Parlamentul UE lansează noul mic dejun european: etichete mai clare şi mai transparente, mai puţin zahăr şi mai multe fructe

Pâine şi gem, lapte şi miere, biscuiţi şi gem: aşa arată noul mic dejun UE.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Parlamentul UE lansează noul mic dejun european: etichete mai clare şi mai transparente, mai puţin zahăr şi mai multe fructe

Parlamentul UE lansează noul mic dejun european: etichete mai clare şi mai transparente, mai puţin zahăr şi mai multe fructe

Camera Parlamentului European încheie procesul legislativ instituţional aprobând modificările propuse la regulile de comercializare pentru unele produse alimentare, cunoscut sub denumirea de „directiva de mic dejun”. Compoziţia şi originea a ceea ce este răspândit sau înmuiat în băuturile de dimineaţă trebuie să fie clar indicate pe etichetă.

Ceea ce se schimbă este modul de a scrie pe eticheta lipită de borcane. Locul în care a fost colectată mierea trebuie să fie menţionat clar pe faţa produsului. Acelaşi lucru se va aplica şi în cazul sucurilor de fructe, dulceţurilor, jeleurilor, marmeladelor şi piureurilor de castane îndulcite.

În cazul în care mierea sau fructele folosite pentru produsul final provin din mai multe ţări, toate ţările de origine trebuie raportate pe etichetă în ordine descrescătoare, în funcţie de proporţia pe care o reprezintă în produsul final.

Scutiri pentru producătorii cu peste 150 de stupi

Sunt prevăzute scutiri pentru apicultorii din UE. Noile reguli nu se aplică micilor producători cu mai puţin de 150 de stupi. În orice caz, pentru combaterea fenomenului de contrafacere, textul dat publicităţii de Cameră solicită înfiinţarea unui centru specific al Uniunii Europene responsabil cu controale anti-alterarea şi unul de „testări sistematice”.

Pentru a satisface cererea tot mai mare de produse cu conţinut scăzut de zahăr, sucurile de fructe ale căror zaharuri naturale au fost eliminate pot fi etichetate drept „suc de fructe cu conţinut redus de zahăr”.

Noutăţi şi pe etichete pentru gemuri: fără îndulcitori care să compenseze efectul reducerii zahărului asupra gustului, texturii şi calităţii produsului final. Acest lucru este valabil nu numai pentru dulceţuri, ci şi pentru lapte, sucuri şi jeleuri.

„Astăzi este o zi bună pentru o etichetare mai transparentă şi o indicare mai precisă a ţărilor de origine”, comentează mulţumit Alexander Bernhuber (PPE), raportorul textului. Au rămas doar dovezile negocierii cu Consiliul. O sarcină atribuită Belgiei, următorul preşedinte rotativ de la 1 ianuarie, având în vedere calendarul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici