Parlamentul European a adoptat o solicitare a lui Vălean şi Sârbu pentru măsuri eficiente şi corecte la problema câinilor vagabonzi

Parlamentul European a adoptat, joi, la Bruxelles, o declaraţie scrisă iniţiată, printre alţii, de eurodeputaţii Daciana Sârbu (PSD) şi Adina Vălean (PNL), care solicită măsuri eficiente şi corecte, în plan european, pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a adoptat o solicitare a lui Vălean şi Sârbu pentru măsuri eficiente şi corecte la problema câinilor vagabonzi

Parlamentul European a adoptat o solicitare a lui Vălean şi Sârbu pentru măsuri eficiente şi corecte la problema câinilor vagabonzi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Parlamentul European a adoptat joi, în sesiunea plenară de la Bruxelles declaraţia scrisă a eurodeputatelor Daciana Sârbu (PSD) şi Adina Vălean (PNL) care solicită măsuri eficiente şi corecte, în plan european, pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi. Declaraţia - iniţiată alături de eurodeputaţii Elisabeth Jeggle, Raul Romeva i Rueda şi Janusz Wojciechowski - îndemnă statele membre să adopte strategii privind gestionarea populaţiei canine, care să cuprindă măsuri precum sterilizarea animalelor cu şi fără stăpân, legi privind controlul câinilor şi promovarea principiului deţinerii responsabile de animale de companie", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Europarlamentarii urmăresc, prin iniţiativă lor, generarea de politici coordonate, eficiente, concordanţe cu legile comunitare şi ferite de excese, la nivelul întregii Uniuni Europene.

În comunicat se arată că acţiunea a pornit de la ameninţarea reprezentată de câinii fără stăpân la adresă sănătăţii şi a siguranţei publice, în mai multe ţări membre UE, şi precum şi de la realitatea măsurilor ineficienţe, lipsite de rezultate şi adesea marcate de cruzime la adresă animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum România.

"Ne dorim străzi curate şi sigure, şi ne dorim acest lucru fără a apela la cruzime faţă de animale sau la încălcarea legilor comunitare. Acest fenomen provoacă, în fiecare zi, suferinţa unui mare număr de oameni, şi niciuna din măsurile la care s-a recurs până acum nu a dus la controlarea fenomenului. O politică la nivel european poate aduce în sfârşit o soluţie, oferindu-le statelor membre şi direcţiile acceptabile de acţiune, şi limitele acestora", subliniază Daciana Sârbu, citată în comunicat.

"Comisia Europeană are acum obligaţia să propună, pe bază recomandărilor noastre, un set de măsuri valabile pe tot teritoriul UE, care să se aplice uniform, să ducă la rezultate rapide şi să respecte spiritul legilor europene, inclusiv a celor referitoare la bunăstarea animalelor. Este o şansă importantă de a controla o problemă deosebit de dificilă pentru state precum Romania", afirmă Adina Vălean.

Declaraţia urmăreşte, printre altele, reglementarea clară a limitelor şi exigenţelor pe care le presupune deţinerea unui animal de companie, având în vedere că una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea câinilor de către foştii lor stăpâni. De asemenea, pentru a se evită răspândirea bolilor, documentul propune identificarea şi înregistrarea obligatorie a tuturor câinilor, prin sisteme compatibile la nivelul UE.

Declaraţia scrisă a primit susţinerea "prin semnătură" a unei majorităţi formate din aproximativ 400 de europarlamentari, devenind astfel poziţie oficială a Parlamentului European şi s-a bucurat de sprijinul societăţii civile pe întreg teritoriul Uniunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici