- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (01.04.2015, 11:37)
- Departamentul Corespondenţi
PAŞTE 2015: În Harghita, hotelurile din Băile Tuşnad, cele mai solicitate, la polul opus aflându-se Borsec
Locurile de cazare din Harghita sunt rezervate în proporţie de 60 până la 90 la sută pentru Paştele ortodox, în vreme ce pentru Paştele catolic solicitările nu depăşesc 20 la sută până în prezent, cele mai căutate fiind hotelurile din Băile Tuşnad, unele rezervate complet încă din luna februarie.
Urmărește
426 afișări
PAŞTE 2015: În Harghita, hotelurile din Băile Tuşnad, cele mai solicitate, la polul opus aflându-se Borsec (Imagine: Mediafaxfoto / Marian Hanciarec)
La Băile Tuşnad, capacitatea de cazare a staţiunii este ocupată în proporţie de la 60 la sută pentru Paştele catolic şi 90 la sută pentru Paştele ortodox, sărbătorit cu o săptămână mai târziu. Turişti din toată ţara, dar şi din Ungaria au făcut rezervări pentru perioada Paştelui în cel mai mic oraş din România, unele hoteluri fiind ocupate în totalitate încă din luna februarie.
"La Paştele catolic avem un grad de ocupare mai mare decât în alte staţiuni din judeţ, dar acest lucru nu se datorează celor care ţin să îşi petreacă Paştele aici, ştiut fiind că la catolici această sărbătoare, ca şi Crăciunul de altfel, se petrece acasă, în familie, însă avem turişti care iubesc Băile Tuşnad şi fac rezervări frecvent pentru weekend şi de sărbători", spune primarul localităţii, Albert Tibor.
Cele mai scumpe pachete de Paşte în staţiunea Băile Tuşnad costă 620 de lei pentru o persoană şi cuprind trei nopţi de cazare la un hotel de patru stele (între 3 şi 6 aprilie, în cazul Paştelui catolic, şi din 10 în 13 aprilie, în cazul Paştelui ortodox) şi acces gratuit la piscină, jacuzzi, saună şi la sala de fitness.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Turiştii vor fi primiţi, în mod tradiţional, cu palincă de prune sau afinată şi chec de post, iar cina de bun venit va include specialităţi de post, între care diferite sortimente de salate, ciuperci la cuptor, ghiveci călugăresc, salată de fructe şi vinul casei. Şi în sâmbăta dinaintea Învierii meniul va fi de post, cu ciorbe de legume, iahnie de fasole, sărmăluţe cu orez şi ciuperci şi banane caramelizate la desert, iar la miezul nopţii, după slujba de la Bisericile Catolică şi Ortodoxă din staţiune, turiştii vor fi aşteptaţi cu ouă roşii, cozonac şi vin.
Meniul de Paşte va fi tradiţional, cu ouă roşii, şuncă, ceapă verde, ridichi roşii, castraveţi proaspeţi la micul dejun, iar la prânz se vor servi ciorbă ardelenească de miel sau ciorbă ţărănească de văcuţă, friptură de miel cu ierburi aromate, la tavă, muşchiuleţ de porc cu salată şi la final găluşte Somloi, un desert tradiţional unguresc, cu trei blaturi diferite şi budincă de vanilie, stropite cu sirop de zahăr ars şi esenţă de rom, peste care se presară nuci şi stafide, se toarnă sos de ciocolată şi se ornează cu frişcă.
Ofertele unui alt hotel din staţiune, de trei stele, care este rezervat în totalitate de două luni, încep de la 305 lei de persoană pentru două nopţi de cazare cu demipensiune, masa festivă de Paşte, acces la piscină, saună uscată şi umedă, la terapii SPA şi la sălile de fitness, şi ajung la 445 de lei pentru trei nopţi de cazare, cu acelaşi regim.
La pensiuni, pachetele de Paşte costă între 350 şi 500 de lei de persoană pentru trei nopţi, în funcţie de gradul de confort, cu toate mesele incluse şi masa festivă.
Centrul Wellness, dotat cu jacuzzi, bazin pentru copii, bazin cu apă termală, bazin de înot, bazin exterior, saună finlandeză, infrasaună, saună cu aburi, cameră de sare, bar şi bufet, va funcţiona cu program normal pe toată perioada sărbătorilor, fiind deschis inclusiv în duminicile Paştelui.
Pe Valea Ghimeşului, sărbătoarea Învierii Domnului este un prilej de a observa tradiţiile păstrate de secole.
Pensiunile de pe Valea Ghimeşului sunt rezervate aproape în totalitate pentru Paştele ortodox, una singură având încă locuri libere, dar unităţile vor fi aprope goale de Paştele catolic, gradul de ocupare fiind de 15 la sută.
Vajda Enikő, responsabil de marketing la mai multe pensiuni din zonă, spune că pachetele de Paşte costă între 120 şi 150 de euro de persoană pentru trei nopţi, mai scumpe cu până la 50 de euro faţă de anul trecut.
Programul pregătit pentru oaspeţi este bogat în evenimente. Astfel, în Vinerea Mare, turiştii vor fi primiţi cu palincă de prune şi colac secuiesc, iar la cină vor primi mâncare de post: supă de cartofi cu tarhon şi sarmale cu orez şi păsat. Sâmbătă, după micul dejun alcătuit din produse proaspete din gospodărie: ouă, lapte, şuncă, brânză, urdă, caş, jumări, roşii, castraveţi şi ceapă roşie, oaspeţii vor putea participa efectiv la pregătirea mâncărurilor de Paşte: ouă încondeiate, miel umplut, cozonaci şi pâine de casă cu cartofi, coaptă pe vatră.
Prânzul va fi servit în aer liber, lângă ceaunul în care se va pregăti o tocăniţă de post, iar seara toată lumea va merge la biserică, la slujba de Înviere, cu câte un coş în care vor fi aşezate bucate tradiţionale pentru a fi sfinţite, acestea fiind primele care vor fi gustate în duminica Paştelui. Masa festivă va cuprinde produse tradiţionale, de la antreuri la ciorba şi friptura de miel până la pască şi cozonacii baigli cu nucă şi cu mac, dar şi un meniu la cerere, pentru turiştii care nu mănâncă preparate din carne de miel, aceştia putând opta pentru carne de porc, pui sau peşte.
Petrecerile, animate de muzică populară live, se vor prelungi până la ziuă, când bărbaţii vor merge să stropească fetele şi femeile, potrivit obiceiului.
Staţiunea Praid a fost rezervată în proporţie de 30 la sută pentru Paştele catolic şi 60 la sută pentru Paştele ortodox, dar numărul solicitărilor este în creştere, având în vedere că elevii sunt în vacanţă între 11 şi 19 aprilie.
Reprezentantul unei agenţii de turism din Praid, László Ildikó, spune că în acest an nu au fost concepute pachete speciale de Paşte, pe de o parte fiindcă nu există cerere în acest sens, iar pe de altă parte pentru că staţiunea este plină mereu de turişti veniţi la tratament, în salină, care îşi fac propriul program.
"Nu sunt clienţi pentru pachete, fiecare îşi face programul de vacanţă cum doreşte, sunt turişti care vin cu copiii la tratament încă de vineri (10 aprilie - n.r.) şi care au reţinut cazare până în 18 aprilie, unii fără masă, numai pentru programul de tratament, alţii optează pentru demipensiune sau pensiune completă, cum le permite buzunarul, însă avem masă festivă de Paşte pentru toată lumea", explică László Ildikó.
De la masa festivă nu vor lipsi ouăle roşii, ciorba de miel cu tarhon, mielul umplut, tocăniţă de miel, friptură de miel în sos de vin acoperită cu papară şi multă verdeaţă, pălinca, vinul de casă, cozonacii şi "pâinea soarelui", frământată din făină de grâu, orz, mei şi secară, umplută cu şuncă şi ouă fierte, peste care se presară seminţe de in, de floarea soarelui, de dovleac şi de pin şi care, prin coacere, va căpăta forma şi culoarea soarelui.
La Hotelul Praid din staţiune, aproximativ 60 la sută din camere sunt rezervate şi nici aici nu sunt oferte speciale de sărbători, fiind conceput un pachet de tratament special în perioada de Paşte, denumit "Săptămâna de respiro". Acesta cuprinde şase nopţi de cazare cu demipensiune şi acces la salină şi costă 600 de lei de persoană.
Rezervări se mai pot face la pensiunile din staţiunea Praid la preţuri de extrasezon, neschimbate faţă de anul trecut, începând de la 50 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi, la pensiunile de două stele, până la 100 de lei pe noapte, la cele de patru stele.
Borsec este staţiunea cel mai puţin căutată în acest an, de Paşte, din judeţul Harghita. Astfel, gradul de rezervare în staţiune este de 15 la sută până în prezent, dar proprietarii de pensiuni speră să ajungă, în perioada sărbătorilor, la un grad de ocupare de 60 la sută.
Sárpátki Melinda, preşedintele Asociaţiei de Turism Borsec, afirmă că pachetele de Paşte cu pensiune completă pornesc de la 130 de lei pe zi pentru o persoană şi ajung la 145 de lei pe zi de persoană, iar cele cu demipensiune costă 120 de lei pe zi pentru o persoană la trei stele. Ambele tipuri de pachete includ masa festivă, iar durata unui sejur în staţiune este de minim două nopţi.
Aici pot face rezervări şi persoane care doresc să plătească numai cazarea, preţurile pornind de la 60 de lei de persoană pe noapte şi ajungând la 140 de lei pentru o persoană penoapte, în funcţie de confortul oferit.
Meniul festiv de Paşte va fi alcătuit din preparate specifice bucătăriei ungureşti şi, pe lângă produsele tradiţionale - ouă roşii, drob, şuncă, miel şi sarmale - oaspeţii vor mai putea degusta papricaş cu hribi sau cu gălbiori, gulaş de vită şi porc, păstrăv la grătar sau prăjit, cu mămăliguţă şi sos de usturoi, afinată şi vinurile casei.
În acest an, credincioşii catolici vor sărbători Paştele în 5 aprilie, iar Paştele ortodox va fi celebrat o săptămână mai târziu.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: PAŞTE 2015: Puţine hoteluri de pe litoral au oferte pentru sărbătorile pascale, majoritatea sunt în Mamaia
Citește și: PAŞTE 2015: Preţuri între 950 şi 1.900 lei pentru sejururi în Bucovina. Turiştii, atraşi cu "mese îmbelşugate"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe