- Home
- Social
- ALBA IULIA, MIERCUREA CIUC, ORADEA, (02.01.2011, 17:17)
- Lungu Plosca Daniel Ionel , , Florin Ciucas , Lungu Plosca Daniel Ionel , , Florin Ciucas ,
Pârtii pline de turişti la Arieşeni, dar şi în Harghita şi Bihor
Câteva mii de turişti au ales să îşi petreacă Revelionul în localităţile din Munţii Apuseni sau pe Valea Sebeşului, din Alba, cea mai căutată fiind staţiunea Arieşeni, unde aproape 2.000 de persoane se află, duminică, la schi, dar pârtiile sunt pline şi în Harghita şi Bihor.
Urmărește
307 afișări
Pârtii pline de turişti la Arieşeni, dar şi în Harghita şi Bihor (Imagine: Ghita Porumb/Arhiva Mediafax Foto)
O parte dintre turiştii care au mers la Arieşeni şi-au petrecut Revelionul la pensiuni, în timp ce alţii, care locuiesc în zone apropiate, precum Alba Iulia sau Cluj-Napoca, au preferat să meargă la schi doar o zi, fără să se cazeze peste noapte.
Duminică, în ultima zi a vacanţei de iarnă, pârtiile de la Arieşeni au fost pline de turişti, astfel încât la instalaţiile de teleschi s-au format cozi.
Potrivit administratorilor pârtiilor din Arieşeni, duminică au mers la schi aproximativ 2.000 de persoane, însă, spre deosebire de ceilalţi ani, mulţi dintre aceştia sunt turişti care au venit doar pentru o zi şi nu s-au cazat la pensiunile din zonă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Stratul de zăpadă pe pârtie măsoară între 30 şi 50 de centimetri, însă există şi zone, în partea superioară a pârtiei mari, unde zăpada nu este bătută şi din această cauză unele porţiuni sunt pline de pietre.
"Eu vin frecvent la Arieşeni. Locuiesc la Alba Iulia şi fac aproximativ o oră şi jumătate până aici. De această dată am rămas puţin dezamăgit de pârtie, sunt locuri cu pietre, iarbă şi alte zone unde zăpada e afânată. Aglomeraţia nu mă deranjează pentru că m-am obişnuit din anii trecuţi", a spus Andrei Bartoş, unul dintre turiştii aflaţi pe pârtia de la Arieşeni.
La Arieşeni, o urcare cu telescaunul costă cinci lei, iar turiştii pot închiria o săniuţă cu aproximativ zece lei şi o pereche de schiuri cu preţuri între 30 şi 50 de lei.
Şi pe domeniul schiabil de la Şureanu, din Munţii Sebeşului, s-au aflat, sâmbătă şi duminică, sute de turişti, un număr mai mic decât la Arieşeni din cauza drumului greu accesibil, dar şi a faptului că nu există locuri de cazare în zonă.
Cei care doresc să meargă la Şureanu trebuie să-şi echipeze maşina cu anvelope de iarnă şi lanţuri deoarece o parte din drum este neasfaltat.
Pârtiile au fost amenajate în zona Vârful Şureanu - Curmătura Şureanu - Vârful Auşel, aflată la o altitudine de 1.600-1.900 de metri, având o lungime totală de 6,8 kilometri şi dificultate uşoară sau medie.
Din Alba Iulia până la domeniul schiabil Şureanu sunt aproximativ 82 de kilometri, dintre care ultimii 20 de kilometri sunt parcurşi pe un drum neasfaltat, însă accesibil autoturismelor dotate cu lanţuri de iarnă. Singura problemă pentru turişti este că în zonă nu sunt încă dezvoltate capacităţile de cazare, cele mai apropiate cabane fiind la 5 sau 20 de kilometri de noile pârtii de schi, la Luncile Prigoanei, respectiv Oaşa.
La Şureanu, o urcare cu instalaţia de teleschi costă cinci lei pentru adulţi şi patru lei pentru copii, iar un abonament pentru o zi costă 75 de lei pentru adulţi şi 60 de lei pentru copii.
Programul de funcţionare a instalaţiilor de teleschi este între 10.00 şi 16.00 deoarece în zonă nu există încă energie electrică, iar instalaţiile funcţionează cu ajutorul unor generatoare diesel.
Potrivit administratorilor domeniului schiabil de la Şureanu, luni, pârtiile vor fi închise, urmând să fie redeschise din nou de marţi până duminică.
Şi în Harghita, pârtiile de schi funcţionează la capacitate maximă, fiind luate cu asalt de mii de turişti. Vremea, care s-a menţinut rece în Harghita, ţine cu iubitorii sporturilor de iarnă, oferindu-le condiţii excelente pentru practicarea schiului şi a săniuşului.
La Băile Tuşnad, pârtia modernă, inaugurată la sfârşitul lui 2009, a fost asaltată, începând din Ajunul Crăciunului şi până în prezent, de aproximativ 3.000 de turişti zilnic.
"Pârtia de la Băile Tuşnad oferă condiţii foarte bune pentru schiat, stratul de zăpadă bătătorită este de peste 30 de centimetri, iar teleschiul, cu o capacitate de transport de 600 de persone pe oră, funcţionează la capacitate maximă. Avem în jur de 3.000 de vizitatori pe pârtie zilnic" a declarat, corespondentului MEDIAFAX, duminică, preşedintele Asociaţiei de Turism Băile Tuşnad, Kalamar Andor.
Potrivit sursei citate, staţiunea este plină de turişti, iar cei care nu se încumetă să schieze au la dispoziţie pârtia de săniuş.
Turiştii care s-au săturat de mişcare se pot relaxa la saună, în jacuzzi sau plimbându-se prin staţiune.
Se schiază foarte bine şi la Borsec, unde a fost inaugurat de curând un complex de schi.
Pe pârtii, stratul de zăpadă depăşeşte 40 de centimetri, iat teleschiul, cu o capacitate de 720 de persoane pe oră, funcţionează "la foc continuu".
"Pârtia este plină, avem turişti veniţi nu numai din judeţul nostru, ci şi din Mureş, Neamţ şi Bacău, care ne-au spus că se simt excelent la noi şi că vor veni în fiecare week-end cât va fi zăpadă", a afirmat primarul Borsecului, Mik Jozsef.
Edilul a adăugat că există posibilităţi de distracţie pentru toată lumea, indiferent de vârstă, amintind de săniuş, de plimbările cu săniile trase de cai sau de restaurantul din vecinătatea pârtiilor care îşi aşteaptă vizitatorii cu vin fiert şi pălincă fierbinte, precum şi cu bucate tradiţionale secuieşti.
În staţiunile turistice din Harghita, turiştii se distrează şi duminică, în ultima zi înaintea începerii un nou an de muncă.
În Bihor, aproximativ 200 de turişti îşi petrec a doua zi a anului nou la Stâna de Vale, iar alte câteva sute au încercat telescaunul unei pârtii nou amenajate şi pusă în funcţiune de Primăria Nucet.
"Avem cazaţi de la Revelion aproximativ 150 de turişti. De mâine (luni - n.r.) vor începe să plece, dar avem alte rezervări. Pârtia funcţionează, stratul de zăpadă măsoară circa 25 de centimetri, iar în prezent sunt până în 200 de oameni. Sunt mulţi copii cu săniile, turişti cu snowmobile, cu ATV-uri şi schiuri. Nu am avut niciun eveniment neplăcut", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, Doina Pop, şeful hotelului Iadolina, din staţiunea bihoreană Stâna de Vale.
De Anul Nou, şi Primăria oraşului Nucet a pus în funcţiune, de probă, teleschiul unei noi pârtii, care a costat aproximativ 5,4 milioane de euro. Pârtia nu a fost deocamdată, inaugurată, acest lucru urmând să se petreacă după 10 ianuarie, însă, potrivit primarului Costel Sîrghie, teleschiul acesteia a fost pus în funcţiune, de probă şi pentru reclamă.
"La noi nu se poate schia în prezent, din cauză că stratul de zăpadă este prea subţite. Sunt turişti în zonă, cei care au venit la Revelion. În satul de vacanţă sunt aproximativ 600-800 de oameni, iar cei care au venit au fost foarte încântaţi de ce au văzut. Ne-au spus că numai în Occident au văzut aşa ceva. Am avut câteva persoane care au făcut turul cu telescaunul şi de câte şapte-opt ori", a precizat Sîrghie.
Noua pârtie a fost amenajată de Primăria Nucet în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor, prin proiectul "Schi în România", finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Domeniul schiabil este prevăzut şi cu instalaţie de nocturnă.
Pârtiile sunt pline de turişti şi în Vârtop. Chiar dacă zăpada nu este foarte bună pentru schiat, din cauza temperaturilor mai ridicate, sute de turişti se dau cu schiurile, cu săniile şi cu snowboardurile. Pentru a evita blocajele, mai multe echipaje de poliţişti ghidează maşinile şi nu lasă să se parcheze pe marginile drumului din zona pârtiilor.
(Material realizat de Florin Ciucaş, Daniela Mezey, Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe