Video Parlamentul a adoptat proiectul de lege care limitează folosirea acizilor graşi trans din alimente

  • Proiectul de lege care limitează folosirea acizilor graşi trans a fost adoptat de către Parlament
  • Cu ajutorul acizii graşi trans, produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă
  • Grăsimile trans sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer
Urmărește
3461 afișări
O mare parte din alimentele de pe piaţă îţi pun sănătatea în pericol.
 
Deputatul USR, Adrian Wiener, a depus în 2017 un proiect de lege prin care cerea limitarea conţinutul de acizi graşi trans  (AGTN) în industria alimentară. Marţi, proiectul de lege a fost adoptat de Parlament, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie doar să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
 
Una dintre măsuri este limitarea AGTN la un maxim de două grame per 100 de grame de produs.
 
Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale. Cu ajutorul lor produsele alimentare au o perioadă de valabilitate mai lungă. Partea proastă este că sunt extrem de nocive pentru organism: cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet de tip doi şi cancer.
 
Adina Rusu, medic nutriţionist , ne recomandă să evităm alimentele care conţin acest tip de grăsimi, dar sunt greu de identificat.
 
  • „Oamenii devin interesaţi de etichetele nutriţionale, după ce vin la nutriţionist. Aceste grăsimi de tip trans nu sunt foarte bine evidenţiate pe etichete, iar oamenii nu au de unde să ştie. Producătorii nu sunt obligaţi să le menţioneze, ele apar pe etichete ca fiind uleiuri vegetale parţial hidrogenate”, explică medicul nutriţionist, Adina Rusu. 
 
 
Acizii graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi cele de patiserie. Dar şi în cipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn şi în unele tipuri de margarină.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici