Parlamentul European vrea să includă avortul în Carta drepturilor fundamentale a UE / Iniţiativa necesită votul unanim al ţărilor membre

  • Parlamentul European a votat joi în favoarea includerii dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
  • Şansele ca iniţiativa să fie introdusă în Cartă sunt mici, deoarece este nevoie de votul unanim al celor 27 de state membre UE.
  • Rezoluţia a fost adoptată cu 336 de voturi pentru, 163 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri.
Urmărește
749 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European vrea să includă avortul în Carta drepturilor fundamentale a UE / Iniţiativa necesită votul unanim al ţărilor membre

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Iniţiativa a fost susţinută de mai multe grupuri parlamentare – Socialiştii şi Democraţii (S&D), Renew Europe, Verzii şi Stângii – şi urmăreşte să includă următorul articol la Cartă: ,,Orice persoană are dreptul la autonomie corporală, la acces liber, informat, deplin şi universal la sănătate şi drepturi sexuale şi reproductive şi la toate serviciile de asistenţă medicală conexe, fără discriminare, inclusiv accesul la avorturi sigure şi legale.", scrie Euractiv.

Cu toate acestea, şansele ca rezoluţia să devină un drept fundamental sunt mici. Revizuirea Cartei drepturilor fundamentale a UE, proclamată în decembrie 2000, stipulează că pentru un asemenea pas este nevoie de votul unanim din partea tuturor statelor membre.

De ce avortul are şanse mici de a deveni un drept fundamental

În Uniunea Europeană, mai multe ţări au adoptat diverse legi care stipulează situaţiile în care avortul este permis sau chiar interzis.

În Malta şi în Polonia, avortul este permis doar în situaţii excepţionale, precum pericolul imminent la adresa sănătăţii mamei sau în caz de viol.

În Marea Britanie, avortul este permis până la 24 de săptămâni de sarcină, însă cu acordul din partea a doi medici. În Rusia, întreruperea de sarcină se poate face la scară largă, dar se încearcă în mod activ restricţionarea accesului pentru o astfel de intervenţie.

În Ungaria, femeile sunt puse să asculte bătăile inimii fătului înainte de a lua decizia de a face avort, iar în România, această procedură poate fi făcută, în general, până la 14 săptămâni, serviciile fiind costisitoare dacă se ia în calcul nivelul de trai.

Pe de altă parte, în luna martie, Franţa a introdus dreptul la avort în Constituţie, devenind prima ţară din lume care adoptă o astfel de decizie.

Potrivit Euractiv, Verzii/ALE au afirmat în propriul comunicat de presă că ,,negarea dreptului la avort constituie violenţă de gen şi o încălcare a drepturilor".

,,În Polonia, Malta, Italia, Slovacia şi România, lucrurile trebuie să se schimbe. Şi în alte părţi, trebuie puse la dispoziţie resurse suficiente pentru a se asigura că aceste drepturi devin realitate", au afirmat aceştia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici