legate de acest proiect.

"Documentele solicitate de procurori sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA", potrivit comunicatului transmis de Primăria Constanţa.

Percheziţiile s-au desfăşurat în absenţa lui Mazăre, care se afla la Bucureşti.

Acţiunea a vizat şi vila din Mamaia a primarului, de unde mai mulţi anchetatori au ieşit iniţial cu mai multe cutii cu documente, două genţi de voiaj şi cu o unitate de calculator.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spunea, în 24 martie, că Direcţia Naţională Anticorupţie îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuinţe sociale din oraş, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiţie, în valoare totală de şapte milioane euro.

Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri, iar în 2008 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte persoane, tot într-un dosar legat de retrocedări, acesta judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Primaria Constanţa a finalizat în vara anului trecut acest cartier de locuinţe sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinţe - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu două camere şi 171 de apartamente cu trei camere. În cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 7 milioane de euro.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică declaraţiile de avere ale lui Radu Mazăre depuse de-a lungul ultimului mandat de primar al Constanţei, au declarat tot marţi, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Primarul Constanţei are, potrivit ultimei declaraţii de avere, un teren în Madagascar luat în concesiune cu unul dintre fraţii săi, un apartament în Bucureşti, o şalupă, aproape 300.000 de euro cash, acţiuni la mai multe firme, totodată el împrumutând 600.000 euro unei persoane.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2013, Alexandru Mazăre are două terenuri extravilane, de 5.000 de metri pătraţi şi de 5 hectare, în Costineşti şi, respectiv, la Baia, judeţul Tulcea.

De asemenea, Alexandru Mazăre are un apartament în Constanţa de 120 de metri pătraţi. Mazăre are, în patru conturi la diverse bănci, 17.000 de euro şi 10.000 de lei într-un singur cont.

Alexandru Mazăre a acordat SC APV Media SA, în nume personal, un împrumut de 200.000 de euro. De asemenea, Alexandru Mazăre l-a împrumutat pe Mihai Mazăre cu 80.000 de euro. La indemnizaţia de semnator, Alexandru Mazăre a trecut 76.260 de lei din funcţia de senator.

De asemenea, el a încasat 4.800 de euro, echivalent în lei, pe închirierea apartamentului din Constanţa. Tot la venituri, Alexandru Mazăre a trecut 2.000 de lei din arenda terenului pe care îl deţine în localitatea Baia.

În declaraţia de interese, Alexandru Mazăre a trecut 601 acţiuni la SC Thomas Cook Company SA, în valoare de "60.000 ROL".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici