- Home
- Social
- (11.04.2024, 20:02)
- Diana Nunut
Parlamentul European vrea să includă avortul în Carta drepturilor fundamentale a UE / Iniţiativa necesită votul unanim al ţărilor membre
- Parlamentul European a votat joi în favoarea includerii dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
- Şansele ca iniţiativa să fie introdusă în Cartă sunt mici, deoarece este nevoie de votul unanim al celor 27 de state membre UE.
- Rezoluţia a fost adoptată cu 336 de voturi pentru, 163 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri.
Urmărește
749 afișări
Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto
Iniţiativa a fost susţinută de mai multe grupuri parlamentare – Socialiştii şi Democraţii (S&D), Renew Europe, Verzii şi Stângii – şi urmăreşte să includă următorul articol la Cartă: ,,Orice persoană are dreptul la autonomie corporală, la acces liber, informat, deplin şi universal la sănătate şi drepturi sexuale şi reproductive şi la toate serviciile de asistenţă medicală conexe, fără discriminare, inclusiv accesul la avorturi sigure şi legale.", scrie Euractiv.
Cu toate acestea, şansele ca rezoluţia să devină un drept fundamental sunt mici. Revizuirea Cartei drepturilor fundamentale a UE, proclamată în decembrie 2000, stipulează că pentru un asemenea pas este nevoie de votul unanim din partea tuturor statelor membre.
De ce avortul are şanse mici de a deveni un drept fundamental
În Uniunea Europeană, mai multe ţări au adoptat diverse legi care stipulează situaţiile în care avortul este permis sau chiar interzis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
În Malta şi în Polonia, avortul este permis doar în situaţii excepţionale, precum pericolul imminent la adresa sănătăţii mamei sau în caz de viol.
În Marea Britanie, avortul este permis până la 24 de săptămâni de sarcină, însă cu acordul din partea a doi medici. În Rusia, întreruperea de sarcină se poate face la scară largă, dar se încearcă în mod activ restricţionarea accesului pentru o astfel de intervenţie.
În Ungaria, femeile sunt puse să asculte bătăile inimii fătului înainte de a lua decizia de a face avort, iar în România, această procedură poate fi făcută, în general, până la 14 săptămâni, serviciile fiind costisitoare dacă se ia în calcul nivelul de trai.
Pe de altă parte, în luna martie, Franţa a introdus dreptul la avort în Constituţie, devenind prima ţară din lume care adoptă o astfel de decizie.
Potrivit Euractiv, Verzii/ALE au afirmat în propriul comunicat de presă că ,,negarea dreptului la avort constituie violenţă de gen şi o încălcare a drepturilor".
,,În Polonia, Malta, Italia, Slovacia şi România, lucrurile trebuie să se schimbe. Şi în alte părţi, trebuie puse la dispoziţie resurse suficiente pentru a se asigura că aceste drepturi devin realitate", au afirmat aceştia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe