Parlamentul şi-a aprobat noi proceduri privind legile reexaminate şi cele neconstituţionale

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, o modificare a Regulamentului prin care aleşii se vor putea pronunţa, în cazul cererilor de reexaminare sau a deciziilor de neconstituţionalitate, doar pe articolele cu care au fost sesizaţi, fără a mai putea interveni şi în alte aspecte ale legilor.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Parlamentul şi-a aprobat noi proceduri privind legile reexaminate şi cele neconstituţionale

Parlamentul şi-a aprobat noi proceduri privind legile reexaminate şi cele neconstituţionale

Astfel, modificarea a fost făcută pentru a pune în acord Regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului cu o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, care a atras atenţia, în mai multe rânduri, asupra procedurilor interne din Parlament. Potrivit vechilor reglementări, în cazul unei solicitări de reexaminare sau a unei decizii de neconstituţionalitate venite de la CCR, din cauza ambiguităţilor din Regulament, parlamentarii interveneau şi pe alte articole ale legii decât cele cu care erau sesizaţi pentru a remedia.

Noile reglementări obligă Parlamentul să opereze modificări - în cazul deciziilor de neconstituţionalitate şi a cererilor de reexaminare - doar pe articolele care au legătură cu obiectul sesizării.

Plenul a modificat şi articolul care stabileşte modalitatea de votare, astfel încât o lege reexaminată va fi votată o singură dată, împreună cu raportul de modificare. Până în acest moment, legile reexaminate erau votate de două ori: o dată pentru modificări, şi odată în ansamblu. Acesta a fost, de altfel, şi motivul de dispută între PSD şi PNL asupra modificărilor cerute de preşedintele Klaus Iohannis asupra legii pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Vechea formă a regulamentului permite, în teorie, ca o lege modificată în urma unei cereri de reexaminare să fie ulterior respinsă de Parlament - ce îşi dorea PNL în cazul pensiilor speciale - deşi acest lucru era interzis, potrivit Constituţiei.

De asemenea, de-a lungul timpului, în Parlament au avut loc mai multe scandaluri privind legi modificate peste limitele solicitării venite de la CCR sau preşedinte, cum s-a întâmplat în august, pe marginea Codului Fiscal, transmis de Iohannis la reexaminare Parlamentului, dar şi în 2013 cu Legea privind statutul cadrelor militare, care stabilea vârstele de pensionare, precum şi asupra Legii pensiilor emisă de Guvernul Boc în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici