- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (30.04.2016, 07:00)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PAŞTE 2016:Cine festive, programe culturale pentru turiştii din Sibiu. Pete de zăpadă turiştilor la Sinaia
Turiştii care îşi vor petrece minivacanţa de Paşte la Sibiu vor avea parte de cine festive şi programe culturale, între care vizitarea unei expoziţii semnate Eduardo Diez, iar copiii lor se pot plimba cu trăsuri trase de ponei.La Sinaia sunt aşteptaţi 15.000 de turişti, care însă nu vor putea schia.
Urmărește
1054 afișări
PAŞTE 2016:Cine festive, programe culturale pentru turiştii din Sibiu; pete de zăpadă turiştilor la Sinaia (Imagine: Shutterstock)
La Bâlea Lac, sunt aşteptaţi să urce, la peste 2.000 de metri altitudine, aproximativ o mie de persoane, iar cei care încă nu au rezervat camere mai au la dispoziţie locuri în inima Făgăraşului. Reprezentanţii cabanelor de la Bâlea Lac spun că încă se mai găsesc camere, preţul fiind de 380 de lei de persoană şi include cazarea în perioada 30 aprilie – 2 mai, cu demipensiune şi cina festivă de Paşte.
"În această perioadă, turiştii urcă doar cu telecabina. Aşteptăm circa 1.000 de oameni, având în vedere perioadele similare. Încă mai avem camere pentru cei care doresc să se şi cazeze, iar oferta noastră este accesibilă, credem noi, preţul fiind de 380 de lei pentru o persoană, două nopţi cu demipensiune plus cina festivă de Paşti”, a declarat un reprezentant al cabanei Bâlea Lac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Pentru persoanele mai pretenţioase, sărbătoarea este organizată şi la Palatul Brukenthal, din Avrig, unde preţul pentru o cameră dublă variază între 1.100 şi 2.100 de lei, cu pensiune completă.
"Am organizat program pentru turişti şi cina festivă. Oamenii merg la biserică la 23.30, iar la ora 1.00 ne întoarcem pentru masa de Înviere. De asemenea, avem inclus programul cultural. Există o expoziţie semnată Eduardo Diez, numită <Senzaţii>. Turiştii pot vizita Sala Cavalerului, unde avem peste 140 de straie tradiţionale, un baldachin din secolul 13, iar copiii pot face plimbare cu trăsura trasă de ponei, avem o fermă, unde cei mici pot vedea în ţarcuri animalele. Avem ponei, iezi, găini moţate, cai”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Lidia Bădilă, reprezentantul firmei care administrează palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal.
Potrivit acesteia, turiştii cazaţi la palat pot face plimbări, la cerere, pe Valea Avrigului, unde pot vedea o rezervaţie de cerbi sau ferma de mistreţi, dar pot urca şi la Bâlea Lac, chiar dacă stratul de zăpadă nu măsoară mai mult de 50 de centimetri.
Bădilă a spus că majoritatea celor care au ales să petreacă Paştele la palat sunt români, dar şi nemţi.
De asemenea, mii de oameni sunt aşteptaţi şi la cabanele şi pensiunile din Mărginimea Sibiului, unde se organizează Paşte tradiţional, dar şi Ziua Muncii.
“În noaptea de Înviere, turiştii vor merge la una dintre bisericile din comună, după care vor participa la un obicei vechi de zeci de ani. Îi invităm să participe cu noi la Înviere, pentru că în Răşinari este o tradiţie foarte frumoasă în noaptea de Înviere, când cu toţii, după ce am luat lumină, avem obligaţia morală să o ducem şi în cimitir. Şi cum sunt în sat trei biserici, oamenii se împart în noaptea de Înviere, se duc la cimitire şi atunci se face un val de lumină pe dealurile satului”, a declarat Ioan Badiu, administratorul unei pensiuni din Răşinari, judeţul Sibiu.
Badiu a spus că îşi aşteaptă turiştii cu meniu tradiţional de Paşte, dar apoi turiştii vor fi răsfăţaţi cu grătare, “pentru a se păstra obiceiul de Ziua Muncii”.
Cazarea pentru o persoană cu demipensiune şi cina festivă costă 200 de lei pe noapte, iar cei care doresc pot vizita casele memoriale ale lui Emil Cioran sau ale poetului Octavian Goga, mausoleul lui Andrei Şaguna, dar pot urca şi la Păltiniş.
La Sinaia sunt aşteptaţi de Paşte peste 10.000 de turişti. Gradul de ocupare în structurile de cazare din staţiunea denumită "Perla Carpaţilor" este de 90 la sută. Spre deosebire de anii anteriori, în acest an la Sinaia nu se va schia de Paşte.
"Avem, la ora actuală, un grad de ocupare de 90 la sută. Vorbim despre rezervări confirmate, în structuri certificate. Mai sunt şi multe case de vacanţă care sigur vor fi ocupate şi ele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, şeful Centrului de Informare Turistică din Sinaia, Paul Popa.
Potrivit sursei citate, în acest an, de Sfintele Sărbători Pascale, tarifele la unităţile de cazare sunt cuprinse între 40-50 de lei pe noapte, în cazul unui apartament închiriat de la persoane fizice şi ajung la 300-500 de lei pe noapte la hotelurile de 4 şi 5 stele, dar unde turiştii au incluse mai multe servicii, precum acces la centrele de agrement sau mese tradiţionale.
În Sinaia există 5.600 de locuri de cazare omologate, la care se adaugă aproximativ 15.000 de locuri în case de vacanţă.
“Şi pe cei care vin în casele de vacanţă îi putem numi turişti. Numai că ei nu plătesc o structură hotelieră, dar în schimb beneficiază de servicii turistice, cum ar fi de exemplu, faptul că merg să mănânce la un restaurant”, a adăugat Paul Popa.
Hotelierii se aşteaptă ca de Paşte să fie aglomeraţie în staţiuni.
“Ne aşteptăm la 10 – 15 mii de turişti. Vor fi mulţi care stau acasă în prima zi de Paşte, apoi a doua, a treia zi, în funcţie de vreme, vor veni la plimbare, la un grătar şi se vor întoare seara acasă”, a spus Popa.
Şeful Centrului de Informare Turistică din Sinaia a afirmat că anul acesta, de Paşte, în Sinaia nu se va schia.
“Mai sunt mici pete de zăpadă. Pentru o mică bulgăreală sau o reamintire a iernii, ajunge, dar nu pentru schiat”, a spus acesta.
Pe litoral, hotelierii se aşteaptă ca numărul turiştilor care vor veni anul acesta, de 1 Mai, la mare, să fie cu 10 la sută mai mare faţă de anul trecut, însă cred că încasările vor fi mai mici cu până la 50 la sută. Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, în sudul litoralului preţurile sunt mai mici, de aproximativ 15 euro camera pe noapte, în timp ce în nordul litoralului, în Mamaia, tarifele ajung la aproximativ 50 de euro camera pe noapte.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tursim, Anca Nedea, declara recent că se aşteaptă ca numărul celor care vor veni la malul mării în minivacanţa de 1 Mai să fie de aproximativ 30.000 - 40.000, dar ar putea creşte în funcţie de vreme.
Hotelierii sunt cu pregările pe ultima sută de metri, hotelurile urmând să fie deschise de sâmbătă. "Deja sâmbătă pornim hotelurile, cu echipajul complet, cu toată lumea pe poziţie. Ca vânzări, dacă ne referim la 1 Mai, pentru că anul acesta corespunde cu Sărbătorile Pascale, suntem în aceeaşi notă, nu avem nicio creştere foarte mare la data asta, nici o scădere. Să zicem aşa, între 3-5 la sută comparativ cu anul tercut mai mult la 1 Mai. Dar ultima săptămâna este decisivă”, declara preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală.
Pentru cei peste 35.000 de turişti care sunt aşteptaţi să ajungă la mare în minivacanţă au fost pregătite concerte şi festivaluri de muzică, spectacole şi demonstraţii de arte marţiale. Startul sezonului estival va fi dat printr-un spectacol, sâmbătă, în Piaţeta Perla din Staţiunea Mamaia, începând cu ora 16.00. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Lucian Colareza şi columbienii Danny Mazo şi Widy care, împreună cu Pepe, îi vor încânta pe cei prezenţi cu ritmuri latino. Evenimentul va fi condimentat cu demonstraţii de arte marţiale - Taekwondo, piesa de teatru "Plata Birului", precum şi multe alte surprize pentru părinţi, copii şi iubitori ai distracţiei.
Pe toată perioada minivacanţei, în staţiunea Mamaia va fi un maraton de distracţie, fiind organizate zeci de evenimente cu invitaţi speciali în cluburi şi pe plajă (Ego, Fratelli, Le Gaga, Tapo, Breeze, Luv, Crema, Bellagio, Princess, Restaurant Harlequin) precum Delia, Carla`s Dreams, Damian Brothers, DJ Anais B, DJ Moody Mike, Dj Sylvain Armand, Formaţia Pindu, Lidia Buble şi mulţi alţii. Acestor concerte li se vor adăuga câteva festivaluri de muzică electronica, organizate în zona Mamaia Nord - Sunwaves, The Mission Dance Weekend, între 28 aprilie şi 02 mai, precum şi Kudos Beach, între 28 aprilie şi 03 mai, unde şi-au anunţat prezenţa DJ de renume - Marco Carola, Ricardo Villalobos, Luciano, Rosario Internullo, Adrian Eftimie, Pagal, Moondsound, Optick.
"Vom avea şi un invitat special la deschiderea sezonului, reprezentantul turoperatorului israelian Meshek Wings, care vine să se asigure că Mamaia, Năvodari, Eforie şi Neptun sunt pregătite pentru primii turişti israelieni, ce fac parte din proiectul dezvoltat împreună cu Asociaţia Litoral - Delta Dunării, proiect ce ne va aduce 7.000 de turişti israelieni, în această vară, pe litoral”, declara Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.
Cei aproximativ 1.500 de turişti care vor decide, în ciuda frigului, să îşi petreacă minivacanţa în zona Tihuţa-Colibiţa vor fi aşteptaţi de hotelieri cu mâncare de post, tradiţională de Paşte, dar şi cu grătare în aer liber.
Pentru două zile de cazare şi masă, preţurile pornesc de la 350 de lei de persoană şi ajung până la 1.500 de lei pentru cinci zile petrecute pe malul lacului Colibiţa, în condiţii de lux. Preţurile includ şi o plimbare cu autocarul, în Noaptea de Înviere, până la Mănăstirea din Piatra Fântânele.
Hotelierii spun că turişii preferă "marea de la munte”, cum este cunoscută staţiunea Colibiţa, unde gradul de ocupare va fi de 90 la sută în perioada 1 Mai, în timp ce pensiunile şi hotelurile din zona Pasului Tihuţa vor fi ocupate în proporţie de 70 la sută.
Oaspeţii sunt aşteptaţi încă de vineri după-amiază să se cazeze şi să vopsească ouă împreună cu gazdele, hotelierii pregătind un meniu special, de post, cu produse bio, făcute în casă, pentru amatori. După slujba de Înviere, turiştii vor fi aşteptaţi de hotelieri cu ouă roşii, drob, urdă, caş proaspăt, pască dulce şi sarată, cozonaci, ţuică şi vin.
La Colibiţa, turişii pot opta şi pentru o plimbare cu hidrobicicleta, cu caiacul, vaporaşul sau cu barca.
Şeful Serviciului Salvamont Bistriţa-Năsăud, Mircea Baciu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în minivacanţa de 1 Mai toţi salvamontiştii din Bistriţa-Năsăud asigură asistenţa pe toate zonele de responsabilitate, în Căldarea Bistriciorului şi Tihuţa – Colibiţa, unde se aşteaptă ca zeci de turişti iubitori ai muntelui să urce pe cel mai spectaculos vârf din munţii Călimani, Vârful Bistriciorul (1990 m).
Zona turistică Tihuţa-Colibiţa are omologate numai 150 de locuri de cazare, însă în realitate numărul pensiunilor care aşteaptă turişti este dublu. Lor li se adaugă şi cele peste 500 de case de vacanţă şi vile care pot fi închiriate.
Citeşte şi: PAŞTE 2016: Luptători de la trupele speciale ale Poliţiei fac misiuni de patrulare, de sărbători, în Capitală
Citeşte şi: Program special la Metrorex şi RATB în noaptea de Înviere. Hipermarketurile deschise de Paşte din Bucureşti
Citeşte şi: Biserici amendate de pompieri înainte de Paşte, preoţii sunt sfătuiţi să ţină slujbele în exterior
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe