„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al BOR.
Astfel, având în vedere îngrijorările din spaţiul public despre botezul copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:
- 1) înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.
- 2) în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală.
- 3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.
În altă ordine de idei, Sinodul l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul. Hirotonia va avea loc la Iaşi în data de 7 martie 2021.
De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret şi pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura de Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul. Hirotonia va avea loc la Deva în 7 martie 2021.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, au mai fost luate următoarele hotărâri:
- Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ.
- Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).
- Au fost aprobate textele liturgice (slujba, acatistul şi paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, şi a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum şi includerea acestor texte în cărţile de cult.
- A fost aprobat ca, în textul Calendarului creştin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, să fie incluse „Ziua drapelului naţional” (26 iunie) şi „Ziua imnului naţional al României” (29 iulie).