- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.02.2014, 17:43)
- Aurelia Alexa
Parlamentul European vrea reglementarea ţigărilor electronice ca produse medicale sau din tutun
Deputaţii europeni au adoptat, miercuri, propunerea de actualizare a Directivei UE privind tutunul, prin care se cere, printre altele, ca ţigările electronice să fie reglementate fie ca produse medicale, dacă promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun.
Urmărește
344 afișări
PE vrea reglementarea ţigărilor electronice ca produse medicale sau din tutun
Astfel, la propunerea deputaţilor europeni, ţigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, dar în acest caz concentraţia lor de nicotină nu trebuie să depăşească 20 mg/ml, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Parlamentul European (PE).
Prin acelaşi demers, deputaţii europeni cer ca 65 la sută din suprafaţa tuturor pachetelor de ţigări să fie acoperită de imagini avertizante, pentru ca acest tip de produse să fie cât mai neatractive pentru tineri.
PE precizează că legislaţia actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puţin 30 la sută din faţa pachetului şi 40 la sută din revers, iar textul propus va creşte această suprafaţă la 65 la sută, pe fiecare parte, şi vor cere care aceste avertismente să fie vizuale, pentru că acest lucru nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de faţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
De asemenea, pachetele cu mai puţin de 20 de ţigări, care sunt mai ieftine şi de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puţinele state unde mai sunt permise pe piaţă, conform aceluiaşi set de propuneri.
"Ţigările electronice cu cartuş care se poate reumple vor fi permise. Ţigările electronice trebuie să fie protejate de copii şi să aibă avertismente de sănătate. Restricţiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica şi lor", se mai arată în comunicat.
Prin textul adoptat miercuri se interzic aromele în ţigări şi în tutun, care ar putea face produsele mai atractive, prin crearea unei "arome caracteristice", iar mentolul va fi interzis din 2020.
"Aromele vor fi acceptate pentru pipe", se precizează în comunicat.
Unii aditivi în mod special dăunători sănătăţii vor fi interzişi, iar autorităţile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o "listă de priorităţi" pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esenţiali pentru producerea ţigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizaţi, mai precizează PE.
"Acesta este punctul culminant al unor ani de muncă împotriva unui lobby intens al industriei tutunului şi a grupurilor lor de avangardă. Aceste noi măsuri sunt un pas mare înainte pentru controlul tutunului şi vor contribui la prevenirea apariţiei unei noi generaţii de fumători. Ştim că cei care încep să fumeze nu sunt adulţii, ci copiii, majoritatea fiind mai mici de 18 ani", a spus raportorul Linda McAvan.
Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniştri în 14 martie, iar statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.
PE subliniază că, la 12 ani după intrarea în vigoare a directivei actuale, fumatul rămâne cauza principală a deceselor din UE, care ar putea fi prevenită.
Aproximativ 700 000 de oameni mor din această cauză în fiecare an. Măsurile luate pentru a descuraja fumatul au contribuit la reducerea procentului de fumători în UE 15 de la 40 la sută în 2002 la 28 la sută în 2012, în UE 27.
Compania de tutun Japan Tobacco International (JTI) consideră că directiva care interzice, printre altele, ţigările mentolate şi impune pictograme mai mari pe pachete, votată miercuri de Parlamentul European, nu va aduce niciun beneficiu sănătăţii publice, dar va determina pierderi la bugetele statelor membre UE.
"Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scădere a incidenţei fumatului, în schimb va acorda contrabandiştilor o ocazie în plus să creeze o piaţă neagră paralelă, furnizând produse nereglementate, din ţările vecine, nemembre UE", susţine, printre altele, JTI, unul dintre cei trei mari producători de ţigări din România.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe