- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.12.2015, 11:30)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul şi-a aprobat noi proceduri privind legile reexaminate şi cele neconstituţionale
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, o modificare a Regulamentului prin care aleşii se vor putea pronunţa, în cazul cererilor de reexaminare sau a deciziilor de neconstituţionalitate, doar pe articolele cu care au fost sesizaţi, fără a mai putea interveni şi în alte aspecte ale legilor.
Urmărește
131 afișări
Parlamentul şi-a aprobat noi proceduri privind legile reexaminate şi cele neconstituţionale
Astfel, modificarea a fost făcută pentru a pune în acord Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului cu o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, care a atras atenţia, în mai multe rânduri, asupra procedurilor interne din Parlament. Potrivit vechilor reglementări, în cazul unei solicitări de reexaminare sau a unei decizii de neconstituţionalitate venite de la CCR, din cauza ambiguităţilor din Regulament, parlamentarii interveneau şi pe alte articole ale legii decât cele cu care erau sesizaţi pentru a remedia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Noile reglementări obligă Parlamentul să opereze modificări - în cazul deciziilor de neconstituţionalitate şi a cererilor de reexaminare - doar pe articolele care au legătură cu obiectul sesizării.
Plenul a modificat şi articolul care stabileşte modalitatea de votare, astfel încât o lege reexaminată va fi votată o singură dată, împreună cu raportul de modificare. Până în acest moment, legile reexaminate erau votate de două ori: o dată pentru modificări, şi odată în ansamblu. Acesta a fost, de altfel, şi motivul de dispută între PSD şi PNL asupra modificărilor cerute de preşedintele Klaus Iohannis asupra legii pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Vechea formă a regulamentului permite, în teorie, ca o lege modificată în urma unei cereri de reexaminare să fie ulterior respinsă de Parlament - ce îşi dorea PNL în cazul pensiilor speciale - deşi acest lucru era interzis, potrivit Constituţiei.
De asemenea, de-a lungul timpului, în Parlament au avut loc mai multe scandaluri privind legi modificate peste limitele solicitării venite de la CCR sau preşedinte, cum s-a întâmplat în august, pe marginea Codului Fiscal, transmis de Iohannis la reexaminare Parlamentului, dar şi în 2013 cu Legea privind statutul cadrelor militare, care stabilea vârstele de pensionare, precum şi asupra Legii pensiilor emisă de Guvernul Boc în 2010.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: LEGEA BUGETULUI de stat pentru 2016 - Parlamentul a încheiat dezbaterile pe buget. Discuţiile se reiau la ora 17.30, cu ordonatorii de credite. Cioloş: Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză măsurile impuse de Parlament
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe