Pasajul pietonal Lipscani, ajuns într-o stare avansată de degradare, a fost preluat de Primăria Capitalei

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Tursitic, se va ocupa, de anul viitor, de administrarea Pasajul Latin din centrul Capitalei, aflat până acum în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 şi ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Urmărește
2479 afișări
Imaginea articolului Pasajul pietonal Lipscani, ajuns într-o stare avansată de degradare, a fost preluat de Primăria Capitalei

Pasajul pietonal Lipscani, ajuns într-o stare avansată de degradare, a fost preluat de Primăria Capitalei (Imagine: Laszlo Raduly/ Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, miercuri, trecerea pasajului pietonal Lipscani, care face legătura între biserica Sfântul Gheorghe Nou şi Centrul Vechi al Capitalei, din administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 în administrarea Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Tursitic, din subordinea PMB.

Predarea-primirea pasajului Latin se va face în termen de 30 de zile din momentul în care hotărârea CGMB va intra în vigoare.

În anul 2012, Primăria Generală a Bucureştiului a finalizat renovarea pasajului pietonal subteran care face legătura între strada Lipscani şi biserica Sfântul Gheorghe Nou. Investiţia, în valoare de aproximativ două milioane de lei, a presupus instalarea unui nou sistem de iluminare, a unui sistem de monitorizare video, montarea a două ascensoare pentru persoanele cu dizabilităţi, amenajarea mai multor basoreliefuri reprezentând harta Imperiului Roman, harta Daciei precum şi montarea a 20 de machete, turnate in ipsos, care ilustrau scene de luptă din războaiele daco-romane sculptate pe Columna lui Traian.

După doar patru ani, însă, în Pasajul Latin nu se mai găsesc decât basoreliefurile împăratului Traian şi regelui Decebal, ambele vandalizate. Pereţii sunt plini de mâzgălituri şi graffiti de la un capăt la altul, iar toate machetele şi ramele luminoase au dispărut.

Neoanele care luminau pasajul au dispărut cu totul, cele şase camere de supraveghere sunt fie sparte, fie acoperite cu vopsea şi doar micile spot-uri din tavan mai funcţionează. Din loc în loc, tencuiala de pe pereţi şi tavan a căzut, iar la intrarea în pasaj dinspre strada Lipscani s-a prăbuşit chiar şi o parte din zidărie. Lifturile pentru persoanele cu dizabilităţi sunt sparte, vandalizate, iar singurul lor rol mai este acum acela de a ascunde gunoaiele.

Hărţile Daciei şi Imperiului Roman şi toate machetele turnate în ipsos, care ilustrau războiul daco-roman, au fost date jos toamna trecută pentru a fi transpuse în materiale definitive, după ce artista Adriana Valentina Ivan a câştigat o licitaţie publică organizată de Primăria Capitalei. Aceasta s-a angajat ca, până în decembrie 2015, să toarne în bronz cele două hărţi, să transfome în similipiatră cele 20 de machete şi să le monteze la loc în Pasajul Latin. Pentru aceste operaţiuni municipalitatea urma să îi achite peste un milion şi jumătate de lei.

Până şi camerele de supraveghere, care ar fi trebuit să monitorizeze permanent ce se întâmplă în pasaj pentru a preveni vandalizarea lucrărilor, au fost, la rândul lor distruse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici